1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saates on üks hea laulja ja üks uus singel
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saates on üks hea laulja ja üks uus singel

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saates on üks hea laulja ja üks uus singel

Heade uudiste saade algab seekord ilusa lauluga ja selle katkedes neljahäälse tervitusega, sest lisaks traditsioonilisele seltskonnale ehk Tre raadiomehele Mati Palmetile ning GoodNewsi tüdrukutele Monika Kuzminale ja Joanna Müürile on saates ka lubatud külaline, muusik Artjom Savitski. Aga enne jutuajamise algust üritab Monika Matile saatana sokutada ehk siis teades kolleegi paastuperioodi, kingib talle šokolaadi. Artjomi puhul oli saatesse kutsumise eelduseks see, et ta võtab endaga kaasa pilli ja seda muusik teinud ongi — kui Joanna arvas, et too pistab vaid parmupilli taskusse, siis peaaegu nii see ongi — kaasa võetud pill on Mati hinnangul kohvitassi suurusega võrreldav. Külalise sõnul on tegu talle Grete Paia poolt Lõuna-Aafrikast toodud djembega.

Saate üllatuseks aga on see, et Artjom tuleb märtsis välja uue singliga ja kuivõrd tegu on veel saladusega, saavad muusiku sõnul kõik, kellel on tema plaat, selle saladuse ära lahendada ehk siis loo ära arvata. “Vihje on plaadil täitsa olemas, esimesest kümnest loost loeb välja!” kinnitab ta. Kuna Monika soovib lisavihjeid, siis nendeks on tantsukas, suvine ja kuum. Artjomi albumis on teatavasti kümme lugu, plaadil aga kokku 15, sest seal on ka viis varasemat singlit. Sellega seoses on kõigil võimalus äraarvamismängus kaasa lüüa.

8876

Saate eetrisse mineku päeval on Artjom Tallinna TV saates Horisont ja kuna seal on ka poliitik Mihkel Raud, siis uurib Monika, et kas ka külaline on poliitikasse minemas. Artjom leiab saatejärgselt, et poliitikas ei tehta otsuseid väga lihtsalt, kõik selles poe must-valge, vaid on ka “viiskümmend halli varjundit.” Mihkel Rauaga ühes saates olles tekkis neil sõbralik jutuajamine, peateemades oldi ühel nõu ja välja pakuti erinevaid vaatenurki — sellisena kõlab kokkuvõte saatest. Võttes arvesse Mihkel Raua sotsi tausta arvab Mati, et muusikud nende ridades polegi ebatavaline, sest “Internatsionaal” ja “Varšavjanka” on meloodialt väga ilusad lood. Edasi aga läheb jutt GoodNewsi ühele enimloetud loole, milleks on intervjuu tartlanna Kati Rannamehega, kes on algatanud naistele enesekaitse õpetamise. Monika selgitab, et lugu on informeeriv ja koos Joannaga leiavad nad, et kui inimestel on hirm pagulaste ees, siis ongi õigem tee lihtsalt ennast kaitsma õppida — loodav liikumine tahabki naistele õpetada seda, kuidas teatud olukordades käituda. Ka Mati leiab, et enesekaitse on igati parem Lääne-Euroopas õpetatavatest võimalustest ehk siis vägivallatsevate pagulasmeeste mõistmisest ja hijabi kandmisest. Artjom arvab, et ennast kaitsta peaksid oskama ka mehed ning tunnistab, et tema võiks selles hätta jääda. Üldiselt aga püüavad heade uudiste saate positiivitarid pagulasteemat vältida, sest see kipub alati positiivsest võtmest väljuma.

8872

Üheks GoodNewsi loetumaks looks on ka kickpoksija Sergei Makejevi eduka ringi naasmise lugu. Mäletavasti oli Sergei see poksija, kes mullusel King of Kingsi Tallinna etapil pidi juba matši esimestes raundis kaotuse vastu võtma ja see mõjus emotsionaalsele võitlejale masendavalt. nüüd aga on poksija taas rivis ja ennast uuesti tõestanud. Siit läheb jutt Artjomile, kes käib juba kolm kuud jõu- ja kardiotrennis ning on oma menüüst välja heitnud suhkru ja teisi rafineeritud toiduaineid. Mati näeb tulevikku sellisena, kus naised on musklisse treenitud ning mehed, kes on diivanil lösutamise asemele valinud treeningud koos dieediga, saavad olema näost hallikasrohelised ja kõikuvad. Saatejuht märgib ära ka selle, et head uudised kipuvad minema vägivaldseteks, sest Monika ette loetud top-lugudest viies räägib taipoksija Andra Aho valimisest aasta sportlaseks ja seitsmes lugu sellest, kuidas edukalt ringi naasnud Kevin Renno lõi vastasel kaks hammast välja. Monika nendib, et keegi sellist asja siiski ei soovi ja ka Kevinil oli juhtunust kahju. Mati meenutab üht vana õpetust, kuidas ära tunda head hokimängijat — selleks tuleb paluda tal naeratada ja kui suus on vaid üks hammas ja seegi plekist, siis on tegu väärt mehega.

Monika võtab taas jutuks Artjomi treeningud ja palub rääkida, kuidas sport muusikule mõjub — kas see paneb ka loominguliselt käima? Artisti sõnul trenn motiveerib teda ja siis tunnistab ta, et tegelikult tundis ta ennast liiga paksuna. nüüdseks on ta viis kilo alla võtnud. “Ma olen ülemõtleja, trenn aitab ennast pingetest vabastada, rahustab vaimu ja olekut — väsitad ennast ja ei ole aega enam millegi üle mõelda,” selgitab ta. Artjom lisab, et ainult trenn sageli ei aita, tuleb ka söömine korda panna. Mati, kelle hobiks on ujumine, nendib, et trenn annab võimaluse mõelda, kui hea on olla inimene kalaga võrreldes — too peab kogu elu ujuma.

8871

Monika märgib, et Artjom on alati naeratav ja vaba ning kui tal oleks valida naeratava ja morni Artjomi vahel, siis valiks ta esimese. Ta tahab teada, kust tuleb sellisel positiivsel inimesel ülemõtlemine. Muusik selgitab, et igal inimesel on vahel mustad augud ja tema elab need endas üle. Mati soovitabki tal olla natuke karmim mees ja siinkohal räägib Artjom sellest, et Maardus on olemas tema nimekaim, täpselt tema vanune ja tolle sooritatud teod on viinud selleni, et artist on oma teisiku kohtukutseid oma postkastist leidnud. Seepeale kahtlustab saatejuht mister Jekylli ja doktor Hyde`i varianti ehk seda, et tegu on siiski ühe ja sama mehe erinevate eludega.

Monika jätkab uurimist, et kas laval olev Artjom ja igapäevane Artjom on väga erinevad ja too selgitab, et väga ei ole, ta üritab asju hea tujuga võtta ja teisigi positiivsele rajale suunata. Mati muretseb selle üle, kas pole saatekülaline ehk artistina liiga positiivne tüüp, ehk peaks ta enda ümber negatiivsema tausta ehitama? Ta toob näitena Tanel Padari, kes on endast kujundanud mulje kui ebausaldatavast möllumehest, kuid ometigi on reaalses elus väga tore inimene ning oma kontserdikarjääri jooksul pole ta kedagi kordagi alt vedanud. “Võiksid oma nimekaimust eeskuju võtta — kui keegi küsib autogrammi, ärkab hoopis haiglas,” soovitab ta. Artjom võtab eeskujuna hoopis Vene räppar Timatid, kes näitab enda peal, et tulemuse saavutamiseks peab tegema palju rasket tööd.

8867

Mati toob nüüd näitena George Orwelli “Loomade farmi”, kus farmis võimu võtnud loomadest teeb kõige rohkem tööd hobune Tümpsa, aga kui ta kord vanaduspuhkusele saadetakse, imestavad teised loomad, miks on teda vanadekodusse viiva auto küle peal silt: liimi- ja kondijahuvabrik.

Artjom hindab rängalt tehtud tööga saavutatud tulemusi, sest need asjad, mis tulevad lihtsalt ja kiiresti, ka lähevad tema arvates sama kiiresti. Seepeale uurib Mati, kuidas Artjom ennast edasi arendada kavatseb ja muusik tahab seda teha nii laulja, laulukirjutaja kui ka produtsendina. Edasi tunnistab ta, et kuigi teeb praegu tööd Eestis, on tal ideeks esineda proovida ennast ka inglisekeelses keskkonnas, mida ta küll üldse ei tunne, aga ka venekeelses, mis on talle tuttavam. Siit selgubki uudis, et Artjom vaatab suurema Vene muusikaturu poole, kuhu on küll samuti raske pääseda, kuid ta jälgib juba sealseid casting`uid. Järgnev jutt puudutabki seda, kui palju tuleb ühel muusikul tööd teha, et tipus püsida ja Mati toob esile Koit Toome, kes on oma tööle tohutult pühendunud, nii et paljud küsivad, kas ikka annab keeli nii pingule tõmmata. Artjom nendib, et mitmekesine töö on üks suur tegemine ja Monika lisab, et paljuski on tegu ka õnnega, eriti kui satud kokku inimestega, kelle võimuses on uksi avada.

Kuna saate lõpp on lähedal, palub Mati Artjomil laulda mõned salmid saate algusest kuuldud loost, aga ilma saateta. Artist palub helistikku veidi ette lasta ja laulab siis nii vapustavalt, et saatejuht võrdleb teda Nirvana ja Kurt Cobainiga. “Sul on eeldused sama heaks saada ja oleks kohutavalt nõme, kui me nüüd saadet ei lõpetaks,” ütleb vaimustunud Mati ja edasi tulebki lõpuloona seesama singel, aga nüüd juba plaadilt ja muusikalise saatega. Kuulake siis heade uudiste saadet Artjom Savitskiga kordusena Tre raadios pühapäeval kell 11, lugege põnevaid lugusid GoodNewsist ja üritage ära arvata Artjomi viimase singli saladust!

8874

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 25.veebruar 2016Muusik Artjom Savitski

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews