1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Hooaja esimene saade keskendub Suurele Sünnipäevale
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Hooaja esimene saade keskendub Suurele Sünnipäevale

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Hooaja esimene saade keskendub Suurele Sünnipäevale

Suvi on läbi saamas, tele- ja raadioprogrammides on algamas uus hooaeg ning käes on ka Kesk-Eesti Tre ja portaali GoodNews esimene heade uudiste saade, mis algab Marju Läniku lauluga “Naer”. Muutusteta on aga see, et taas kõlavad mõlemapoolsete saatejuhtide Mati Palmeti ja Monika Kuzmina rõõmsameelsed tervitused. Monika tänab Mati selle eest, et too on jätkuval positiivitariga samal lainel ja täis jaksu, et levitada üheskoos häid uudiseid. Käima on läinud neljas hooaeg.

Mati selgitab, miks alguses kõlas Marju Läniku laul ja tuleb välja, et Paide linna ja Kesk-Eesti Tre Suurel Sünnipäeval tuli üks esineja välja vahetada ning pakkumine tehti lauljannale. Raadiomees loodab, et daam pole õrna hingega, kuulmaks tõtt, et Mati on alati estraadilauludest eemale hoidnud ega ole autos kunagi Marju laule kuulanud. Küll aga oli ta saadet “Kuula mu laulu” vaadates-kuulates rabatud lauljanna mitmekülgsusest, musikaalsusest ja vokaalsetest võimetest. “Mul on hea meel, et ta tuleb Paidesse oma parimate lauludega, siia sünnipäevale, kuhu ta tõesti sobib!” on saatejuht rahul.

Kuivõrd Suure Sünnipäeva erilisem esineja on Rootsi menubänd Secret Service, siis meenutab Mati, et ka Marju Länik alustas oma lauljakarjääri samal ajal kui ABBA järglaseks peetavad rootslased. Raadiohääl jutustab pikalt ABBA esiletõusust, mida Secret Service peaaegu täielikult kordas, alates algsest lollakast nimest ja tähelepandamatust loost kuni järsu esilekerkimiseni lauluga “O, Susie”. Mati usub, et tegu oli Tuhkatriinu-looga, sest popmuusikas imesid ei sünni ja staare tehakse suurte rahadega, mispeale Monika nendib, et staariks saab teha vaid seda, kes midagi ise hästi teeb. Secret Service poisid ise selle loo peale rõhku ei pannud, nad ei teinud sellest isegi videot. Kui ABBA oli Rootsis “Waterloo” ja Eurovisiooni ajaks juba 6-7 aastat tipus, siis järeltulijate rahvusvaheline edu tuli järsku.

DSC_4976

Monika ja Mati jäävad teineteisega nõusse, et mõnigi kord loeb õigel ajal õiges kohas olemine koos õigete inimeste ja õigete energiatega ja siis lähevad asjad nagu iseenesest käima. Samas aga rügavad paljud Eesti muusikud palehigis, et muusikamaailma A-listi pääseda. Kuna aga jutt on juba kuulsuse juurde pääsemisest, siis Mati nendib, et kollane meedia on staariks tõstnud Allar Jõksi oma ütlustega. Monika täpsustab, et presidendikandidaat oskas siiski ka ilusasti vabandada.

Monika naaseb taas Marju Läniku juurde ja meenutab saadet “Su nägu kõlab tuttavalt”, kus ta ei jäänud noorema generatsiooni varju ega tahaplaanile ning see tema ande uus avastamine toimus üle Eesti. “Võimas naine, tulla ja särada sellisel uuel viisil,” on Monika vaimustuses, lisades, et selle aja paljud esinejad tulevad taas lavale, aga sageli midagi uut kaasa ei too.

Kuivõrd Mati sõnul on laupäevane kontserdishow 9 tundi pikk, siis arvab Monika, et korraldajad on hulluks läinud ja Mati selgitab, et vähemalt tema on seda kogu aeg olnud. Mis puutub aga Secret Service`sse, siis selgitab ta, et need mehed pole möödunud aegade eputrillad, kes käivad koos publikuga möödunud aegu meenutamas, vaid tegu on tipus olevate meestega, kes hoiavad oma kätt Rootsi muusikaelu pulsil. 60-tes mehed moodustavad produtsentide megatrio, kelle käes on kodumaa popmuusika piloodikang.

Mati selgitusel mõjutab Suurt Sünnipäeva ka see, et see langes kokku Paide Kultuurikeskuse hooaja avalöögiga, kuhu tavaliselt kutsutakse paljusid muusikuid. Kuna ka linnal on 725. sünnipäev ja raadio tähistab 1. septembril oma hällipäeva, siis pandi sel aastal seljad kokku, mis võimaldas kohale tuua ka rahvusvahelisi staare. Kava uuriv Monika leiab sealt Kundalini joogatunni — neile Joannaga on see ala tuttav GoodNewsi katsetuste ajast. Mati kiidab kohalikku joogaõpetajat Kalev Veskimäed, kes tema sõnul on jalad maha saanud, endale kõik selgeks teinud ja on üldse üks tore inimene. Edasi leitakse kavast taipoksitrenn, mille peale kohalikke olusid teadev Mati selgitab, et sealsed spordiklubid löövad üritusel jõudsalt kaasa, aga tulemas on ka seksifilm, tordikonkurss, lilleseaded ja palju muud.

DSC_4972

Muidugi saab Paides kohal olema ka ajakiri Golf ning Eesti Golfi Liit, et õpetada golfi neile, kes pole kunagi golfikeppi peos hoidnud. Monika tahab sellistelt inimestelt uurida, mida nad sellest eksklusiivseks peetavast alast arvavad, see jutt läheb ajakirja järgmise numbri kaante vahele, ja lisaks saavad alustajad kaasa ajakirja viimase numbri.

Mati vaatab üle tordikonkursi auhinnad, nendib, et Järvamaal tehakse vapustavaid torte ja kutsub kõiki tordimeistreid kohale, sest seal on võimalik kuulsaks saada — tordid süüakse varasema publiku poolt ära. Kontserdil aga on esimesed esinejad Toivo Asmer ja Merle Lilje ning saatejuht on saanud neist ühe toreda loo teada. Nimelt mängis Toivo Asmer kord kohalikus bändis, neil oli vaja naissolisti ja talle jäi silma üks kohalik plika, kes osutuski parimaks ja võitis selle koha. Paraku said tüdruku karmid vanemad sellest kuulda ja keelasid ansambliga “laaberdamise” ära. Aastate pärast oli Toivo Asmeril vaja Vene artisti Nadežda Babkina laulu “Soov” äralaulmiseks vaja tugevat naishäält, talle tuli meelde see tüdruk, kes selle aja peale oli “Laines” kuulsaks saanud ja nad kohtusid taas.

Laupäevaõhtune kontsert läheb Mati sõnul retrostiilis kümnendite kaupa ja öösel kell 2 jõutakse viimase Weekendi muusikani. Edasi aga sirvib Monika ajakirja “Tre Pluss” ja hakkab Matit kiitma, sest seal sees on kõik need eelnimetatud lood. Erilise kiituse osaliseks saavad ka horoskoobid, mis näiteks Kaladest Matil soovitavad probleemide korral pidada nõu oma arsti või apteekriga ning Sõnnist Monika saab teada, et kuigi suvi on otsas ja grilliaeg läbi, kipub tema ikkagi liha peksma ja viina viskama. Kuna jutuks tueb suve veetmine, siis selgub, et Monika tegi hoopis läbi challenge`i — tema ja Joanna käisid kuu aja jooksul Kevin Renno taipoksitrennis kõrvuti selliste tippudega nagu Andra Aho ja Max Vorovski. Monika eesmärgiks oli panna igal päeval mõtted kirja, et näha, kuidas need aja möödudes muutuvad — ning esimese ja viimase nädala mõtetes oli tohutu lahknevus. Mati aga usub, et kevadel oli tema kaunil kolleegil trenni minnes kõhe, sügisel aga tahaks ta juba õhtutel, kui midagi teha pole, minna Lasnamäele laiama.

Monika tunnistab, et viimasel trennipäeval oli tal tunne — kas tõesti on see läbi, ja isegi kahju hakkas. Ka kliendid olid selle aja peale tema kahetunnise hommikuse kadumisega harjunud, kuigi talle endale tundus, et ta varastab teiste aega. Mati kutsub kaassaatejuhti osalema sellisel vingel üritusel nagu mootoriõli sees liu laskmine, aga Monika on poksitrennis õppinud jõulist enesekindlust ja ütleb EI, tema kavatseb golfitelgis püsida.

DSC_4981

Edasi kutsub Monika kõiki King of Kingsi poksiturniirile 17. septembril ja meenutab uhkusega 16. augustil toimunud ürituse pressikonverentsi, kuhu Eesti Porsche Liit tõi sportlased uhkete autodega kohale ning minema viisid neid taksofirma Drivr autod. Sama hea mulje jäi talle Drivrist ka Valgas toimunud Vene tüdrukutebändi Serebro kontserdilt, kus lauljannadele anti mersud perfektselt ette. Monika leiab, et eestlased oskavad üritusi väga kõrgel, lausa maailmatasemel korraldada, nagu seda ka Jõelähtmel toimunud golfi Euroopa meistrivõistlustel välja öeldi.

Jutuks tulevad ka Secret Service muusikute tingimused esinemiseks ja Mati nendib, et sellise tasemega meestel pole vaja lollustega hiilata, kuid latt on kõrge. Nii soovisid nad ööbimist viietärnihotellis ja kuna Paides sellist pole, sõidutab Drivr artistid luksuslikult Tallinnast esinemiskohta ja tagasi. Mõlemad saatejuhid leiavad, et mehed on oma elutööga sellist kohtlemist väärt ja Mati usub, et neil on olnud aegu, mil muusikud kostüüme tualetis vahetasid.

Tre raadiomees rõhutab veel ühte momenti — kui tavaliselt otsivad kontserdikorraldajad selliseid bände nende tuuridelt päevaks, mil muusikutel on veidi aega, siis Secret Service sõidab Rootsist kohale spetsiaalselt selle kontserdi tarvis. See olgu öeldud nii korraldajate kui ka bändi kiituseks.

Lõpetuseks tutvustab Monika JJ-Street tantsukooli tegemisi, nimelt üle Eesti tehtavaid näidistrenne, mis jõuavad kahel päeval ka Järvamaale. Kuna ta on ise sellise trenni kaasa teinud, soovitab ta seda igas vanuses inimestele, sest see annab jube hea tunde või siis vähemalt uue kogemuse. Kaasa võtta soovitab ta mugavad riided ja tossud ning Mati lisab nimistusse ka gangsta ülbe näo ja Beebilõusta jutu. Monika räägib Suvereporteri tantsukavadest, kus sel aastal tantsijad esinesid laulu “Teemant” järgi ja ta kinnitab lapsevanematele, et tants on noortele just hea tegevus. Viimase teemana võetakse üles kampaania “Aitame Antsul” aidata, mille toetuseks toimusid 12. ja 14. augustil Suurel Munamäel ja Põlvas heategevuskontserdid, kusjuures Põlva omal lõi kaasa ka näitleja Jan Uuspõld. Kaks kontserti tõid sisse üle tuhande euro.

DSC_4982

Mati uurib, et kas Ants Väärsi uuel invataksol on mõni ratas ka välja on lunastatud ning Monika hinnangul on olemas kõik neli ratast ja kere pealekauba. Üldiselt on koos üle 25 000 euro ja kampaania korraldajana lisab Monika, et seda alustades planeerisid nad Antsuga selle pikkuseks ühe aasta.

Mati teatab viimasena, et Suurel Sünnipäeval esineb üle 360 inimese, toimub üle poolesaja esinemise, kell 12 alustavad Estonia artistid ja öösel lõpetab Clubmusic Takeover oma Weekendi kavaga 2016. aastas. Seega on hooaja esimene heade uudiste saade läbi ja kordusena kuuleb seda pühapäeval Kesk-Eesti Tres kell 15 ning Tre Rapla ja Pärnu sagedustel kell 9. Kuulake siis Tre raadiot, heitke pilk GoodNewsi kodulehele, tulge Paidesse pidutsema ja võtke suvest viimast!

KUULA LAULU!

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 25.august 2016Monika Kuzmina

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews