1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. KIHILISE MAA AARDELAEGAS! Energia avastuskeskuses helgivad ehtsad pärlid
KIHILISE MAA AARDELAEGAS! Energia avastuskeskuses helgivad ehtsad pärlid

KIHILISE MAA AARDELAEGAS! Energia avastuskeskuses helgivad ehtsad pärlid

Foto: Aurum
Foto: Aurum

Energia avastuskeskuse „Kihilise Maa aardelaeka“ näitus pühendub mais sellisele Maa elutegevuseks olulisele kihile nagu seda on hüdrosfäär ja näitab vees tekkinud aardeid. Avastuskeskuse uuteks staareksponaatideks on tänasest haruldased ja hinnalised magevee-, Lõunamere ja Jaapanist pärit Akoya pärlid.

Näitusel saab teada, kuidas ehtne pärl tekib, milliste molluskite karpides pärlid kasvavad, mis värvi pärleid on olemas, millised on läbi ajaloo olnud maailma kõige hinnalisemad pärlid ning miks ja kuidas inimene ise pärleid kasvama paneb. Saab ka nõu, kuidas teha vahet päris- ja võltspärlil. Näiteks on meie mageveepärlitega samas vitriinis ka imitatsioonid, et võrrelda võltspärli ebaloomulikult peegeldavat pinda ning päris pärli mahedalt loomulikku helki. Näitusel on ka Eesti oma ebapärlikarbid – Eesti ainsate esimese looduskaitsekategooria selgrootute karbid. Ebapärlikarpe elutseb meil looduses veel vaid Põhja-Eestis Pudisoo jões ehk Pärlijões.

Avastuskeskus pühendab nii emadepäeva (8. mail) kui mai perepäevad (21. ja 22. mail) pärlite teemale. Perepäevadel räägib pärlitest kõigile huvilistele Eesti tunnustatud gemmoloog Heli Kuulman. „Kuna ehtsad pärlid on üliharuldased ja väga hinnalised, sest moodustuvad looduslikult, peetakse neid „elusaiks“ vääriskivideks,“ ütleb proua Kuulman.

Pärlid on näitusele toonud Ehtegalerii Aurum ning ebapärlikarbid Eesti Loodusmuuseum. Pärleid näeb avastuskeskuses mai lõpuni ning kõigile keskuse külastajatele on sel kuul Aurumis pärlid 20% odavamad.

Avastuskeskust tasub perega külastada ka seepärast, et siin on enam kui 130 nn käed-külge eksponaati loodusteaduste teemadel. „Kihilise Maa aardelaeka“ näitusel näeb veel ehtsaid kalliskive, ehtsat meteoriiti, sadu miljoneid aastaid vanu trilobiite ja Eesti oma koralle. Väikesed arheoloogid saavad välja kaevata ehtsa dinosauruse ning iga päev on võimalus väljakaevamiselt ka mõne aarde endale päriseks leida. Lisaks saab imetleda 3000 klaaskristallist koosnevat unenäolist muusika ja valguse installatsiooni „Kristalli mäng“ ja vaadata keskuse uut planetaariumifilmi „Kihilise Maa aardelaegas“. Näituse loomist on toetanud Eesti Loodusmuuseum, Tartu Ülikooli Loodusmuuseum, Eesti Ajaloomuuseum, TTÜ Geoloogia Instituut ja Eesti Teaduseagentuur.

Ka keskuse teaduspood on näituse perioodil varustatud kristallide, mineraalide, vääriskivide ning mitme muu põneva kaubaga, mis on Maa kihtide teemaga seotud. Avatud on ka kõik teised keskuse näitused ning iga päev toimuvad nii välgu- kui staatikademonstratsioonid.

Head Uudised GoodNews