1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade räägib presidendihakatistest, Veet Manost ja meditatsioonidest
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade räägib presidendihakatistest, Veet Manost ja meditatsioonidest

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade räägib presidendihakatistest, Veet Manost ja meditatsioonidest

Heade uudiste saate halb avauudis on see, et saates pole positiivset ja rõõmsat külalist ja kuigi saatejuht Mati Palmet hindab kolmikut, millesse lisaks temale kuuluvad ka GoodNewsi tüdrukud Monika Kuzmina ja Joanna Müür, nukraks ja rusutuks, on ta ise saanud paari päeva jooksul olulist hingelist tuge. Nimelt on saanud suhelda kolme presidendikandidaadiga ning loodab lõpptulemusena kelle tahes riigipeaks saamise korral pälvida õigust tollel nööbist kinni võtta ning anda soovitusi Eesti elu muutmiseks.

Monika nendib, et ka GoodNews ei taha kõrvaltvaatajaks jääda ning hoiab presidendihakatistel silma peal — nimelt on portaal kajastanud Siim Kallase seisukohti ning ootab juba põnevusega teiste kandidaatide lubadusi. Mati on saanud intervjueerida Marina Kaljuranda, kes erinevalt poliitkakluses sinise silma saanud ja nutta tihkuvatest meeskandidaatidest on tädilikult nii rahulik, et tema sülle võiks pea peita. Mis aga puutub kolmandasse kandidaati Urmas Paeti, siis tunnistab saatejuht, et ootas temalt pigem oma intervjuus poliitilist umbluud ja juttu sellest, kui tore ta on, kuid mees ei üritanudki ennast püksitagumikku pidi üles tõsta, vaid ütles otse välja, et näiteks pagulaskriisile tema lahendust ei näe.

Edasi võetakse üheskoos ette Keskerakond ja Ülo Vooglaid ning minnakse Mailis Repsi kandidatuuri juurde. Nimelt käis Mati Paides toimunud koosolekul, kus Mailist esitleti kui presidendikandidaati, kuid samas teatas ennast publiku seas kerra tõmmanud Peeter Ernits hiljem, et ka tema on kindel kandidaat, ning erakonna juhi Edgar Savisaare poeg Erki pani asjad paika nii, et alustatakse ikkagi liidrist, ja alles siis, kui tema otsustab mitte kandideerida, võivad teised püünele tulla.

Kuivõrd jutt on läinud meediakajastustele, siis järgmiseks teemaks on Katrin Lusti saade “Kuuuurija”, mille kõmu oli juba enne saadet laineid löömas ja Veet Mano tuleriidale saatmine kindel. Mati arvates oskas see noor naine teha kiireima ajakirjandusliku vabalangemise, sest isegi madalaim netikommenteerijate kiht, mis asub parteisõduritest ja trollidest allpool, nimelt jorsid, olid kommentaarides ahastuses selle saate eetikapuuduse üle, seega suutis Katrin Lust selle kaadri intelligentsitasemest madalamale sukelduda.

Saatejuht arutleb selle üle, et kui see on ealt noore, kuid väidetavalt 14 aastat ametit pidanud ajakirjaniku lollus, siis on see ravitav, kuid tõenäoliselt võib olla tegu külmuse ja julmusega. Ta meenutab, et Elu24 vastuintervjuus kasutas Veet Mano Katrin Lusti kohta ingliskeelset sõna “ugly” ja see ei käinud sugugi mitte reporteri välimuse kohta. Monika sõnul oli tervendaja ka ise adunud, et ajakirjanik ei tule head asja tegema. Mati hinnangul oleks selle äärmiselt ebaprofessionaalse saate ideaalne lahendus see, kui pooled tuleksid taas kokku ja selgitaks välja, mis reaalselt juhtus.

Monika on ise käinud mitmetel Veet Mano seminaridel ja laagrites ega pole kunagi kuulnud teda kellelegi soovitavat hoiduda arstidest ja tablettidest. Vastupidi, Veet Manol on ette näidata umbes 450 e-kirja, mis näitavad, et ta on saatnud patsiente Saksamaa kliinikutesse ja sageli ka nende ravikulud kinni maksnud, kasvõi osaliseltki.

DSC_0950

Mati nendib ka seda, et nüüd, kus Veet Mano on vette lükatud, peab ta hakkama ujuma, ehk siis näitama, kuhu on läinud need rahasummad, mille ta on oma patsientidelt saanud. Tervendaja ise on rääkinud kuludest, mis tulevad reisimisest üle maailma, ravikulude kinnimaksmisest ning väitnud ka seda, et tal pole ei suurt maja, uhket autot ega kopsakat pangaarvet. Monika märgib veel ära, et ta käis soodustusega üritustel, mis maksid 30 eurot, seega pole suured summad sugugi reaalsed, pigem on inimesed, kes palju maksid, ostnud ka raamatuid, videosid ja teinud eraseansse. Muide, Veet Mano teadmised põhinevad ülemaailmselt tunnustatud Osho õpetustel.

Monika märgib ära ka seda, et tervendaja käib lihtsalt riides, ei kanna Guccit ega Armanit, sööb lihtsat toitu ja vähemalt posiivitari süda ütleb, et see mees on juba noorest peast ennast inimestele pühendanud. Joanna lisab, et teda ei käskinud keegi Veet Mano seminarile minna, see oli tema vaba valik ja ta nägi selgelt ära, kui palju mees ennast inimeste abistamisele pühendas. Monika võtab Veet Mano toetamise kokku tuntud lausega: “Kurjuse võiduks on tarvis vaid seda, et head inimesed ei tee midagi.”

Kuivõrd jutt on meditatsioonile ja joogale läinud, lipsab see edasi lõbusama poole ehk hip-hopi juurde ja Joel Juhti trennis käinud tüdrukud soovitavad kõigil see 40-minutiline ülilahe trenn vähemalt korra kaasa teha. Peale selle õnnestus Monikal ära käia Nordea Kontserdimajas, kus nädala eest toimus JJ-Streetshow etendus “Neli nägu” vapustavate tantsude ja vingete peaosatäitjatega. “See on mega, mida võib ära teha üks ühiskonnagrupp, millise energia nad edasi annavad!” on Monika vaimustuses. Mati soovitab jooga ja hip-hopkultuuri kokkupuutes ehk urbankultuuris sulatada need asjad kokku, ehk siis tantsida hip-hoppi, tõmmata ringiliikuvat pläru ja hakata seejärel mediteerima. Mis aga puutub GoodNewsi tüdrukute katsetustesse, siis ühegi läbiproovitud ala kohta ei ütle nad, et see on see õige, vaid nad on valdkonnavõõrad ajakirjanikud, kes kõike oma nahal järele proovivad.

DSC_0948

Monika võtab üles ka laste joonistusvõistluse “Päästame jääkaru”, mis tõi Tallinna Loomaaia Sõprade seltsile 140 koolist üle tuhande töö. GoodNewsi eripreemia saab üks laps, kes joonistas A4 paberile kastikesed, igas on mingi tegevus ja selgitus, kuidas see aitab jääkarusid päästa. Monikale meeldis väga see, et laps joonistas ühte kasti sportiva lapse ehk siis ta usub, et päästame valged mõmmikud ka iseendaga tegeledes. GoodNews kavatseb lapsele erilise kingituse ise kohale viia, kuna ta lahendas joonistusvõistluse ülesande perfektselt. Mati joonistanuks hoopis suure jääkarule sobiva päästerõnga ning ta küsib kaaslannadelt sedagi, kas hobused und näevad. Hiljem selgitab ta, et saates käsitletud hip-hop, Veet Mano, jääkarude päästmine ja presidendivalimised ongi kokku üks hobuse unenägu.

Monika võtab lõpetuseks kokku veel ka GoodNews paremad uudised. Nimelt on meie taipoksiamatsoon Andra Aho 19.-29. maini Rootsis taipoksi maailmameistrivõistlustel ning loodab sealt kullaga naasta. Sellest räägivad tema ja treener Kevin Renno intervjuud portaalis. Mati loodab, et kui tagasihoidlik Andra saadab vastase vaikides haiglaravile, siis aitab Veet Mano pärast tükid kokku panna. Väga loetavad on heade uudiste portaalis ka kohviröstija Henry Politanovi kohvitegemise õpetused, mis näitab, et lugejatele pakuvad huvi lihtsad asjad. Aga saade on selleks korraks läbi ja Mati resümeerib, et sellised õpetlikud vestlused on päikesekiireks igapäevaelus.

Kuulake saadet kordusena pühapäeval Tre eetris Rapla ja Pärnumaal pühapäeval kell 9 ja Kesk-Eesti Tres kell 15, seni aga kuulake raadiohäälte eetrijuttu, leidke häid uudiseid portaalist GoodNews ja nautige kevadet.

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 19.mai 2016Monika Kuzmina ja Joanna Müür

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews