1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. KOLMEKORDNE GRAMMY NOMINENT! Dirigent Peter Phillips toob Eesti publikuni 500 aasta vanuse “Maavärina missa”
KOLMEKORDNE GRAMMY NOMINENT! Dirigent Peter Phillips toob Eesti publikuni 500 aasta vanuse “Maavärina missa”

KOLMEKORDNE GRAMMY NOMINENT! Dirigent Peter Phillips toob Eesti publikuni 500 aasta vanuse “Maavärina missa”

Peter Phillips
Peter Phillips

Värske Kultuurkapitali aastapreemia laureaat, kammerkoor Voces Musicales esitab sel nädalal dirigent Peter Phillipsi juhatusel virtuoosset renessanssmuusikat.

Kolmekordne Grammy auhinna nominent, dirigent Peter Phillips on üle 40 aasta tegutsenud legendaarse inglise vokaalansambli The Tallis Scholars asutaja ja juht. Vanamuusika superstaariks nimetatud Phillips on omandanud ebatavaliselt kõrge reputatsiooni renessansspolüfoonia esitamisel ja uurimisel. On öeldud, et just tänu Phillipsile ja The Tallis Scholarsile on renessanssmuusika saanud võrdväärseks muu klassikalise peavoolumuusikaga, mistõttu inglise niigi kõrgetasemeline koorikultuur on arenenud veelgi omanäolisemaks. Koostöö Phillipsiga on sel sügisel kammerkoorile Voces Musicales juba teine projekt kuulsate inglise dirigentidega – septembris toimunud “Pärdi päevade” ajal astuti üles dirigent Stephen Laytoni juhtimisel.

Voces Musicales Foto: Mait Jüriado
Voces Musicales
Foto: Mait Jüriado

Kontsertidel Tallinna Jaani kirikus (30.10 kell 19) ja Tartu Jaani kirikus (31.10 kell 19) kõlab kammerkoor Voces Musicalese esituses Antoine Brumeli vokaalselt virtuoosne 12-häälne „Missa et ecce terrae motus“ („Maavärina missa“). Nii suure ulatusega teos oli omas ajas selgelt uus ja eriline. Muusikateadlane Toomas Siitan teose kohta: „Vapustavalt kaunis, suurejooneline heliruum. Nii suur, nagu seda sellel ajal keegi kuulnud polnud. Täiuslik näide renessansspolüfooniast“. Kontserdi lõpetab kõrgrenessansi suurima helilooja, Josquin des Prez’ 24-häälne motett „Qui habitat in adiutorio altissimi“ („Kes Kõigekõrgema kaitse all elab“). Kontserti dirigeerib Peter Phillips.

Reedel, 30. oktoobril kell 19 Tallinna Jaani kirikus
Laupäeval, 31. oktoobril kell 19 Tartu Jaani kirikus

Head Uudised GoodNews