1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Kodavere murraku “Hea haldjas” Eevi Treial sai Peipsi kaldale nimelise pingi
Kodavere murraku “Hea haldjas” Eevi Treial sai Peipsi kaldale nimelise pingi

Kodavere murraku “Hea haldjas” Eevi Treial sai Peipsi kaldale nimelise pingi

Eevi Treial kodavere stiilis pingil Foto: Liia Lust
Eevi Treial kodavere stiilis pingil
Foto: Liia Lust

Möödunud laupäeval avati Jõgevamaa Kodukandi Ühenduse ja Riigikogu liikme Aivar Koka ühise ettevõtmisena Pala vallas Peipsiäärses Sääritsa külas nimeline pink Eevi Treialile, kes on saanud kogu Eestis tuntuks Kodavere murraku mitmekülgse tutvustajana.

Jõgevamaa Kodukandi Ühenduse juhatuse esimees Liia Lust rääkis pingi avatseremoonial Eevi Treiali tegemistest kuueteistkümnel aastal, mil ta on olnud selle ühenduse liige. Eevi kui Kodavere murraku hoidja ja tutvustaja eestvedamisel on kuus aastat korraldatud Sääritsa külas keelelaagreid. 2015 nägi trükivalgust “Kodavere Uavitsale” (aabits) on ta väljaandmise idee algataja ja üks autoreid.

Eevi Treiali auks paigaldatud pingi kujunduses, mille autor Tartumaa ettevõtja ja meistrimees Martti Kalamees, on kasutatud Kodavere kihelkonna rahvariideseeliku triibulisi värve ning peetud silmas Peipsi järve.

“Arvan, et pink peegeldab hästi minu ja mu kodupaiga loomus, siinsete inimeste ühistust ja kokkuhoidmise tunnet,” ütles Eevi Treial, kellele idee nimelise pingi paigaldamiseks tuli täieliku üllatusena.

Pingi avamine. Esiplaanil Aivar Kokk, Eevi Treial ja Liia Lust
Pingi avamine. Esiplaanil Aivar Kokk, Eevi Treial ja Liia Lust

Eevi tunneb head meelt, et murdest on hakatud senisest rohkem lugu pidama. “Meeldiv on positiivne hoiak kohaliku keele kastutamisel. Tänu valla toetusele ja õpetajate pealehakkamisele on Kodavere murrak Anna Haava nimelise Pala kooli õppeprogrammis.”

“Kultuuri ja keele hoidmine ja arendamine on üks olulisemaid väärtusi ühe rahva kestmiseks. Eevi Treial on seda tööd teinud pühendamisega, tänu talle ja teistele murde talletajatele on Peipsiääres mitte kakskeelne vaid kolmkeelne piirkond,” ütles Riigikogu liige Aivar Kokk, kes andis oma panuse idee teostamiseks vajalikku raha saamisele riigieelarvelistest vahenditest

Tubli tegija tunnustuskirja koos meenetega Eevi Treialile andis Rahvakultuuri Keskuse Jõgevamaa spetsialist Pille Tutt, kes ühtlasi on Jõgevamaa Kodukandi Ühenduse juhatuse aseesimees. Häid soove paikkonna ühele säravamale isiksusele ütles Pala vallavanem Joszsef Weinrauch.

Pingi avapäeval koos olnud  Kodavere murraku keelelaagris olijad laulsid ühislaule, eeslauljateks kohalike juurtega ansambel “Õed Elkenid”.

Eevi Treiali tegevuse väärtustamiseks Peipsi rannikule pandud pingi mugavust ja turvalisust kiitsid ka külalised, kes esmaspäeval osalesid Kodavere murde “hea haldja” sünnipäeval ja ühtlasi 55 pulma aastapäeval.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews