1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saates on joogafestivali hea haldjas Merit Raju
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saates on joogafestivali hea haldjas Merit Raju

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saates on joogafestivali hea haldjas Merit Raju

Head Uudised - Merit RajuHeade uudiste saates on seekord külaliseks Haapsalu joogafestivali peakorraldaja Merit Raju, aga enne vestlust temaga on GoodNewsi peatoimetaja Monika Kuzmina palunud saatejuht Mati Palmetil üle vaadata tema kahe nädala tagune intervjuu president Arnold Rüütli ja tema abikaasa Ingridiga ning anda sellele aus hinnang. Monikale on see läbi elu olnud üks eesmärke, vestelda rahva seas väga populaarse eksriigipeaga.

Ta räägib ka Tallinna Televisiooniga kahasse tehtavast suvesaatest “Suvestuudio”, kus MediaMarketing teeb saatele omapoolset kajastust, et positiivsusel põhineva saate teemad jõuaks ka teistesse meediakanalitesse. Monika nendib rahuloluga, et negatiivne suhtumine Tallinna Televisiooni on hakanud vähenema, “Suvestuudio” vaatajate hulk on 56 000 inimest ja suur osa selles on telekanali uuel juhil Revo Raudjärvel, kel on silma ka detailide peale. Mati küsib igaks juhuks üle, kas Monika pidi ka Keskerakonda astuma ja saab kindla eitava vastuse.

Järgneb saatejuhi arutelu sellest, mis ootab TTV-d ees pärast kohalikke valimisi ja Monika täpsustab, et telekanal on saateid tegema asunud kasumi, mitte maksumaksja raha eest. Mis aga puutub intervjuusse Arnold Rüütliga, siis tunnistab ta, et see pani mõnevõrra põlved värisema, sest lugupidamine presidendi ja tema kaasa vastu on temas tugev, kuid saade õnnestus hästi. Meie aja kangelaste sari aga jätkub Monika kaasalöömisel ka edaspidi.

Edasi aga läheb jutt saatekülalisele Merit Rajule, kes on samuti meediamaastikul tuntud, sest temalt hakkas ilmuma täiesti reklaamivaba, vaimsetele teemadele suunatud ajakiri “Hingele Pai”. “See ei ole normaalne, kuidas kaks naist on võimelised tegema midagi nii ilusat, nagu see ajakiri,” ütleb Monika vaimustunult, lisades, et kõiges, alates inspireerivatest lugudest kuni kujunduseni, on selles ajakirjas tunda midagi erilist. Monika on korraldanud inimestega ka intuitiivse katse, kus nende ees on ajakirjad, ja esmaeelistuseks on üllatuslikult just “Hingele pai”. Merit räägib omakorda, et ajakirjas on juttu ka Monika katsetustest tippsportlastega koos treenides. Mati tahab teada, kuidas väljaannet rahastatakse ja Meriti sõnul on see küll teistega võrreldes kallim, kuid kulud on väikesed, sest toimetust pole ja ajakiri pannakse kokku oma jõududega. Järgmiseks teemaks aga on see, mida selline ajakiri peaks lugejale andma — Mati sõnul on juba nimi selline kahtlane, kuid Merit täpsustab, et just hinge paitamiseks ongi see mõeldud. Selles on praktilised soovitused, kuidas vähesega oma elu mõnusalt elada ja rõõmu tunda.

Ajakirja hingepaitavast persoonist rääkides ütleb Merit, et nad ei võta tutvustuseks väga tuntud inimesi, seekord on tutvustavaks Pärnumaalt pärit mees, kes tegeleb talle südamelähedase teemaga, ekstaatilise tantsu ja muusikaga, kusjuures ta segab etnilise ja elektroonilise muusika koos loodushäältega kokku. Eriti põnevaks teeb asjaolu, et ekstaatilist tantsu õpetab meesterahvas ja alkoholi seejuures mängu ei tooda. See Matile pähe ei mahu: “Eestlane teeb eestlastele ekstaatilisi tantsuõhtuid?” küsib ta uskumatult. Aga selline metsik tants pidi inimestele väga vabastav olema ja Merit kirjeldab ka toredat külaskäiku selle inimese ja tema pere juurde.

Mis aga puutub Monika poksitrennidesse, siis ka neist ajakirja lugu kirjutades oli tal esikohal see, kuidas mõjus trenn vaimselt ja mida on õppida tippsportlastelt. Poksi tehnilise poole võtab Mati kokku sõnadega, et kunagi oli Monika selline põrgusigidik, et tegi oma tembud noorena ära ja ninasid puruks lüüa ta enam ei soovi. Ajakirjas võtab sõna ka meedias üsna tuntuks saanud Jesper Parve, samuti ka inimeste seas populaarne Valdur Mikita. Monika on vaimustuses ka ajakirjas suurepärastest fotodest.

Jutt suundub suvisele Haapsalu Joogafestivalile, selle mittenõudlikele töötubadele, ja ka seal on kohal Jesper Parve, kes räägib mehe väest, ning Äripäeva ajakirjanik Rivo Sarapik, kes teeb vestlusringi meeste tasakaalu teemal. Mati rõõmuks selgub, et võimlema neis loengutes ei pea, kuid Meriti sõnul on töötube, kus võib seda teha. Saatejuht nendib, et seoses maapoodide kadumisega kaovad ka pingid võsa serval, kus mehed siiani kaheliitrise Bocki juures mediteerisid, ning tuleb tõesti joogafestivalile minna. Monika rõhutab, et see üritus on alkoholivaba, jookidega mediteeritakse teeõhtul. Tema ise sooviks aga näha festivalil esinevat 62-aastast joogaõpetajat Vaike Kermast, kes näeb oma vanuse juures väga hea välja, olles viimased paarkümmend aastat joogaga tegelenud, kuid enne seda tippspordiga oma kehale liiga teinud. Praegu aga kasutab ta haiglas töötades erilist medijoogat, mis aitab haigetel taastuda südame- ja seljahaiguste puhul. Seda joogat tehakse 156 Rootsi haiglas ja teaduslikud uuringud on selle kasulikkuse ära tõestanud. Merit teab, et ka meie haiglates uuritakse võimalusi vaimset poolt ravis kaasata.

Monika uurib joogafestivali korraldust ja selle populaarsuse tausta. Merit nimetab üritust puhkusefestivaliks, pärast mida tunnevad inimesed ennast hästi ja puhanuna. Kogu õhkkond on 1400 osavõtja juures väga turvaline ja mõnus. Umbes pooled külastajatest on esmakordselt tulnud huvilised ja tagasiside järgi jäävad inimesed tulemusega väga rahule. Monika meenutab möödunud aastast naerujooga õpetajat ja kogu seda tundi, kus kogu rahvas oli algul tagasihoidlik, kuid lõpuks lagistasid kõik naerda.

Mati väidab ennast aru saavat tantrast, sest suguline kirg ajab inimesed igasuguseid asju tegema, kuid ta ei mõista, mis paneb joogafestivali külastaja homeeriliselt naerma. Monika küsib seepeale, et millal saatejuht viimati kogu südamest naeris ja juhib tähelepanu sellele, et Mati ei suuda rahuldavat vastust anda. Merit teab, et 20 minutit naermist võrdub tunni jõusaali või aerutamisega. Monika teeb ülevaate naermise anatoomilisest taustast, sest see paneb võppuma kõik organid, ning Mati näeb sama võimalust mõnede mitte väga lubatud ainete kasutamisel. Elviira palub seejärel Meritil rääkida pisut tänavusest peaesinejast Sudhast, kes tuleb Eestisse oma vaimustava väemuusikaga. Merit tutvustab Sudhat kui taanlannast lauljat, kes elab Londonis ja teeb imelist muusikat, mida saab kuulata ka Youtubes.

Kuivõrd jutusse sekkunud saatejuht nimetab narkootikumiks ka Paides toimuvat triatloni, saab ta Monikalt kiita ja edasi suunatakse kuulajad Mati Facebooki-lehele, kus olla üks superhea pilt seksikast saatejuhist. Segaduses Mati selgitab seepeale pikalt triatloni ajalugu ja olemust. Edasi järgneb pikem jutt Järvamaa sündmustest, maakonna elanikearvu suurendamisest ja piimakombinaadi tulekust Paidesse. Monika kiidab Paide inimese selle eest, et nood doonoripäevadest aktiivselt osa võtavad ja verd loovutavad. Mati võtab teemaks peatselt Paides linastuva filmi nõukaaja hipidest ja ka Paide on tema sõnul tolle ajastuga päris tihedalt seotud — Paidest on pärit mõnedki hipid, keda tunti kuni Ukrainani välja. Elviira ja Monika kiidavad Järvamaa sündmustest ka Arvamusfestivali, millesse saatejuht suhtub küll skeptiliselt, sest tema selles kodanike häält ei näe, ka korraldajad näevad selles väidetavalt pigem parlamendierakondade esinemisvõimalust. Monika näeb Arvamusfestivalis siiski arvestatavat kommunikatsioonivõimalust. Sellega aga on saade lõppenud ja seda saab kuulata neljapäeviti ning pühapäeviti Kesk-Eesti Tres, pühapäeval kell 9 kordusena ka Pärnu ja Rapla Tres.

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 08.juuni 2017Haapsalu joogafestivali peakorraldaja Merit Raju

TOP20

Head Uudised GoodNews