1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade räägib lahedast golfist ja luuletuste kirjutamisest
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade räägib lahedast golfist ja luuletuste kirjutamisest

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade räägib lahedast golfist ja luuletuste kirjutamisest

Heade uudiste saade algab sellega, et üle mõningase aja taas saatesse ilmunud Monika loeb saatejuht Matile ette Meie Golfipäikese palve, mis peaks golfimängijatele ilusa ilma tooma. Mati saab asjast aru nii, et kui mõni palvetab jumala, teine kivi või tootemi poole, siis tema kolleeg ajakirja Golf poole, mille vastutav toimetaja ta on. Monika pakub seepeale välja variandi, et tema on nõus ühissaate üldse ära lõpetama, kui Mati pühendub tõsiselt golfimängule, too aga hoiatab ettepaneku taustal kõiki, keda Monika golfimurule kutsub — tegu on sooviga lõpetada kõik suhted selle inimesega. Monika tunnistab, et golfiajakiri on talle tõsine väljakutse ja kui see trükki jõuab, toimub temas suur stressist vabanemine — kogu ajakirja Golf kokkupanek on tohutu töö. Golfimäng ise teda stressi  ei aja, vastupidi, ilma paranendes lubab heade uudiste toimetaja hakata regulaarselt mängimas käima. Green cardi lubab ära teha ka kolmas saates osaleja, Elviira, kes on “seda kaigast”, nagu Mati golfikeppi nimetab, korra käes hoidnud, aga ta loodab sellest mängust omale tõsist hobi saada.

Ka Mati on väidetavalt golfikeppi käes hoidnud ja teab enda sõnutsi nüüd, mis tunne on seal, kui talle sadul selga seotakse. Elviira küsimusele, kas ta on kord ka golfiväljakul käinud, vastab saatejuht on on Valgerannas sellest mööda kõndinud, kuid rand kutsus rohkem kui väljak. Elviira usub siiski, et kui Mati golfimurule läheks, siis hakkaks see värk ka temale ka meeldima. Aga Monikal on Matile ülesanne, ta peab meenutama nelja aasta jooksul saates käinud inimeste nimed, kes on eestlased ja mängivad golfi. Kolm nime annaksid hindeks viie. Saatejuht pakub välja Tõnu Trubetsky, aga kuna tema käis vaid proovimas, siis see nimi arvesse ei lähe. Siiski, 0,5 punkti ta Monikalt halastuseks saab. Pool punkti annab ka Karl Madise nimi. Edasi jookseb Mati juhe kokku ja Monika loetleb talle mõned tuntumad inimesed, keda pidevalt väljakul kohtab — esmalt näiteks Kelly Sildaru. Saatejuht arutleb vahepeal, et tema arusaam sportlastest on nõukogulik ehk siis õige sportlane treenib niikaua, kui tema käimine komberdamiseks muutub.

Siinkohal aga jääb see teema pisut katki, sest varemgi saates osalenud GoodNewsi tüdruk Joanna on just teinud Facebookis postituse oma vastsündinud pisitütre kohta, kes saab nimeks Jete. Monika lubab Joanna lapse kord ka saatesse tuua ning Mati nendib, et pühapäeval korraks Eestist ära käies oli tal kahtlus, et midagi hakkab juhtuma — ja tõesti, rahvaarv hakkas tõusma. Pärast tervitusi emale-tütrele naastakse nende tuntud inimeste juurde, kes golfi mängivad, ning järgmine on psühholoog ja näitleja Rita Rätsepp, kes tunneb ennast tõeliselt õnnelikuna just golfiväljakul. Mati arvab, et psühholoogiks saamiseks tulebki ise ka mõne sõltuvuse käes vaevelda. Veel on golfarite nimekirjas Erki Sarapuu, Erki Nool, samuti poliitik Hanno Pevkur, kes on rahva eest oma harrastust suutnud varjata pea 10 aastat ja kes paljastas oma salahobi saates “Nädalalõpp Kanal2-ga”. Seejuures on huvitav, et Pevkur armastab üksi golfi mängida, kuigi see väidetakse olevat sotsiaalne mäng. Mati arvab, et Järvamaalt pärit poliitik on oma ametites niigi palju sotsiaalselt suhelda saanud.

Monika teab, et neil inimestel, kes on tegelenud paljude spordialadega, pole ka golfi suhtes eelarvamust, ja sama on ka Hanno Pevkuriga, paljudel see eelarvamus siiski on. Näiteks viis ajakiri Golf saate Reporter toimetuse eesotsas Jaanus Koortiga green cardi kursust tegema ning kolmel kahest ajakirjanikust oli eelarvamus mingil moel olemas, nüüd aga tunnistavad nad, et golf on tõesti lahe. Kuivõrd juttu oli Jaanuse ja tema abikaasa varakult soetatud golfijalatsitest, siis uurib saatejuht, et millised need peaksid välja nägema ja selgub, et kõigi kolme stuudios olija jalatsid sobiksid golfiväljakule. Kirjelduse järgi on Monikal jalas madalad sussi moodi pealt nööridega mustad papud, millega ta ongi mängimas käinud. Matil on Ecco sportlikud jalatsid. Monika ütleb, et tema ei soeta mistahes spordiala proovides kallimat varustust enne, kui on kindel, et selle juurde jääb. Mati soovitab ka taipoksi juures hambakaitsmete kohesest ostmisest loobuda, sest pärast ei ole enam hambaidki, mida kaitsta.

Taas naastakse golfi mängivate kuulsuste juurde. Kui jutt tuleb mängivatest räpparitest, keda kohtab golfis harva, leiab Mati põhjuse selles, et väljakul ei tohi ropendada. Kui aga saatejuht räägib anglosakside ühestainsast ropust sõnast, mida nad pidevalt kasutavad, ja venelaste paarist roppusest, millest saab pikki lauseid teha, siis ütleb ta poolkogemata välja sõna “f…k”, mis kutsub stuudios esile suure hukkamõistu, sest see kõlab raadioeetris. Elviira märgib, et inimene ei tohiks mitte ainult golfiväljakul, vaid üldse mitte kusagil ropendada, ning Monika tunnistab, et tema elu kulgeb selles osas etappidena. Räppar Genka aga on rääkinud, et tunneb ennast golfiväljakul parema inimesena ja Eesti Golfi Liit on koguni kamba räppareid kursustele viinud. Põhjuseks, miks Monika neist üldse räägib, on see, et tema arvates teeb golf lähiaastatel läbi murdepunkti, sest inimesed saavad aru, et see mäng pole vaid rikaste inimeste päralt. Mati teab, et tennisega on selline müüdimurdmine juba juhtunud. Monika soovitab viimasest ajakirja numbrist vaadata infot Eesti väljakutest, kuhu saab oma viia oma lapsi golfiga tutvuma, sest meil on golf lastele alla 12 eluaastat tasuta.

Monika toob poliitikutest näiteks ka Max Kauri, kes on öelnud, et golfist saab 21. sajandi mäng. Hea eeskuju populaarsete alade seas on ka poks, mis on viimase kolme aastaga sedavõrd mainekaks kujunenud, et ka ajakirjanikud on hakanud kirjutama täissaalidest poksimatšide aegu. Elviira toob välja Eesti Golfi Liidu uue presidendi Marko Kaldoja sõnad, et golfi juurde ei peaks tooma ainult noori, vaid igas vanuses inimesi, sest tegu pole kuluka mänguga, ainus asi, mida tegelikult palju kulub, on selle mängu juures aeg. Mati kahtleb ikka selles, kas golf odav on, sest iga golfar veab enda kaasas suure kotitäie erinevaid keppe. Elviira võrdleb golfi jalgrattasõiduga ja loetleb üles rea asju, mida sealgi on vaja ning edasi lähebki jutt ratturite ja nende varustuse peale, milles on Mati asjatundja. Golfikeppide puhul aga uurib saatejuht, et kas neid kasutatakse ka oma võimaluste reklaamimiseks, eriti aga oma uhke varustusega õrnemale soole silma jäämiseks, sest seda asja võib ju ka nii ära kasutada.

Järgmise golfarina võtab Monika ette ralliässa Ott Tänaku, kes vabal ajal golfi mängib, ja Mati avastab taas, et golfi juurde jalutama lähevad need inimesed, kelle põhiala on vastandina hästi kiire ning ta tõmbab paralleele Karupoeg Puhhi ja Notsuga, kes ka alati koos jalutasid. Tema arvates võiks golfi mängides ka luuletada, ja Monika räägibki oma uuest väljakutsest pärast poksimist ja selleks on luuletamine, neid tahab ta iga päev kasvõi ühe valmis kirjutada. Paraku kukkus ta sellega esialgu  läbi, hindeks sai esmalt kolme, sest kuu aja jooksul kirjutas “vaid” 16 luuletust. Parim neist sai väidetavalt kirja siis, kui ta hakkas seda väljakutset vihkama, läbi aga kukkus ta sellega, et Saare Golfis külas käies unustas ta ühel päeval luuletuse kirjutamata. Saate ajal tema luuletuse-challenge jätkub ja juba neljandat päeva. Monika leiab, et kui tahad mingi väljakutsega hakkama saada, tuleb see avalikkuse ees maha hõigata, sest see distsiplineerib jätkama. Tema luuletusi võibki internetist leida, et veenduda väljakutse tõsiduses. Monika lisab, et ta ei sea endale luuletuste kirjutamisel piiranguid, neis on nii emotsioonidest kui sündmustest tekkinud inspiratsiooni, on nii tõsiseid kui ka “vastikuid” teemasid. Mõne luuletusega on ta ka enda hetketunded maha maandanud.

Mati soovitab luuletuste kirjutamise juures kuulata vastavat muusikat, tuues näiteks hevimetallimuusikud, kes maandavad oma pinged läbi vastava muusika. Monika aga toob välja tõsise tähelepaneku, et mida rohkem luuletamisega tegeled, seda paremini hakkab see välja tulema. Ta loeb ette ka ühe erilise luuletuse külaeidest, mille lõpp paneb Mati üllatusega naeratama. Kuna aga saade hakkab lõppema, siis võtab Mati GoodNewsi ühe populaarseima tegelase, Karupoeg Puhhi taustal lõpulooks ansambli Winny Puhh ühe laulu. Heade uudiste saadet kuuleb taas neljapäeval, kordusena pühapäeval Kesk-Eesti Tres, ajakirja Golf uus number saabub maikuus lettidele, Monika luuletused aga leiab tema blogist.

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 04.mai 2017Monika Kuzmina ja Elviira Eessaar

TOP20

Head Uudised GoodNews