1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saates on mees pesakastide ja ainult kahe granaadiga
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saates on mees pesakastide ja ainult kahe granaadiga

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saates on mees pesakastide ja ainult kahe granaadiga

Heade uudiste saade algab sellega, et raadiopoolne saatejuht Mati Palmet tahab teada, mida tema stuudiokolleeg Monika Kuzmina mõtles ja rääkis eelmisel õhtul voodis. Tegelikult vaatas Monika hoopis videot lindude pesakastidest ja teab nüüd, et pesakast tuleks panna puu otsa avaga lõunasse, et päike sisse paistaks, see ei tohi olla liiga kõrgel, liiga madalal ega okste läheduses ning suure linnu jaoks tuleb teha suure avaga suur puur ja väikesele siis temale sobiv.

Mati tõmbab kohe inimeste ja lindude vahele paralleele — ka kõvem Eesti mees ehitab suure maja, et sinna “linde” meelitada. Et aga saates ei peaks kasutama naissaatejuhi uitmõtteid, siis on Mati saatesse kutsunud pesakastieksperdi Heiki Tahuri näol, kes sai meedia kaudu kuulsaks 18 pesakasti ülespanekuga Paide ja Türi lasteaedade lähedusse.

Mati tahabki alustuseks teada, kas sihtgrupiks on lapsed või linnud. “Ikka lapsed, sest lind leiab ikka koha, kuhu pesitsema minna, aga kui pesakasti pole, siis ta lasteaia juurde ei tule,” seletab saatekülaline. Mati on tähele pannud, et lindude puhul pole pesakastide puudumisest tingitud tagasirännet olnud, nagu see oli tiivutute rändlindude puhul Soomes, kes pesa leidmata kodumaale naasesid.

Monika on videost meelde jätnud, et Heiki ehitas eelmisel nädalal 18 pesakasti ja varasemas elus paar-kolm — kust tulevad rokimehel sellised teadmised? Heiki nendib, et ta on sellest põlvkonnast, kellel olid tööõpetuse tunnid ja sealt on midagi kahe kõrva vahele jäänud, pealegi on meil olemas internet linnusõprade kodulehtedega. Ühekandimees Mati uurib, kes oli Heiki tööõpetuse õpetaja ja üheskoos tervitataksegi Sokuhabet.

Mati tahab pesakastiteema kiiresti ära lihvida ja uurib, millal on õige aeg neid üles panna. Heiki sõnul on seda aega veel nädal-poolteist. Võib ka suvel pesakaste üles panna, aga siis kolitakse sisse alles järgmisel kevadel. Monika õhutusel tuleb välja, et ega saatekülaline viitsinudki tarka juttu saate tarvis pähe õppida, kogu jutt tuleb oma mõistusest.

DSC_9246

Mati usutleb veel selle kohta, millised pesad peaks tegema jaanalinnule, kes tahab puu otsa munele minna, ja milline peaks olema pesakasti sisekujundus, näiteks mis värvi toad. Heiki arvates tuleks kujunduselemendid lindude mureks jätta ja küll nad ise oma toad vajalikul moel ära määrivad.

Edasi tulebki see osa, mida Mati nimetab teema laienduseks ja algab see konstanteeringuga, et Heiki on karmi sõnaga vend, kes kõigil poliitkorrektset pead ei paita, kuid samas on ta selline mees, et kui kuskil head tehakse, on tal kihk kaasa teha. “See lihtsalt tuleb nii, et miski tuleb ära teha ja nii saab ka mingi meelerahu,” räägib Heiki sellest, mis teda taga sunnib.

Saatejuht arutleb selle üle, et ilmselt pannakse pesakastid selleks üles, et näidata lastele tegelikus elus, kus istub vares ja kust vahib kuldnokk välja, kuigi seda saaks ju ka internetis uurida, vahtigu laps sealt, kui tahab. Heiki nendib, et internetiga kaasneb nutikael ja pöidlakrambid. Kui jutuks tulevad külalise enda lapsed, siis kaks poissi kasvavad nii et mühiseb ja tube tuleb juurde teha. Lisaperet siiski plaanis pole: “Nii hästi Eesti riigil ka ei lähe,” lisab Heiki.

Monika tahab veel kuulda lugusid rokimehe heategevusest ja Heiki räägib tsiklimehest, kelle süda löödi vabavõitluse trennis rütmist välja ja kes lahkus seetõttu vara. Klubikaaslased korraldasid tema hätta sattunud pere heaks korjanduse ja umbes kolmesajalt annetajalt saadi veidi alla seitsme tuhande euro. Mati nendib, et see polnud lihtne kopikaviskamine, vaid tsiklimehed on omade eest alati väljas. Lisaks käib Heiki koos teiste mootorratturitega Paide lastekodus lapsi lõbustamas, siis toimub seal päev otsa pidu ja pillerkaar ning üks pereta laps leidis ühel liigutaval päeval ühe tsiklimehe juures oma kodu. Selle peale tahab Monika talle pai teha.

Heiki räägib veel sellest, et neil on osa asju pooleli, sõbrad tulevad meelsasti kaasa ja pesakastide puhul oli ta üksi vaid sellepärast, et teistel polnuks seal midagi teha.

DSC_9244

Mati viib jutu saatekülalise ansambli peale ja nendib, et see rahulik, vaikse olemisega malbe mees on laval ENSV lipu tagumikuga otsekontakti viinud. Heiki ütleb selle peale, et Nõukogude Eesti lipp kuulubki prügikasti, nagu kuuluvad sinna ka väljaheited. Ansambli AKG nime kohta, mida enamasti tõlgendatakse kui “Ainult Kaks Granaati”, toob rokimees lisaks veel variandi “akne-katk-gangreen”, mis on kõik halvad asjad.

Mati teab, et AKG suunanäitajaks on rahvusliku roki poolelt Loits, kes on heietanud suure sõja teemal ning ka AKG võeti Saksamaal natsihirmus lavalt maha. “Kas teil on ka midagi sellist, et laulate Sinimägedest ja neokomsomolid värisevad,” küsib saatejuht. “Mei ei laula mitte ainult viimase suure sõja, vaid kõigi sõdade kohta, kus eestlased on olnud, ka Iraagi ja Afganistani kampaaniatest, ja sellest praegusest riigi poliitikast, mis enamuse lihtrahva arvates Eestile ei sobi,” selgitab Heiki.

Joanna tahab teada sellest Saksamaal lavalt mahatõstmisest ja saatekülaline täpsustab, et mitte ei tõstetud maha, vaid ei lastud üldse lavalegi. Sama juhtus nendega ka Tallinnas Ülase 13 aadressil, kus pesitsevat punamustad — seepeale läksid nemad hoopis teisele peole.

Mati tahab nüüd teada, kuidas Heiki on selliste tegelaste pahameele orbiiti sattunud, täpsustades, et AKG loodi tema 30. sünnipäevaks. Heiki sõnul on see koll nende endi välja mõeldud, kuigi ta tõdeb Monika küsimuse peale, et asjade selgekstegemise soov on temas alati olnud. Suur osa Heiki sugulastest on sattunud Saksamaale ja nüüd hakkavad sealt lahkuma — nooremad Austraaliasse, vanemad Eestisse.

Mati järgmiseks küsimuseks on, et miks pole mees Soome pappi kokku ajama läinud. Heiki sõnul tähendaks see lõhkist perekonda ja õnnetuid lapsi, tema pojad aga on isaga õnnelikud. Saatejuht on tema poegi pildi peal näinud ja nendib, et nood on hästi välja tulnud. Monikat aga vaimustab Heiki Facebooki profiiipilt, mis kujutab endast mehe pulmapilti sinimustvalgetes värvides. “Mul oli terve pulm selles stiilis. Kas on veel ilusamaid värve?” küsib saatekülaline. “Kuidas ma teisiti saangi, see on ju minu kodumaa.”

Mati meenutab, et Heiki pulmad olid kui suur ja võimas tsikliparaad, mis murdis sündmusena ka ajakirjandusse ning uurib, et kas tsiklimehed käivad kõigis oma kamraadide pulmades või on pulmi lihtsalt vähe.

“Meil on hea seltskond, kes aitavad üksteist hädast välja. See polnud küll häda, vaid lõbu ja lust — pulmapildil oli pool linna, poolt rahvast ma ei tundnudki ära,” seletab Heiki.

Monika järkab külalise pinnimiste pereteemal ja saab kuulda, et Heiki arvates on tema abikaasa tagasihoidlik, neil sai 16 aastat abielu täis ja kui nad ei sobiks, siis ilmselt koos ei elataks. 16 aastat tagasi oli mees sama äärmuslik, kuid tollal oli ta süvenenud kooli lõpetamisse, töö alustamisse ja oma elule vundamendi rajamisse. Oma seltskonnas liigub Heiki ringi särgiga, millel on tekst “Katus sõidab!” See on tema hüüdnimi, sest ta on kogu elu katuseid ehitanud ja sealt ka alla tulnud, mistõttu on ka ametit vahetanud.

Kuna Heiki ei oska rääkida sellest, mida sõbrad temast arvavad, siis palub Monika Matil sellele vastata ja saab kuulda, et too on südamega inimene. Rääkides oma laste kasvatamisest ütleb Heiki, et nende pere on konkreetse peremudeliga, kus peret peab hoidma ja on teada, kuidas peres käitutakse. Oma lastele õpetab ta ka seda, et peab vaatama, mis ümberringi toimub, mitte sõitma läbi elu, silmaklapid peas.

Saatejuht nendib, et mõttelaadides on praegu palju muutusi ja üha enam tullakse väljaspoolt õpetama, kuidas peab rikastatud maailmas elama. “Meie peres on kõik teistmoodi,” jutustab saatekülaline. “Minu vanaisa, kes elas saja-aastaseks ja meie Eesti-poolses otsas oli, rääkis, et enne Teist maailmasõda olid märgid samamoodi õhus nagu praegu, ja ta ütles — hoia perekonda ja vaata, et teete õigeid valikuid.” Vanaisal endal see alati ei õnnestunud, kuid paljuski olid süüdi ajad. Igal juhul leiab Heiki, et perega tuleb elada tänases päevas, mitte et loobid aina sõnu.

Saatejuhid nendivad nüüd, et asi läheb maru tõsiseks, Heikist võib tulla vale pilt kui liiga tõsisest mehest, ja Mati tahabki nüüd teada, et kas AKG oma lavašõudega ka sileda ajuga tegelasi meelega irriteerib, arvestades seda, et multikultieuroametniku vaimne kiht on sama õhuke kui kommunistil. Heiki nendib, et ka tänapäeval ei süveneta millessegi, ka lauludesse, pannakse halvustav-keelav tempel kohe peale, kuigi tegelikult pole nende lavalolemises ja lauludes seda, mida kardetakse. Kuigi vahel ka on.

Kuna jutt läheb plaadiümbristelt loetavate laulusõnade peale, teatab Heiki, et kevadel on tulemas AKG uus plaat ning see pole mitte karedast punkitoonist surnud ja läbinämmutatud stuudiovariandiks lihvitud, nagu Mati kardab, vaid vastupidi, bänd on seda vältida püüdnud ja nende plaadil on ehtne laiv-esitus. “Hommikul hakkasime pihta ja õhtuks oli valmis!” lisab ta. See paneb Monika oigama, et tema luulekoguga võiks nii minna — vaim on küll peal, aga protsess venib. Heiki sõnul loeb ka hea seltskond, sest neil on õhtuks kõht alati naerust valus.

Mati tahab kuulda Heiki arvamust ühest GoodNewsi popimast loost, kus Tartu naistel on tekkinud huvi oma ihu vägistamise eest kaitsta ja nad on otsustanud enesekaitset õppida. Saatejuht täpsustab, et see on eriline olukorras, kus naistele soovitatakse hoopiski panna selga pikk seelik, mitte liikuda üksi, ja kui juhtubki kogemata kaks viga, et seelik on lühike ja ikka üksi väljas, siis tuleks see kallaletung endale meeldivaks teha. Heiki kiidab naiste enesekaitsealgatuse igati heaks ja arvab, et siis on endalgi hea väsinuna naise seltsis liikuda. Samas tahaks ta näha, kuidas musulman Eesti maatüdrukule kallale läheb, sest meie naised on tugevad ja lööksid vägistaja nagu musta naela tollisest lauast läbi.

Monika tutvustab veel üht edetabelilugu, mis räägib sellest, et õnnetunde saavutamiseks tuleks minna mere äärde. Itaalia teadlased on kümme aasta uurinud mere mõju inimeste emotsioonidele ja leidnud, et meri tõstab õnnehormooni taset, sinine värv rahustab ja üldse on mere kaldal jalutamine hea. Mati on sel teemal rääkinud Jaan Tättega ja too ütleb, et tema kodukohas Vilsandil on kliima suhteliselt karm, tuul on vinge ja kõle, kuid heades uudistes võimutseb siiski sillerdav veepind. Loetavad on ka need lood, kus räägitakse erinevatest trennidest — nimelt käivad Monika ja Joanna seda omal nahal järele proovimas, Tallinna TV võtab nende higistamise ja viilimise videosse ning seda kõike saab GoodNewsis näha. Monika nendib, et need päevad on väsitavad, aga keha ja hing on pärast rahul.

Mati nendib, et saade kujunes elujuhiste andmiseks, millest võiks isegi raamatu kirjutada, head uudised toimivad jätkuvalt, nii igavat saadet pole ammu enam olnud ja ta soovitab minna internetis lugema seda, kuidas presidendi vastuvõtul käinud daame nende kleitide pärast alandatakse. Saade aga on lõppenud, lõpulauluks on “Ela hästi, mu kodumaa!” AKG ja Heiki Tahuri esituses ning kordusena võib seda kõike kuulata pühapäeval kell 11 Tre Raadio kogu võrgustikus.

DSC_9242

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 10.märts 2016Pesakastieksperdi Heiki Tahur

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews