1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade takerdub poliitikasse ja valgustab suvesündmusi
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade takerdub poliitikasse ja valgustab suvesündmusi

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade takerdub poliitikasse ja valgustab suvesündmusi

Monika KuzminaHeade uudiste saate alguseks nendib saatejuht Mati Palmet rahuloluga, et tema GoodNewsi kolleeg Monika Kuzmina on taas tee Kesk-Eestisse üles leidnud. Monika selgitab, et kuivõrd GoodNewsi tüdrukud tegelevad pealinnas erinevate projektidega, siis eelmisel korral teda polnud ja oli Elviira, nüüd aga on vastupidi, sest Elviiral on käsil projekt restoranis Lusikas, kus paralleelselt sünnipäevaga avatakse ka puulusikate käsitöönäitus. Üritusel esineb ka armastatud laulja Ivo Linna, kes on ise samuti näitusel oma lusikaga esindatud ja selle nimeks on Kiiks, meisterdatud on see naabrimehe kingitud õunapuupakust. Kokku on näitusel ligi 80 lusikat ja nende tarvis korraldati puutöökonkurss.

Edasi läheb jutt sujuvalt Joel Juhti jooksule Tallinnast Jõgevale ja saatejuht on juba kursis, et lõpus jooksis linnarahvas heategevusjooksuga lausa kaasa. Monika räägib, et Joel alustas hommikul kell 4 ja tegu oli emotsionaalse ettevõtmisega Siimusti lastekodu toetuseks, et kutsuda inimesi tervisepargi tarvis raha annetama. Sama asjaga oli seotud ka tema kõrbemaratonil osalemine, aga seal läks fookus paraku isiklikule väljakutsele, kuid praeguseks on siiski koos üle 6000 euro, mis on pool vajaminevast summast. Joel on otsustanud, et enne ta jooksmist ei lõpeta, kui kogu raha on koos. Mati tunneb huvi, et kuidas joostes annetusi kogutakse, kuid jooksjal siiski kaabut käes pole, kuhu raha panna, vaid ta kutsub läbi oma ürituste meediakampaaniate lastekodule annetama. Seekordse jooksu ajal aga koondusid paljud Joeli sõbrad taas ja näiteks tema golfitreener Torel Neider tegi päris silmapaistva annetuse. Monika ise jälgis jooksu ülekandes Forrest Gumpi muusika saatel ja ta tunnistab, et rahvast kaasa jooksmas nähes tundis ta sügavat liigutatust. Joel aga on mees, kes jonni ei jäta ja GoodNews toetab tema tegemisi lõpuni, nagu ka kampaaniat invataksojuht Ants Väärsi aitamiseks.

Monika annab teada, et Joel on nüüd ette võtnud uue väljakutse ja valmistub koos golfitreener Torel Neideriga Eesti meistrivõistlusteks golfis, tulemus selgub suve lõpus võistlusel. Nüüd aga huvitub saatejuht sellest, et kas GoodNewsi poole pole enne valimisi toetuse saamiseks pöördutud ja ta annab ülevaate valimisühenduste loomisest Järvamaal. Monika aga jutustab sellest, et avaliku elu tegelase ja mitut ministriametit pidanud Hanno Pevkuri panek ajakirja Golf viimase numbri esikaanele tõi tõesti kaasa süüdistusi poliitilises toetamises, kuid kogu selle loo taga oli siiski vaid see, et nii tuntud mees suutis golfimängu kümme aastat salahobina avalikkuse eest salajas hoida, igastahes pole golfiajakiri kellegi käest kajastamise eest raha küsinud ega saanud. Küll aga on see persoon ajakirja esikaanel väga suurt tähelepanu äratanud ja ilmselt ka ajakirja loetavust kasvatanud. Mati toob esile ka näite, kuidas vaenlasi ja sõpru korraga leida — kui mingis erakonnas on sisetülid, nagu see oli Reformierakonnas liidri valimise aegu, siis kiida väga üht konkurentidest ja saad sõbra, pluss vaenlase tema vastaskandidaadi näol.

Monikale pole ükski erakond promomise ettepanekut teinud, küll aga oli tal endal mõne aasta eest idee võtta mõni tubli, oma kodukohas populaarne inimene, kes on teistele head teinud ega ole üle riigi tuntud, ning aasta jooksul anda talle võimalus näidata, et poliitikas on võimalik ausaks jääda. See pakkumine kehtib endiselt. Mati näeb asja nii, et Monika, kes on varem aastaid suures poliitikas olnud, tahab nüüd kellegi samale okkalisele teele suunata. Vestluskaaslane tunnistab, et oli poliitika jaoks liiga tuline ning seal on järjekindlus ja visadus pigem halvad asjad. Saatejuht sondeerib veel pinda, et kas vestluskaaslane oleks parteisõdurina valmis kellelegi teadlikult käkki keerama? Monika täpsustab kindlalt, et ta pole kunagi kedagi reetnud, ja reetmist ta kellelegi ka ei andesta. Edasi järgneb vestluskaaslaste diskussioon teemal, millised on alatuse vormid poliitikas ja selles osas on Monikal karme meenutusi, kuidas mitmed kunagised erakonnakaaslased nuge talle selga lõid ja erakonda lõhestasid. Mati lisab, et need, kes isikliku heaolu nimel reedavad, leiavad peagi, et raha on otsas, aga reetmisest tulenev taust jääb alatiseks nendega.

Monika leiab, et koalitsiooni ja opositsiooni institutsioonide kaudu on poliitikasse vastuolud ja sellest tulenev käitumine juba sisse programmeeritud ning keegi ei lähe poliitikasse sooviga sigadusi tegema hakata, mida rahvas neile pärast pahaks paneb. Mati näeb asja taas sellisena, et kui kaks naabrimeest satuvad konkureerivatesse poliitilistesse jõududesse, siis tuleks teineteisele selgeks teha, et kui sa midagi valesti teed, siis oponendina ma hakkan sulle alles keerama, isegi kui auto valesse kohta jätad! Monikal aga on meenutada lugu ühest vastasrinna poliitikust, kes tuli talle ütlema, et ei toeta tema kandidatuuri Aasta Noore valikul — asja teeb positiivseks see, et ta ei hakanud susima, vaid teatas oma vastuseisust otse ja silmast silma. Üldse aga oli Monika vähemalt enda hinnangul poliitikas liiga energiline, jäädes paljudele ette. Mati leiab, et Aasta Noore valimine erakondliku kuuluvuse järgi on alatu ja siit läheb jutt noorte valimisõiguse langetamisele 16. eluaastale. Täiskasvanuna leiab Monika, et noored on selles eas liiga mõjutatavad ja saatejuht lisab, et pigem tegid poliitikud selle sammu, et oleks kedagi, kelle ajusid pesta. Monika usub, et noored tahavad väga poliitikas kaasa rääkida, aga on siiski liiga kogenematud, tema näiteks oli mõjutatav veel ka 27-aastasena.

Edasi aga läheb Monika ühe kontserdi juurde, milleks on “Vaba Rahva Laul”, mida korraldab Saaremaa mees Ülo Kannisto ja mis leiab aset augustikuus Põlvamaal Intsikurmus. Monika on vaimustuses korraldaja patriotismist ja energiast ning sellest, et see kontsert ei ole kujunenud meelelahutuslikuks ettevõtmiseks, vaid ehtne ongi eestluse kontsert, millest võtavad osa paljud tuntud Eesti artistid. Siit läheb jutt kogu suvisele kontsertprogrammile, mis on tänavu eriti tihe ja muutub Mati hinnangul liiga suuremastaabiliseks, sest valida on tohutult. Monika suurt midagi ette ei planeeri, kuid lubab kindlasti minna sarmikate C-Jami tšellistide kontserdile “Great Hits”, sest neid on ta hakanud koostöö käigus väga hindama. Tänavu esinevad neli energilist meest koguni 23 erinevas paigas. Meenutades üht sõitu Pärt Tarvase autos, räägib Monika sellest, kui väga need mehed oma pilli hoiavad — tšellot autos ei liigutata, pigem peavad inimesed endale teise istumiskoha leidma. Tuur on juubelihõnguline, sest poolesajast eluaastast on Pärt 45 tegelenud muusikaga. Mati teab, et see mees ongi oma valdkonnas number üks.

Saatejuht võtab tutvustamiseks ette ka Arlet Palmiste korraldatavad teatrietendused Jänedal, kus esmalt etendub tükk Raimond Kaugverist “Mees raamatust”, ja ta soovitab etendusele minnes kindlasti võtta kava, sest see on tehtud sisutiheda ja inforohkena. Monika täpsustab, et ka portaalis GoodNews on intervjuu Arletiga ja tegu on toreda looga toredast mehest. Mati nimetab Arleti Palmistet päikesepoisiks, kes alati särab ja nende ühiseid raadiosaateid eriti põnevaks teeb. Tuleb välja ka asjaolu, et kuigi Arlet ise ei joo, on ta väga aktiivne alkoholi tutvustaja ja tema lemmikuteks on käsitööõlled. Monika soovitab veel külastada suvist Haapsalu joogafestivali, millest on Terviselehes suur tutvustus, ja mis on sisult väga võimas üritus. Saatejuht võtab nüüd ette ühe päeva, 2. juuni ja loeb ette rida üritusi, mis sel päeval üle Eesti toimuvad, ja neid on ülimalt palju. Positiivitar viib jutu ka Kirna mõisale, kus oli alles tore Tervisepäev ja kuhu tuleb samal päeval esinema kuulus Fantuzzi, keda Mati nimetab indiaani rohuvennaks tema väidetavalt pideva pilves oleku pärast. Nimekiri, mida saatejuht üritustest ette loeb, on tohutu pikk, ja teda katkestanud Monika soovitab valida üritus, kuhu süda tõeliselt kutsub. Mati arvab, et fantastilise emotsioonidepagasi saab suvest see inimene, kel on pik suvepuhkus, näiteks kooliõpetaja, ja kes on leidnud ka rahapaja või võitnud loteriil. Selle tõdemusega on ka saade läbi, seda kuuleb igal neljapäeval kell 11.15 Kesk-Eesti Tres ja pühapäeval kell 15 ka kordusena.

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 25.mai 2017Monika Kuzmina ja Mati Palmet

TOP20

Head Uudised GoodNews