1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Stuudios on traditsiooniline kolmik ja jutuks päevakajalised teemad
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Stuudios on traditsiooniline kolmik ja jutuks päevakajalised teemad

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Stuudios on traditsiooniline kolmik ja jutuks päevakajalised teemad

Heade uudiste saates on taas koos klassikaline kolmik koosseisus Kesk-Eesti Tre raadiomees Mati Palmet ning heade uudiste portaali GoodNews kaunitarid Monika Kuzmina ja Joanna Müür.

Mehise poole heietused algavad küsimusega “Kas on veel midagi head kurjas maailmas?” ja Monika alustab tänusõnadega, mis lähevad portaali taustajõule Kristile, kes teeb ära suure osa meediakanali telgitagusest tööst ning üllatas peatoimetajat ümbrikus saabunud südamekesega.

Mati nendib, et naised kasutavad kevadest rääkides sageli sõna ürgne, kuid ei taha kuidagi loobuda mitteürgse nutitelefoni näppimisest. Edasi aga läheb jutt GoodNewsi loetavusele edetabelile ning seal on lugupidamises sport ja võitluskunstid — nii tegi Taimaal Phuketi saare Bangla staadionil taas ilma meie amatsoon Andra Aho, kes alistas kohaliku naissõdalase ning Joanna teatab Yakuza Fight turniiril toimunud matšist, kus vastakuti olid tuntud vabavõitleja Alik Tseiko ja Hendrik Themas, kusjuures kohtunik tõstis just viimatinimetatu käe.

Mati kurvastuseks ei saa kaotatud hammastest rääkida ja seepärast nendib ta lihtsalt, et kõigi lugude aluseks on tappaandmine. Ühe naise muljetuse “Kas see oli armastus?” taga seda siiski pole, tegu on mõtisklusega ja Monika palub ka kuulajatel saata portaalile lugusid elust enesest, sest hea uudis pole ainult see, kui miski on hästi läinud, vaid ka see, kui juhtum on olnud õpetlik ja aitab elus edasi minna.

DSC_7997

Mati on leidnud ühe loo, mis on popp ka veel endist nime kandvas Kuma portaalis ja see räägib Järva-Jaani Gümnaasiumi teistsugustest reeglitest. See lugu edastas isegi arutelu selle üle, kas uued kiirkassad võimaldavad noortel alkoholi kätte saada ning kõmu-uudist Paide ööklubis toimunud rünnaku järel surnud mehest.

Monika on õnnelik, et kooliteemaline lugu sedavõrd suure loetavuse saavutas ja ta rõõmustab, et head ja halvad uudised on loetavuselt hakanud võrdsesse seisu jääma — kui GoodNews kolm aastat tagasi alustas, ei uskunud keegi, et head uudised võiksid oma niši leida, peale Monika enda mõistagi. Kuigi Mati kahtleb selles, et kas kaht linki silmanud lugeja eelistab õppemetoodika muutumisest rääkivat lugu mõrvaloole, nendib Monika, et statistika seda just väidabki. Igal juhul on posiivitar rahul sellega, et üks kool keskendub kindlatele ainetele, mis lubab õpilastel lemmikainega süvitsi tegeleda.

Edasi läheb jutt uuele peatselt ilmuvale ajakirjale Golf, mis on nüüd värvikam ja pisut muudetud kujundusega. Mati imestab golfi eksisteerimise üle talveoludes ja meenutab Türile kevadpealinna staatuse üleandmise üritust, kus toimus ka jääaugus ujumine, mis äsja ärganud ja külmast autost autost välja roninud raadiomehele tundus üliõõvastav, kuigi rahvast tuli veest välja sama palju kui sinna sukeldus. Lisaks tõmmati seal veel ka muruniitja käima, nii et lund lendas. “Kas golfiga on talvel sama, et üks jalg porilombis, teine jää peal?” küsib ta. Monika selgitab, et golfarid treenivad talvel sisehallis, kus pallid lüüakse võrku — eesmärgiks on oskusi talvel mitte rooste lasta.

LVB_9485 copy

Edasi toob Monika välja oma kurja kavatsuse meelitada Mati ühel nädalavahetusel Tallinna ja viia ta golfi Green Card`i kursustele ning ta ootab viivitamatut nõusolekut. Segadusse sattunud raadiomees naaseb ruttu nõukaaega, kus noori kutsuti komsomoli ja sellest kutsest vabanemiseks oli paslik öelda, et  ma pole veel nii toredasse organisatsiooni astumiseks küps. Ka Monika ootamatu ettepanek sunnib Matit tõdema, et ta pole valmis isegi vastamiseks valmis.

“Ma pole vist see, kes seisaks sinuga murul nagu Puhh ja Notsu, kaigas käes…” põhjendab ta. Monikale on see tunne tuttav. “Ka minul oli suurim hirm, et lähen hulluks kui pean põllul istuma ja ootama, aga tegelikult lööd ära ja lähed järgmisele rajale,” lohutab ta, lubades samas, et kui Mati on golfimängu lõpetanud, pole tema ametialasest ja iseloomulikust mölapidamatusest tänu füüsilisele väsimusele enam midagi järel ja ta on vait kui sukk. “Kas mu iseloom hävib?” küsib seepeale raadiomees. Lohutuseks teatab Joanna, et ka temal on kavas kursustele minna, kuigi temagi pole kordagi elus golfikeppi käes hoidnud.

Monika selgitab lisaks ka golfireegleid — teksadega ei mängita, klubimajja sisenedes tuleb müts maha võtta, kõiki viisakalt tervitada ja nii edasi, sest golf on härrasmeeste mäng. Mati on märganud, et juba esitleti 2016. aasta naiste golfimoodi ja uurib, mis siis on meestele lubatud. Monika sõnul on lubatud viisaka välimusega vabaajapüksid ja polokaelusega särk. Pika arutelu käigus selgub, et vabaajapüksid on kõik, mis pole sinised teksad. Monika on siiski käinud golfi mängimas valgete, pisut rebenenud teksadega, pannes eelnevalt nende alla valged retuusid ning seepeale lubab Mati minna mustade teksadega, mille all on samuti valged retuusid.

DSC_7318 copy

Monika ütleb, et kuigi ta käib läbi kõik trennid, millest GoodNews kirjutab, on tal hetkel trenni- ja mänguriietest olemas vaid golfiriided. Ta kiidab ka tänavust golfiriiete naistekollektsiooni, kus vastupidiselt Mati ootustele trikoovooru pole ja ka seelikutel kantakse all retuuse, golfimood aga on läinud avaramaks ning päikeselistes golfikleidikestes näeb nii roosat kui ka muru-või sebramustris värve. Mis aga puutub naistesse golfis, siis peagi on ilmumas intervjuu armastatud psühholoogi ja näitleja Rita Rätsepaga, kes lausa soovitab naistel golfi mängida, sest see on suurepärane võimalus koos sõbrannade või elukaaslasega aega veeta ja värskes õhus liikuda.

Joanna teatab, et golfiajakirjas tuleb juttu ka golfijoogast — nimelt õnnestus tal teha intervjuu soomlannast treeneriga, kelle nimi on Susanna Rokkanen. Mati näeb vaimusilmas pika habemega joogit, kes istub rätsepaistmes ja viib transi nii enda kui ka golfipalli, kuni too ise auku maandub. Monika meenutab aga golfimessi Soomes, kus esinenud golfivirtuoos David Edward tegi golfikepi ja -pallidega erilisi trikke, mis võlus ja meelitas kokku palju rahvast.

Tema arvates ongi golfis puudu sellest vabast olekust, mida too mees esindas. Lisaks kiidab Monika ka kolme toredat golfiseeniori, kelle ta Niitväljal intervjuud tegi ja kes paistsid samuti silma vaba, laheda ja lõbusa olemisega, olles samas väga viisakad ja rännuhimulised. “Golf on elustiil, mis väärib õppimist,” on ta kindel.

Mati nendib, et kui ta kord peaks golfi mängima tulema, siis selleks, et saada lahti mõttest luua kabe, male, petanki, golfi ja kepikõnni baasil uus viievõistlus.

Monika ja Joanna on juba pikemat aega käinud treeningutel Terase spordiklubis ja nende viilimise on jäädvustanud ka Tallinna TV saade Terve Tervis. Nüüd hakkasid nad käima Dharamsaali joogatreeningutes, mida juhib puhast eesti keelt kõnelev mehhiklane Sukhdev Kaur, kes õpetab eestlastele Kundalini joogat. Monika sõnul oli tal sellest joogatreeningust väljudes nägu lihtsalt naerul ning Joanna selgitab ära tausta — seal harjutati õiget hingamist, kusjuure esimeseks kogemuseks on see, kui valesti me hingame, ja lõpptulemuseks oli naeratus näol.

Üheskoos võetakse ette selle õige hingamise õpetamine Matile kahe ja poole minuti jooksul ning see algab ettekujutusega sissehingamisel, et sa oled anum, mida täidetakse veega (mitte õllega, nagu tahaks Mati). Igal juhul Joanna on andnud endale lubaduse teha päevas 3-4 korda vabastavaid hingamisharjutusi ja Monika on lubanud õpetajale käia 3-4 korda kuus trennis.

Kaks GoodNewsi joogatari on käinud ka Aerial joogas lina sees pea alaspidi rippumas, ja ka Hatha joogas, mille kohta Joanna kinnitab Mati arvamust, et seal suudavad õpetajad vist ka jala kaela taha panna. Monika omakorda julgustab inimesi minema tervisekeskustesse, kes pakuvad kevadel meeletul hulgal tasuta või soodsat esimest proovitundi.

Joanna märgib ära, et minnes sellistesse asjadesse näeb ära, millise kirega suhtuvad oma alasse õpetajad ja see tekitab suurt lugupidamist. Monika lisab, et ei tohiks suhtuda eelarvamusega mistahes alasse, millega inimesed tegelevad, sest üldjuhul on see suur töö ja õpetajad annavad sellega ühiskonnale palju tagasi.

Mati võtab üles maailma parandamise temaatika, võttes aluseks Balsnacki Piraat-sarja krõpsude reklaamikampaania, mille kohaselt neid ostes saab igaüks aidata Indias vahistatud Eesti laevakaitsjate peresid. Monika toetab seda kampaaniat ja tal on rääkida ka üks kurvem lugu raskelt haigest naisest, kel on neljanda astme vähk, kusjuures tema esiklaps on alles neljakuune. TV3 palvel jagas ka GoodNews seda lugu ja see on südantliigutav, eriti see, et tohutust vajaminevast summast, 350 tuhandest eurost, on eestlased juba ennetanud 235 000. “Me oleme uskumatult abivalmis rahvas, ainult me ei tee sellest kära,” ütleb Monika.

Joanna loeb ette veel mitmed näitleja, humoristi ja satiiriku Mihhail Žvanetski ütlused ja viimane neist “Õnn on see, kui näed tualetti ja jõuad selleni joosta” paneb Mati arvama, et tema kolleegid vihjavad viisakalt saate lõpetamisele, milleks on ka aeg. Monika soovib kogu maailmale rahu, nagu see on missivalimistel kombeks, ja palub kõigil ka palvetada, et maailmas oleks vähem valu. Mati sooviks aga on selline rahu, mis valitseb missinduse tagatubades. Heade uudiste saade on eetris igal neljapäeval kell 11.20 Kesk-Eesti Tre Raadios ja kordusena pühapäeval kell 11 kogu jaama levialas.

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 24.märts 2016Monika Kuzmina ja Joanna Müür

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews