1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. KLASSIGA KINNO! Sõpruses linastuvad gümnasistidele harivad dokfilmid
KLASSIGA KINNO! Sõpruses linastuvad gümnasistidele harivad dokfilmid

KLASSIGA KINNO! Sõpruses linastuvad gümnasistidele harivad dokfilmid

Klassiga kinnoKino Sõprus näitab taas põhikooli lõpuklasside ja gümnaasiumiastme  õpilastele erinevaid dokumentaalfilme. Filmiprogrammi koostades oleme lähtunud riikliku õppekava läbivatest teemadest: keskkond, jätkusuutlikus, kodanikualgatus, kultuuriline identiteet, tervis, väärtused ja paljud muud olulised valdkonnad. Kavas on erinevaid intrigeerivaid teoseid, kuid lisaks ka mitmeid filme, mis toovad kooliaasta lõppu helgeid ja positiivseid teemasid. Kevadises „Klassiga kinno“ programmis on kokku 5 filmi, mis kõik linastuvad kahel korral. Igale filmile eelneb sissejuhatus oma ala eksperdilt. Lisaks on õpetajatele ette valmistatud filmi analüüsimist abistavad õppematerjalid. Kõik filmid linastuvad originaalkeeles ning eestikeelsete subtiitritega.

Programmis on järgmised filmid:

TEEME ÄRA (Just do it, R: Emily James)
Linastusajad: 29.aprill 14.00 ja 13.mai 14.00.
Märksõnad: ökoaktivism, kapitalism, keskkond, kodanikualgatus jne.
Otsesed keskkonnakaitseaktsioonid on seni toimunud üsna varjatult. Emily James elas aasta aega koos rühmitustega Climate Camp ja Plane Stupid ning dokumenteeris nende salajasi aktsioone. Film „Teeme ära“ pakub enneolematut pilguheitu nende inimeste tegevusse, kes ei ole nõus lihtsalt pealt vaatama, kuidas maailma hävitatakse. See film purustab keskkonnakaitsjaid puudutavad kulunud klišeed ning tutvustab mitmeid hulljulgeid ja innustavaid tegelasi.
Rohkem infot leiad SIIT!

SUHKRUFILM (That sugar film, R: Damon Gameau)
Linastusajad: 5.mai 14.00 ja 21.mai 14.00.
Märksõnad: tervis, toitumine, eksperiment jne.
Et tuua selgust teadlaste vasturääkivaisse hinnanguisse ning valmistuda ise peatseks isaduseks, otsustab Austraalia näitleja ja lavastaja Damon Gameau välja uurida, kuidas suhkur tegelikult inimese tervist mõjutab. Gameau, kes pole juba aastaid oma toidule teragi suhkrut lisanud, viib nüüd ellu eriskummalise katse: ta sööb 60 päeva järjest iga päev 40 teelusikatäit suhkrut, mis on keskmise teismelise päevane suhkruannus. Katse käigus, mille vahetulemuste üle peab ta pidevalt aru meditsiiniekspertidega, tutvustab Gameau kurikuulsat suhkrut teiste näitlejate, animatsiooni ja eriefektide abiga. Rohkem infot leiad SIIT!

HIPHOPERATSIOON (Hip Hop-eration, R: Bryn Evans)
Linastusajad: 7.mai 14.00 ja 26.mai 14.00.
Märksõnad: generatsioonid, tants, väärtused, elukestev õpe jne.
Peaaegu sajandivanused pensionärid Kara (94), Maynie (95) ja Terri (93) lähevad Las Vegasesse hiphop-tantsu MM-ile ning sellest saab alguse nende elu suurim seiklus. Vanurite väsimatu mänedžer Billie Jordan näitab pensionäridele, kuidas nad võivad ratastoolid ja jalutuskepid vabalt põõsasse visata ning hoolimata kõrgest vanusest oma keha ja kunstliigeseid viimse piirini proovile panna. „Te kõik tulete kaasa, kas või urnis,“ ütleb Billie oma hoolealustele.
Rohkem infot leiad SIIT!

PLASTIKUST PLANEET
(Plastic Planet, R: Werner Boote)
Linastusajad: 30.aprill 14.00 ja 20.mai 14.00.
Märksõnad: keskkond, tarbimine, jätkusuutlikus, tehnoloogia jne.
Plastik on odav ja praktiline materjal. Meie oleme plastikuajastu lapsed. Sünteetika võib püsida lagunematult maa all või vee sees kuni 500 aastat ning seetõttu kahjustada meie hormoonsüsteemi lisaainetega, mis on meile tihti tundmatud. Kas sa teadsid, et sinu vereski on plastikut? Režissöör Werner Boote näitab uurivas dokumentaalfilmis, et plastik on muutunud globaalseks hädaohuks. Ta esitab küsimusi, mis puudutavad meid kõiki: Miks me ei muuda oma tarbimisharjumusi? Miks tööstus ei reageeri ilmselgetele hädaohtudele? Kes peaks vastutama kõrbetesse ja meredesse kuhjuvate prügimägede eest? Kes sellest mängust võitjana välja tuleb? Ja kes jääb kaotajaks?
Rohkem infot leiad SIIT!

KAS PIKK MEES ON ÕNNELIK
(Is the man who is tall happy, R: Michel Gondry)
Linastusajad: 12.mai 14.00 ja 28.mai 14.00.
Märksõnad: Noam Chomsky, kaasaegne keeleteadus, animatsioon
Filmis „Kas pikk mees on õnnelik?” on ekstsentriline prantsuse režissöör Michel Gondry võtnud ette põhjaliku jutuajamise USA keeleteadlase, mõtleja ja aktivisti Noam Chomskyga. Chomsky panus kaasaegsesse lingvistikasse on hindamatu, seda eelkõige generatiivse grammatika vallas, kus ta on uurinud kõiki keeli ühendavaid alusstruktuure.
Vestluste keskmes ongi Chomsky keeleteooriad, sekka mahub ka isiklikke mälestusi, arvamusi ja argipäevakirjeldusi. Hajali mõtlemisega režissöör rakendab oma mängulist kujutlusvõimet ning ehitab filmi üles animatsioonile, kasutades joonistusi ja kritseldusi keerukate ideede koondamiseks ja selgitamiseks. Oma rolli mängivad humoorikad möödarääkimised, mis tulenevad Gondry piiratud inglise keele oskusest ja üliarmsast prantsuse aktsendist. Lõpptulemuseks on visuaalselt paeluv dokumentaalfilm, mis on tõeline intellektuaalne maiuspala.
Rohkem infot leiad SIIT!

Klassiga kinno programmi toetab Kultuurkapital. Pileti hind õpilastele 3 eurot, õpetajatele on sissepääs tasuta.

Head Uudised GoodNews