1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saates on taas väärikas Ants Väärsi, südamlikud kirjad ja tegusad persoonid
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saates on taas väärikas Ants Väärsi, südamlikud kirjad ja tegusad persoonid

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saates on taas väärikas Ants Väärsi, südamlikud kirjad ja tegusad persoonid

Head Uudised-230317-4Kesk-Eesti Tre heade uudiste saade kahasse portaaliga GoodNews on taas eetris ning saatejuht Mati nendib, et sai tööle saabudes kohe aru, et GoodNewsi poolt on tulemas paranenud Monika — ukse ees seisab invabuss. Tegelikult on põhjus siiski selles, et koos Monikaga on stuudiosse ilmunud auväärne abistaja, invataksojuht Ants Väärsi. Heade uudiste ankur nendib, et temal meeldib invabussi juures kõige rohkem süda ehk südamekujuline plafoon, Mati aga on tähele pannud, et Antsul silmad lausa säravad ja arvab, et külalisel on hommikul igav ärgata, sest muresid lihtsalt enam pole.

Saatekülaline ütleb, et muresid ikka on, aga mitte enam inimeste veoga seotuid, abistamismured ikka jäävad. Joanna aga küsib esimese äparduse üle ja selgub, et esimest korda pesulasse minnes ei tundnud sealne aparatuur plafooni ära ja see sai töö käigus harjade poolt viga, nüüd aga on kõik korras. Esimesed sõidud on juba tehtud ja üks patsientidest olla öelnud, et juba invabussi istumisest saab tervemaks. Esimesteks sõitjateks aga olid põlvakas Ülo Sau, kes käis jalaproteesi asju ajamas, ja Kersti Killo, kes pidi arsti juures käima puusaoperatsiooni pärast. Antsus sõnul on nüüd nii temal kui haigetel kergem, sest neid saab ratastooliga peale tõsta ja augustis on tal lootust saada ka elektriline kanderaam, mis jätab ära igasugused tõstmised. Ants tänab seejuures Monikat ja tema tiimi, kes algatas ja aitasid läbi viia kampaaniat “Aitame Antsul aidata.”

Monika meenutab, et Kuma raadiomajast saigi kogu see lugu alguse ehk siis Antsu saatekäimisest ja saadet lõpetanud laulust, mis räägib emast, seda enam ongi põhjust hetkel raadiomajas olla. GoodNewsi kohta ütleb ta: “Me tegime lihtsalt tööd, mida me igapäevaselt teeme, sel korral lihtsalt suurema eesmärgi nimel!” Ants tunnistab tema küsimusele vastates, et nii kiirelt ta tulemust kampaaniast ei oodanud. Esmane bussi nägemine võttis mehel tema ülestunnistuse järgi silma märjaks. Nüüd on tal kõik vajalikud asjad peal, rahvas on igati rahul ja igaks juhuks on ka vana auto alles.

Head Uudised-230317-2

Edasi tuleb jutuks Põlva vallavanema Georg Pelisaare poolt Antsule antud tunnustus, mille peale mees olevat oma sõnutsi lausa toolile end kinni ehmatanud. Ants muigab, et naine pidi kaks korda teda müksama. Aga Kagu-Eestis pole Antsu sõiduk enam mitte invatakso, vaid südametakso nime all tuntud.

Kui Monika uurib, et kas see kampaania on saatekülalisele pigem uksi avanud või on sulgenud, vastab too, et suurt pole midagi tunda, kuid märgib ära, et ärimehed sellega kaasa ei tulnud. Kunagi käis ta neile ka rääkimas, kuid siis peeti invatakso sisustust toetuse saamiseks liiga kalliks, ja jutt oli kanderaamist. Vahepeal aga sekkub Mati majandusküsimustesse ja sealt edasi jõutakse ühe avaliku kirjani, mille on kirjutanud paidelane Leo Tamm sotsiaalministeeriumile ja milles räägitakse allkirjade andmise ebaeetilisusest. Asja iva seisneb siiski väga pikkade kirjade mõttetuses. Monika võtab ette hoopiski mõistlikuma kirja eestlanna Margelt, kes kutsub ühe suurpere näite varal eestlasi üles üksteist märkama, pöördumine aga leidis elavat vastukaja sadadelt teistelt lugejatelt. See puudutab üht Kodutunde saadet ja üht peret, kelle lapsed on teistest veidi erinevad, ning on oma valusegase südamlikkusega eriti päevakohane. Monika kutsub kõiki inimesi jagama selliseid mõtteid, et me saaksime edaspidi elada ühiskonnas, kus teistest hoolitakse ja nii on kõigil parem.

Mati rõhutab, et teistmoodi inimeste puhul on probleemiks nii halvustav suhtumine nendesse kui ka liigne kaastunde väljanäitamine, sest need inimesed tahaksid, et neid võetaks tavalistena. Tema teab ühe erikooli kaudu, et sealses keskkonnas ei suhtuta üksteise puudesse seda märkavalt, vaid inimest võetakse selle järgi, kes ta inimesena on. Küll aga jäävad need inimesed silma, kui nad satuvad tavaliste inimeste tavaühiskonda. Saatejuht nendib, et negatiivse suhtumise, kaastunde ja ehmatava eemaletõmbumise asemel on puudega inimestele avalikus ruumis kõige parem see, kui nendesse suhtutakse mittemärkavalt ja ükskõikselt. Monika meenutab üht heategevuslikku kontserti, mille korraldamisel ta abiks oli ja mis oli suunatud ühele erilisele tüdrukule, kes põdes ihtüoosi, kuid oli sellest hoolimata särav ja rõõmus. Tema käis selle lapsega koos poes ja siis kohtas samuti negatiivset käitumist, ning Monika sõnumiks on, et neist inimestest tuleb rääkida ja nende olemasolu teadvustada.

Mati peab õigeks, et inimesed teavad selliste inimeste olemasolust, saamaks näiteks epilepsiat põdeva inimese olukorrast aru, et oskaks teda aidata. Samas aga tuletab saatejuht meelde Järvamaal toimunud ja suure kella külge läinud juhtumit autistliku lapsega, kellel kasvataja väidetavalt suu kinni teipis. Mati sõnul on autistliku inimese rahustamine väga raske ning tegelikkuses tegi see kasvataja õigesti — reaalselt oli lugu selline, et ta muutis lapse rahustamise mänguks, kutsudes teda endal suud väikese teibiribaga kinni kleepima, et koos vaadata, kas ta suudab sel moel karjumise lõpetada. Olgu öeldud, et laps tegigi seda mängult ja ise. Siiski läks asi nii kaugele, et inimest karistati ja ta vallandati, kuigi ta lahendas olukorra. Asja mõte on selles, et meie ühiskonnas ei ole teadvustatud, kuidas on mõnikord efektiivsem haigega käituda, kuigi see võib kellelegi ebainimlik näida. Ants Väärsi ütleb, et temal on tulnud oma haigeid küll veenda ja suunata, aga midagi erilist nendega juhtunud pole. Küll aga on talle öeldud, et mis sa selliste haigete inimestega üldse jamad, kuid samas tuli tal hiljem sedasama inimest haigena vedada.

Head Uudised-230317-1

Monika tunnistab, et hiljutise haiguse ajal tuli talle mõte, et tahaks olla mõne telesaate produtseerimise juures. Ta on küll pikka aega teinud meedia-alast koostööd erinevate telekanalitega, kuid nüüd tekiks tal soov endal algusest lõpuni juures olla. Tema tahaks jutustada lugusid inimestest ja nende saavutustest. Haigusega koos tuli tal ka uute ideede aeg. Joanna aga loeb ette ühe väga armsa kirja, mille sai ta Monikalt ja mis muutis ta südame väga härdaks. Selle kirja kirjutas Monika lapsepuhkusele minevale Joannale tänukirjana kaheaastase koostöö eest ja see teeb ka stuudios oleku pisaraidvallandavaks. Seepärast võtab Mati ette Kesk-Eesti Tre Facebooki-lehel oleva ülipopulaarse videoloo sellest, kuidas inimesed Türil vette hüppasid ja see on tõesti põnev lugu, sest on saanud 8600 vaatamist. Mati soovitabki inimestel tegeleda talisuplusega, sest pole kuulda, et keegi oleks sellel alal viga saanud.

Monika meenutab üht härrasmeest, kes käis toimetuses külas, tema nimi on Jesper Parve ja kes toimetab portaali meesolen.ee. Monika kiidab Jesperit, kuigi tema postituste pealkirjad on ehk liiga otsekohesed, kuid tema sõnumid on tugevad — näiteks ütleb ta naistele, et nende mees on selline just sellepärast, et ta on sinu mees. Loo pealkiri on: “Parve, kurat, ära võrdle porgandit m…ga!” Inspireerivaks peab Monika ka intervjuud Brasiiliast pärit jiu jitsu treener Sergioga, kes töötab Kevin Renno Võitlusspordi Akadeemias ja kes ütleb, et trenni tulles tuleb ego ukse taha jätta ja kõiki austusega kohelda. Brasiillane peab eestlasi väga toredateks ning tema silmis on plussiks ka mitmed asjad, mida me ise enda miinusteks peame. GoodNewsis ongi loetavuse topis persoonilood, mis räägivad inimestest neid ilustamata. Eraldi tuletab Monika meelde ka blogi “Ruudi rassib!”, mis on tegelikult väga paljude inimeste huvi äratanud. Lisaks soovitab ta inimestele ka ise väljakutseid ette võtta, ja seda avalikkuse ees. Kaastöötaja Helena saab Monikalt kiita ilustamata otsekohesuse eest. “GoodNews ei tähenda, et kõik oleks roosamanna, see on aus, inspireeriv, Eestimaal toimuv,” ütleb Monika. “Kõikvõimalike puuduste esitlemine kõige paremal moel,” täiendab Mati seepeale.

Head Uudised-230317-3

Saatejuht küsib üle, kuidas on karupoeg Puhhil läinud ja Monika tunnistab, et tahtis temast mööda minna, kuid peab nüüd tunnistama, et Puhh on edetabelis taas teisel kohal. Ühe erilise sündmusena aga toob ta esile kohvimeistrite ehk baristade ja baarmenite võistluse restoranis Trühvel, kus GoodNewsi rahvas ka kohal käis. Seal pidi võistlejad valmistama Iiri kohvi oma “twisti” ehk kiiksuga. Kohal aga olid oma ala parimad võistlejatena ja suurepärased asjatundjatest kohtunikud. Monika on vaimustuses võitja, Pegasuse restorani vanembaarmeni Vyacheslav Ilichevi võidutööst ja kogu positiivsest üritusest. Saate lõpetuseks saab taas sõna Ants Väärsi, kellelt ootab Monika soovitust neile, kes seisavad samas olukorras, kus oli kord tema. Antsu vastus on selline, et tema nägi haigustega võitlemisel ära, mida vajavad haiged, võttis selle paranedes enda missiooniks ja tahab seda teha, kuni see võimalik on. Seega aga on heade uudiste saade läbi, Ants saab kaasa tänusõnad ja Mati loodab, et ka järgmine saade lõpeb sedavõrd üksmeelselt.

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 23.märts 2017Invataksojuht Ants Väärsi

TOP20

Head Uudised GoodNews