1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kevade suurim üllatusmuna valmib Energia avastuskeskuses
Kevade suurim üllatusmuna valmib Energia avastuskeskuses

Kevade suurim üllatusmuna valmib Energia avastuskeskuses

Kevade suurim üllatusmuna valmib Energia avastuskeskusesEnergia avastuskeskuses on valmimas selle kevade suurim üllatusmuna – 10 meetrise läbimõõduga täiskuppelplanetaarium, millesse mahub terve universum.

„Planetaarium on ehitatud Tallinna elektrijaama ajaloolisse hoonesse ja kõrgub läbi kahe korruse. Arhitektuurselt on see kooslus väga kaunilt lahendatud,“ ütles Energia avastuskeskuse juhataja Kertu Saks.

Planetaariumis näitamiseks valmib Haridus- ja teadusministeeriumi toel spetsiaalne täheteaduse film ning lisaks hakatakse pakkuma ka Starry Night programmi abil spetsiaalsete planetaariumiobjektiividega kuvatavaid loeng-programme täheteaduse ja Eesti kosmoseavastuste teemadel. Planetaarium mahutab 40 inimest. “Võrreldes meie vana planetaariumiga tuleb uus suurem ja kaasaegsem ning hakkab külastajatele pakkuma võimsaid elamusi,” lisas Saks, kelle sõnul alustatakse tehnika paigaldusega järgmisel nädalal.

Ka planetaariumikupli pealset kasutatakse kinopinnana. Planetaariumi alale Eesti Energia toel valmiva näituse osana kuvatakse kupli pinnale videoklippe energeetika ajaloost ja tänapäevast.

Energia avastuskeskusele valmib ka 130 interaktiivset „käed külge“ eksponaati. Selle aasta 13. juunil külastajatele avatav keskus on keskendunud eelkõige loodus-, tehnika- ja reaalteadustele. Eesti Energia ja EASi toel valmiv koguperekeskus võtab enda alla enam kui 3000 ruutmeetrit.

Energia avastuskeskuse asutajateks on Eesti Energia, Tallinna Tehnikaülikool, Tallinna linn ja AS Tallinna Soojus.

Head Uudised GoodNews