1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. KIK jätkab tondilosside lammutamise toetamist
KIK jätkab tondilosside lammutamise toetamist

KIK jätkab tondilosside lammutamise toetamist

KIKKIKi nõukogu otsustas aasta viimasest keskkonnaprogrammi taotlusvoorust toetada 21 maastikupilti kahjustava ehitiste lammutusprojekti kokku 483 tuhande euroga. Lammutamisele minevate hoonete seas on nii karjalautu, sigalaid, militaarehitisi kui ka tootmishooneid.

KIKi keskkonnaprogrammi üksuse juht Heiko Põdersalu tõdes, et maastikupilti kahjustavate hoonete lammutamine on jätkuvalt menukas. „Oleme kolme aastaga toetanud nüüdseks juba 118 lammutusprojekti, millest paljud on veel töös.“ Kõikidel toetuse saajatel palus ta kindlasti tutvuda finantseerimiskorraga, mis suvel muutus. „Ühtlasi soovitame toetuse saajatel hankeid viia läbi riigihangete registris elektroonilise menetlusena,“ lisas Põdersalu . „Tänu sellele on hanked läbipaistvamad, kontrollitavamad ning konkurents saab paremini tagatud.“

Viimasest keskkonnaprogrammi taotlusvoorust said suurima toetuse Raplamaal Hagudi külas sigala ja teraviljahoidla lammutamine (67 tuhat eurot) ning Harjumaal Vääna laudakompleksi lammutamine (64 tuhat eurot). Ülevaate rahastatud lammutusprojektidest leiab siit.

„Loodushoiu üheks osaks on maastike korrashoid ning keskkonnareostuse ennetamine. Lagunenud militaar-, tööstus- või põllumajanduslikud hooned kahjustavad maastikupilti ning võivad neis sisalduvate ainete tõttu olla ohtlikud keskkonnale ja inimestele. Mida enam me selliseid kasutuid ja tondilossiks muutunud hooneid likvideerime, seda puhtamaks muutub me elukeskkond,“ kommenteeris keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna nõunik Kaili Kuusk.

KIK rahastab maastikupilti kahjustavate ehitiste lammutamist alates 2012. aastast. Tänaseks on KIK toetanud kokku 118 tondilossiprojekti ligi 3 miljoni euroga. Näiteks on teiste seas toetatud Viljandimaal Nõmme farmikompleksi, Lääne-Virumaal Rutja lasketiiru ja Tartus Raadi lennuvälja sõjaväehoonete eemaldamist.

Sellel nädalal avanes keskkonnaprogrammis uus taotlusvoor. Tondilosside lammutusprojekte saab esitada jäätmekäitluse programmi. Lisaks toetab KIK ka lammutustööde käigus tekkinud jäätmete käitlemist. Taotlusi saab esitada 16. veebruarini ning taotlemise tingimustega saab tutvuda siin.

Riigile kuuluv SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) hoiab tervet elukeskkonda, väärtustab puhast loodust ning säästvat arengut. Juhtiva keskkonnaabi ja -investeeringute suunajana rahastab KIK erinevaid keskkonnaprojekte Eesti keskkonnatasudest laekuvast rahast, CO2 kvoodimüügi tuludest ning Euroopa Liidu struktuurifondidest. Lisaks pakub KIK võimalust taotleda sihtotstarbelist laenu keskkonnaprojektide elluviimiseks. Kokku on KIKist neljateistkümne aastaga toetust saanud üle 16 tuhande projekti.

Head Uudised GoodNews