1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade kisub kunstinädalalt Tallinn Art Week saladuskatet maha
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade kisub kunstinädalalt Tallinn Art Week saladuskatet maha

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade kisub kunstinädalalt Tallinn Art Week saladuskatet maha

Heade uudiste eetris kõlavad taas raadiomees Mati Palmet mehine hääl ning GoodNewsi tüdrukute Monika Kuzmina ja Joanna Müüri naiselikud häälekesed ning nendega ühineb külaline Kadri Uus, kes on tulnud jutustama kunstinädalast Tallinn Art Week, mille üks korraldajatest ta on. Mati eeldab tulevat kunstimeelset ja sügavasisulist saadet ning Monika märgib, et kavas on tuua kunst otse Tallinna tänavatele.

“On selline ettevõtmine, mis algab 11. juunil ja plaanis on näidata kunsti tema mitmekesisuses sellistes omapärastes kohtades nagu Vabaduse Väljak, kus saab ohtralt näha kunstnike teoseid,” selgitab saatekülaline.

Mati alustab intrigeeriva kirjeldusega, mille kohaselt tulevad kohale kottpükstes idioodid, kes värvivad seinu, muusikamaailma halvim räppar, kes esitab paar pala ja lõpuks puhutakse sellest kokku suur mull. Kuna külaline hakkab ilmselgelt protesti väljendama, tunnistab saatejuht, et see arvamus käis selliste asjade pihta, milles pole säravat ideed ja see tehakse lihtsalt huvi äratamiseks, kuid tegelikkuses on ta kunstinädala programmi läbi lugenud ja see on diametraalselt vastupidine. Kadri selgitab, et selle üritusel näidatav kunst on võimalikult lai, kohapeal luuakse tänavakunstiteoseid, luuakse installatsioone, näidatakse inimestele, mis kunstimaastikul toimub ja kuidas kunsti luuakse.

DSC_0933

Tegelikult huvitab saate tegijaid ennekõike see, kas tuleb mõni performance. Monikal on õnnestunud rääkida ühe härrasmehega, kellega tahaks iga ajakirjanik kohtuda. Tegu on mehega, kes käib oma kunstiga maailmas ringi, kellel on palju fänne ja kelle üritustelt viiakse osalejaid minema politseiga, seega tasub kohale minna. Mati tunneb kohe huvi, et kes see kaabakas on ja kui selgub, et ;nongrata, siis on see seltskond talle tuttav kunagise “Aegruumi liikumise” performance kaudu, kus alasti mehed ronisid Paides puude otsa ning kui seda tegi ka helitehnik, leidsid kunstiloojad, et ta rikkus sellega kogu kunstielamuse. Kadrit selline meenutus ei šokeeri, ta on näinud paljusid erinevaid asju ja perfomance ongi selline kunstivorm. ;nongarata puhul ongi huvitav näha, mida nad seekord ette võtavad ja kuigi nende üritus pole domineeriv, hoiavad nad igal juhul lippu kõrgel ja neljapäeval 16. juunil on koos võimas rahvusvaheline seltskond võimsa show`ga. Monikagi lubab Performance-Plahvatusele sattuda.

Monika kui taipoksi sõdalane peab meeldivaks ka avapäeval toimuvat Sveta Grigorjeva installatsiooni “Koti kotti, mitte inimest” ning Kadri selgitab, et Sveta on äge luuletaja ning tema seekordses installatsioonis saab panna kätte poksikindad ning suunata viha poksikotile. Luuletajad on muide koos mitmel päeval ja samuti ka 16. juunil ning Kadri sõnul on Eesti luule muutunud peaaegu teatriks ning kunstinädalalgi näeb mängulisi etteasteid.

Mati on leidnud luuletajate seas Leonhard Lapini nime ja meenutab, kuidas see kunstnik lõi Albert Trapeeži nime all legendaarsele Propellerile vahetekste. Monika aga tahab Kadrilt kuulda, kuidas võtta maha müüte, mis on kunsti ümber endiselt olemas ja mis võivad kõrvale jätta inimesed, kes enda arvates kunstist midagi ei jaga.

Kadri tunnistab, et need müüdid on tõesti olemas, aga kunstis pole õiget ja valet, tuleb ise kohale tulla, tunda uudishimu ja siis endas selgusele jõuda, milline see Eesti kunst tegelikkuses on. Monika loeb kavast ette kogu sündmuste spektri ja eriti põnev asi on see, kui kunstihuvilised sõidavad ühel õhtul ratastel läbi erinevad galeriid. Saatekülalise sõnul on NOAR ürituse koordinaator, kellel on koostöö paljude kunstiorganisatsioonidega ja üks formaat ongi sportlik liikumine, et vaadata, mis galeriides toimub.

Mati seostab sellist retke higistamaajava rattasõiduga, mille järel minnakse tolmusesse galeriisse päikeselaigus nähtavat kunsti imetlema, kuid Kadri sõnul ei saa tolmuseks tänaseid galeriisid küll pidada, neis on heade lahendustega rahvusvahelised näitused. Saatejuhi puhul on siiski tegu intrigeeriva jutu suunamisega, mitte teadmatusega.

Teiste ürituste seas on Mati kavas näinud Sandra Jõgeva stand-up tragöödiat ja ta peab seda heaks vastandumiseks klassikalise püstjalanaljategemisele. Edasi algatab ta arutelu okupatsioonide muuseumis laineid löönud näitusest geist kolhoosiesimehe teemal ja nõukajal elanud saatejuhi sõnul on see liiga võitluslikuks tehtud — esimees oli tollases ühismajandis jõuline eestvedaja, geikastmes ta olla ei saanud ja ka mingeid kohtuprotsesse polnud, sest homosid peeti tollal lihtsalt kriminaalseteks hälvikuteks. Kadri näeb loos seda, kuidas kunstnikel õnnestub luua intriigi inimese dilemmadest mingis subkultuuris.

Monika näeb, et kunstinädal pakub igas vanuses inimestele midagi ja noori võiks huvitada äpi abiga tänavakunsti loomine. Kadri sõnul leiab see aset Vabaduse Väljakul, seda teeb populaarse saate “Ajujaht” võidumeeskond ja abiks on neil lisaks telefoniäpile spreipurk ja spetsiaalne printer. Ta nendib, et tänavakunst ei tähenda tingimata sodimist, meil on päris hea tänavakunstnike seltskond, kes näevad ühiskonnas toimuvat ja annavad sel moel oma sõnumit edasi, näiteks Eesti Banksyks nimetatud Edward von Lõngus oma skandaalse alasti kuninga looga. Mis aga puutub SprayPrinterisse, siis seda on esialgu vaid kaks prototüüpi ja soovijad seekord kätt harjutada ei saa, sest kunstnikud on ise ametis.

Joanna on kavas ära näinud, et ka väiksematel on võimalus käed külge panna, kuni vanemad kunsti süvenevad. Tõepoolest, väljas on kolm laste kunstikoolide gruppi, kes tegelevad lastega. Monikat huvitab ka tänavatoidu ja -artistide festival, kus head valmistajad teevad ampsusid ja seda saadab meelelahutuslik osa, ning ka Kumu Öö. Ta märgib ära, et sündmusi on palju ja suurem osa on tasuta. Kadri sõnul on mõnede asjade puhul ka pilet, näiteks Kumu Ööl ja Hullunud Luulemasinal, aga suurem osa on tasuta ja vaja on ainult kohale tula.

Monika naaseb igipõlise küsimuse juurde, et kas kunstnikel on alati kõht tühi ja looming sünnib kurbusest. Kadri sõnul aitab emotsioon tõesti luua ja kohati on kunstnikel raske toime tulla, kuid suurte rahapakkidega kunsti ei looda, selleks peab olema sisemine tahe.

Mati meenutab taas nõukaaega, mil igal ERKI lõpetanul oli kohe töökoht, tavaliselt mingi ettevõtte kunstnikuna, ja kindel palk, kusjuures sama toimib ka tänases Põhja-Koreas ning siit läheb jutt hüperrealismile, mida saatejuht kõrvuti sürrealismiga fännab. Selleks on kunstinädalal näitus “Külm pilk. Hüperrealismi variatsioonid Eesti kunstis” ehk Kumu näitus 1970. aastatest, mil see kunstiliik tuli Eesti kunsti kui kontseptuaalse maali võrdkuju ja mängis osavalt üle tollase ametliku kunsti realisminõude. Mati meenutab ka üht mängulist performance`i, kus kunstiinimesed panid õudusteõhtu salvestusega inimesed altari ette mittekristlikut juttu põlvili olekus kuulama. Kadri sõnul ongi mängulisus oluline asi, mida kunstnikud üritavad alati katsetada.

Mati leiab, et inimese jumal ongi uudishimu ja Monika arvates peab igalühel olema võimalus enda jaoks midagi leida. Positiivitar meenutab üht performance`i ETV2-s, kus pikas kleidis daam istus vaikides lausa päevi ja tema vastas teda vaatama tulnud inimesed naersid ja nutsid — tegu oli võimsa etendusega, mis toob Monikal siiani kananaha ihule. Seetõttu arvab ta, et ka see, mida tehakse Tallinn Art Week raames, on võrratu ja suurepärane ja tal on hea meel, et kõik see inimeste palge ette tuuakse.

Kadri ütleb, et kunsti puhul ei tohi üle mõelda, me oleme loonud ise barjääri, mõeldes kuidas kunsti mõista ja aru saada, mida looja mõtles. Kunstnikuga kohtumine on sageli see, mis aitab mõista, mida ta öelda tahtis. Mati meenutab seepeale Salvador Dalid, kellelt sageli küsiti tema maalide mõtet — tema kord selgitas, teisalt aga lõbustas ennast erinevate seletustega, mida ta mõtles täitsa lambist välja. Kunsti mõistmises on saatejuhi arvates valitsemas kramp, millest pole kerge üle astuda.

Joannat huvitab veel lihtne küsimus: kust üldse selline idee tuli ja Kadri seletuse järgi on kaasaegne kunst NOAR.eu loojatel saanud südameasjaks, nende soov on, et inimesed näeksid ise kunsti ega kujundaks oma muljet meedias nähtu-kuuldu põhjal.

Mati küsib Monikale mõeldes murelikult üle, et kas performance toob ka Tallinnas paljad mehed puu otsa ja kuivõrd Kadri oskab saladusi hoida, siis nendib saatejuht, et tema kolleegil tuleb ilmselt siiski kõik üritused läbi käia.

Kuna saade on lõpusirgel, arutlevad koosolijad veel Jüri Pootsmani Eurovisiooni-saaga üle, soovivad talle kõike head ja Mati lisab, et kuigi esimene kurg kirvega alla ei tulnud, ootavad andekat lauljat ilmselt paremad asjad kui Eurovisooni muusikakauge show. Aga Tallinn Art Week toimub 11.-18. juunini Tallinnas ja seda tasub kindlasti külastada.

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 12.mai 2016Tallinn Art Week korraldaja Kadri Uus

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews