1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saates on muusik, kelle sõnad ei ole öeldud tuulde
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saates on muusik, kelle sõnad ei ole öeldud tuulde

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saates on muusik, kelle sõnad ei ole öeldud tuulde

Kesk-Eesti Tre ja portaali GoodNews heade uudiste saade algab Alen Veziko lauluga ja see on ka vihje saatekülalisele ning lisaks sellele on saates tagasi ka kuu aega Hispaanias veetnud Monika Kuzmina, kes väidab oma kehas ja hinges peo olevat. Kuna raadiopoolne saatejuht Mati Palmet vihjab alkoholimüügiks liiga varasele ajale, selgitab Monika, et peo istutas tema hinge 19-päevane keha ja meele puhastamise protsess, kus tuli käia jooksmas, toituda tervislikult, pista vitamiine ning veeta saunas iga päev 4 tundi ja 40 minutit. “Sa käisid Hispaanias saunas?!” hüüatab Mati selle peale. Monika sõnul oli see siiski rohkem üks oluline puhastumine, millega kaasnes karm režiim suurte koormustega kehale.

Jutu sees tunnistab Monika, et 3-4 päeval oli nutt kurgus, aga edasi läheb jutt võitudele. Kehalised muutused olid Monika sõnul suured ja esimesena nimetab ta paremat lõhnade tundmist, mis hakkas noil päevil üha rohkem tunda andma, kusjuures sageli olid uudsed lõhnad mitte just parimad. Mati nendib, et nutmise ja jooksmise ajal koerte lõhnade tundmise nimel tasub vist tõesti Hispaaniasse minna. Monika aga selgitab, et protsessi ajal sai ta palju vitamiine ja saun ei tähendanud sugugi mitte olesklemist, vaid hoopis elu jooksul kogutud toksiinide väljahigistamist. Kaassaatejuht aga leiab, et lihtsam ja odavam olnuks C-vitamiinide topsikuga minna Paide ujula sauna ja seal ennast tühjaks higistada. Kuna Monika sõnul neid saunaprotseduuri ajal ka valvati, tahab Mati teada, kas tegu oli segasaunaga, ja kuuldes, et oli, leiab ta selle põhjendatud olevat. Monika soovitab saunaskäiku tutvustades kuulata Jackassi soovitust ja ise seda kodus mitte järgi teha.

head-uudised-stuudios-alen-veziko7

Üldiselt aga lubab Monika oma meelte ja keha puhastamisest hiljem rääkida ning soovib keskenduda Alenile, kes on samuti võõrsilt naasnud. Kuna mõlemad neist on Matile oma reisifotosid näidanud, on Matil meeles maas lebav Monika, kellest ei tea, kui elus ta on, ja kaljudel maa ja taeva vahel rippuv Alen. “Mulle tundub, et mõlemad tänased külalised on ebaadekvaatsed — miks sa seda teed, Alen?” küsib saatejuht ja saab vastuseks: “Aga miks mitte?” Selgub, et Alen naudib vabaronimist julgestava köieta. Mati nendib, et mägesid peab tundma, sest ka kõige laugemal mäel leiab alati mõnemeetrise seinakese, kust abivahenditeta üles ei saa. Aleni hinnangul on igas kaljuseinas mõni pragu, kuhu oma näpud-varbad sisse suruda, temal on juba kooliajast mägironimise kogemused olemas. Monika aga on roninud mööda sisehalli tehisseinu ning kõrgusekartusest hoolimata mäletab ta võimast tunnet üles jõudmisel.

Alen nendib, et kõrgusekartus on igal inimesel, aga oluline ongi see füüsiline väljakutse ja hirmudest jagusaamine. Edasi tuleb jutuks kolme punkti reegel ehk see, et ronides peab alati kahest käest ja kahest jalast kolm kindlal pidepunktil olema ja neljas otsib järgmist haardepunkti. Aleni sõnul võetakse siiski ka riske ja kõik oleneb sellest, kui palju maad alla on, aga kes riske ei võta, sel on alati võimalus vaadata kodus telekast jalkat. Monika tahab teada, kas suur kasv nagu Alenil on pluss või miinus, arvestades, et pikk mees ulatub kiiremini kaljuservani, kuid Aleni sõnul tahab pikkusega kaasnev kehamass ka kõvemat ülesvinnamist.

head-uudised-stuudios-alen-veziko3

Järgmisena uurib Monika Aleni pikaajalise meediapildist eemaloleku põhjust ja üllatuslikult on selleks pereelu. Aleni sõnul on põhjus tema 2,5-aastases tütres, kes võtab kogu tema vaba aja ning teda võib lausa leida laste ja nende emadega liivakastist. Kevadel küsitaksegi lauljalt sageli, et kas ta käib solaariumis, kuid tema päevituse aluseks on enamasti koos tütrega kevadpäikese käes liivakastis mängimine.

Kuigi Mati loob kujutluspildi, kus teised artistid harjutavad haigete näppudega pille või kisuvad laule kirjutades noote puruks, samal ajal kui Alen teeb liivakastis lapsega liivakooke, ütleb artist, et ka tema esinemisgraafik on suht täis. Stuudiosse minema sunnib teda vajadus luua laule ja neid salvestada. Kuivõrd Mati eeldab külalise tühjadest pihkudest, et jõuluplaati tulemas pole, selgitab teadja Monika, et Aleni plaadid ilmuvad tavaliselt märtsis ning laulja selgitab seda naistepäevaga, kuna temale meeldib õrnem sugu. Saatejuht meenutab, et rahvusvahelise naistepäeva algatas kommunist Clara Zetkin ja uurib, et ega külalisele ka punased nelgid ei meeldi, kuid Alen pole nelkide austaja, küll aga on seda Monika. Järgneb pikk arutelu selle üle, kes peaks Monikale nelke tooma ja meeste-naiste-lillede vahekordadest.

head-uudised-stuudios-alen-veziko5

Kuna jutt kisub Aleni isiklikule elule, tahab Monika teada, kuidas on pereelu sujunud. “Naine ütleb, et ma olen maha rahunenud, aga mina küll ei tea, kust otsast,” laiutab Alen käsi. Kodus passimine pole kunagi artisti tugevaim külg olnud, kuid praegusel perioodil on ta küll iga vaba hetke kodus veetnud. “Pubis on sinunimelisele klaasile ämblik ammugi võrgu teinud,” ohkab Mati.

Mati teadmist mööda on Alen üks vähestest Grinch`idest ehk muusikutest, kes jõulutuuri ei tee ja Alen muigab see peale grinchilikult, et vihkab jõule. Saatejuht uurib külalise hinnangut sellele, kas muusikud ei lase oma jõulutuuridega üle võlli ja Alen tunnistab, et on mõnel korral mõelnud küll, et milleks. Samas oli jõulukontsert C-Jamiga talle üks meeldejäävamaid, aga “Tiliseb-tiliseb” või “Püha öö” kontserte ta kaasa teha ei taha — tema jõulukontserdiga kaasneks siis kindlasti talvelaulude plaat. “Ma ei ole leidnud motivatsiooni teha jõulukontserti üksnes seetõttu, et teised kõik teevad,” ütleb ta. Mati nendib, et jõulukontserti ei saa teha nagu süldipidu, sinna tuleb kaasata ka teisi muusikuid ja tema nägemust mööda on muusikutel raske teha selliseid ühisesinemisi, sest enamik neist esinevad mitmes koosseisus. Alenil on oma bänd, kellega esinetakse ikka koos. Samas on siiski neilgi mingeid teisi esinemisi, kuid see ei sega ühiseid ettevõtmisi, põhikollektiivi jaoks aega või siis asendaja leitakse alati.

head-uudised-stuudios-alen-veziko2

Mati on muusikamaailmaga tuttav ja teab, et sageli ei tuleb bändidele hea haltuura, põhikoosseisu ei saa kokku ja siis kaasatakse muusikud, kelle mänguoskusest või -oskamatusest saab alles esinemisel aimu. Alenil on meeles üks lugu, kus pulmaesinemisele kutsuti neid küll varakult, kuid asi jäi pulmaliste poolt täpsustamata ja kaks nädalat enne tähtsat sündmust anti endast uuesti märku. Temal oli küll see päev vaba, aga teistel ansambli liikmetele enam mitte ja siis tuli Alenil tõesti tuttavatest muusikutest kollektiiv kokku panna. Kõik sujus siiski hästi ja isegi aplaus tuli.

Matil on meenutada üks väga hea lugu ansamblist Kukerpillid, keda oodati ammustel aegadel ühte pulma esinema. Külalised ootasid juba lauas, aga bändi ei tulnud. Kuna keegi seltskonnast tundis kedagi bändist, siis helistati neile ja selgus, et muusikud ei teagi esinemisest midagi, sest kogu organiseerimine oli käinud pikka aega tagasi suusooja tasemel: “Meil on kunagi edaspidi üks pidu, saaksite tulla?” “Miks mitte!” “Kukerpillide” mehed olid siiski nii kõrgel tasemel, et ajasid mõne tunniga koosseisu kokku ja tulid pulma, et päästa oma au, mille kõikumalöömises nad ise süüdi ei olnud. Alenil sellist lugu juhtunud pole, kuid on ette tulnud juhus, kus kutse peale kohale sõites on teine bänd juba ees mängimas.

head-uudised-stuudios-alen-veziko4

Järgmisena tahab Mati kuulda, kas Alenil on laval ka mingit eriti vastikut juhtumit olnud, mida ei taha meenutada. Saatekülaline ütleb, et pudeliga visatud pole, aga naised on mõnikord lausa metslaseks läinud — teda on laval olles jalge vahelt krabatud. Järgneb pikk arutelu selle üle, mida fännid võiksid teha ja mida kindlasti ei tohiks. Alenile meeldivad fännide kingitused ja ta on saanud näiteks vanaaegses tehnikas kokku pandud märkmiku laulusõnade kirjutamiseks. Selles on nüüd valmislugude sõnad. Aga lavale on visatud ka rinnahoidjaid ning neid pole Alen küll kingitusena kaasa võtnud.

Monika on kokku võtnud Aleni lugude TOP-i ja selgub, et laulu “Ei ole öeldud tuulde” on erinevates variantides miljoneid kordi klikitud, täpsemini 3,8 miljonit korda. Alen arvab, et kui ta oleks iga korra eest saanud kasvõi ühe sendi… Mati võtab üles Youtube`i teema, kus väidetavalt on võimalik teenida ja Aleni sõnul on see nii küll, kuid Eestis on see alles uus teema.

Monika nendib, et noored enam telekat ei vaata, neil on täiesti teised kanalid, aga Alenilt tahab ta kuulda, kas ja millelt muusikud üldse teenivad. Alen ütleb, et kuna käis just Horvaatias puhkamas, siis midagi ikka teenib, seda nii bändikontserditelt kui ka sooloesinemistelt. Suhtlemine aga käib peamiselt Facebooki kaudu. Edasi palub Monika rääkida Aleni uuest laulust, mida on varsti oodata. Alen jutustab oma katsumustest stuudios, kui ta üritas uut lugu luua, kuid siis sai ta ennast käima. Nüüdseks on laul valmis ja tegu on üsna tõsise looga. Teema on sellest, kuidas inimene mõistab teatud hetkel, et mingid asjad on pöördumatult möödas, mingid asjad ütlemata jäänud ja midagi oleks pidanud õigel ajal tegema.

head-uudised-stuudios-alen-veziko8

Mati tõstatab küsimuse selle kohta, kuidas laulu sõnum elama hakkab ja tema arvates absoluutsele enamusele kuulajatest ei jõua see kunagi kohale. Alen naerab, et ka tema bändikaaslased pole seda sõnumit enamasti hoomanud ja alles õlleklaasi taga on küsitud: “Ah sellest see lugu siis räägibki või?” Tema bändis on ka üks lätlasest pillimees, kes saatejuhilt kohe kiidusõnu saab ja kes eesti keelest nagunii aru ei saa ning Aleni arvates on see sõnumivärk üldiselt kõigis maailma bändides niimoodi.

Monika nendib, et tema mõtleb küll alati sõnadele ja Mati sõnul on ta siis üks neist 5 protsendist, kes loo sõnumit otsivad. Alenile soovitab ta aga kasutada Black Velveti varianti, kus sõnad ei peagi riimuma ega midagi tähendama ning ta uurib, miks vestluskaaslane selle sõnumi üldse sisse sätib — kas tõesti nende 5% jaoks, kelle hulka kuulub ka Monika või siiski enda jaoks? “Ma pole ühtki laulu kirjutanud kellelegi teisele, kõik oma muusika kirjutan ma iseendale,” võtab Alen kokku. “See peab olema minu jaoks mõttega ja kui mõtet ei ole, siis ma seda lugu ei laula!” Tema sõnul annab lihtne tekst küll kuulajale palju kujutlusruumi, kuid tema eelistab sõnumit. Monika arutleb lisaks selle üle, kas on parem öelda “Mine ilusasse värviküllasesse sügisesse metsa” või lihtsalt “Mine metsa!” ja leiab, et inimeste loomingulisus on erinev.

Monika küsimusele, kas viis ja laulusõnad tekivad koos või eraldi, vastab Alen, et alati korraga. Teksti ei suuda ta ehk alati lõpuni kohe ära kirjutada, aga mõte tuleb alati koos viisiga. Mati meenutab üht hiljutist jõululuuletuse kirjutamist ja tahab teada, et kas kunagi tuleb ka teistmoodi tekst,  kui see, mida muusik algselt tahtis. Alen vastab eitavalt, kuid lisab, et laulu kirjutades on pähe tulnud teine idee ja on sündinud teine lugu, esmane variant aga on jäänud sootuks kirjutamata. Nii juhtus ka laulu “Ei ole öeldud tuulde” puhul. Tema telefoni salvestustes on on palju lugusid, mis on päris algtasemel. ja mida ta avalikkuse ette ei too.

Saade on sellega igati otsas ja Mati küsib Alenilt, milist lugu lõpetamiseks mängida ning artist pakub lugu “Ikka veel teel”. Kordusena saab saadet kuulata Rapla ja Pärnu Tre eetrisagedusel pühapäeval kell 9 ja Kesk-Eesti Tres kell 15, seni aga püsige heade uudiste lainel, milleks annab kindlasti alust ka mõni Alen Veziko lugu.

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 08.detsember 2016Muusik Alen Veziko

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Jüri Kukk Ajakirjanik