1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Konkurss “Noor helilooja 2016” on ärksatele muusikakirjutajatele avatud
Konkurss “Noor helilooja 2016” on ärksatele muusikakirjutajatele avatud

Konkurss “Noor helilooja 2016” on ärksatele muusikakirjutajatele avatud

"Noor helilooja 2015" publik Foto: Eesti Heliloojate Liit
“Noor helilooja 2015” publik
Foto: Eesti Heliloojate Liit

Alates tänasest saavad noored esitada enda kirjutatud muusikat heliloomingu konkursile „Noor helilooja 2016“, mis pakub 12-23-aastastele võimaluse tutvustada oma heliloomingut laiemale publikule. Konkursi võitja selgub finaalkontserdil 10. aprillil Tallinnas Eesti Heliloojate Liidu majas Lauteri tn 7c.

Eesti Heliloojate Liidu ja Loomelabori koostöös sündiv konkurss toimub teist korda. Eesti Muusika Päevade festivaliga samaaegselt peetav ettevõtmine keskendub teemale “Roheline heli”. „Roheline on elu, uuenemise, looduse ja energia värv,” on kirjeldanud teemat Eesti Muusika Päevade kunstiline juht Helena Tulve.

Konkurss „Noor helilooja“ sai tuule tiibadesse 2014. aastal, mil helilooja ja pedagoog Kristo Matson kureeris Viljandis toimunud suvekooli Loomelabor. Noortele suunatud heliloomingu töötoast tekkis vajadus anda noortele ja andekatele võimalus tutvustada laiemale publikule oma loomingut ning saada professionaalset tagasisidet.

“Olgugi et loomine on väga isiklik protsess, vajab noor selle õppimisel omavahelist mõõduvõtmist ning kõrvutamist. Konkurss on enese proovilepanemise viis, see on muusikuks kujunemise lahutamatu osa. Noored on uudishimulikud ja soovivad uusi kogemusi. Võistlusmoment aitab loovatel noortel oma muusikalist maailma paremini tundama õppida,” kirjeldab Matson konkursi vajadust.

Konkursile oodatakse kõiki andekaid ning ärksaid noori, kes kirjutavad muusikat. Heliloominguga tegelemine ei ole ainult muusikakoolide noorte pärusmaa.

Konkursi tingimused:

  • osalejad vanuses 12-23 (vanusepiirang ei kehti keskastme muusikakoolide õpilastele)
  • oodatud on sooloteosed, duod või triod, millele on lubatud lisada elektroonilisi elemente. Teosed võivad olla ka iseseisvad elektroakustilised teosed.
  • klaveri kasutamine ei ole lubatud
  • teose kestus 2-5 minutit
  • teosed ei tohi olla varem esitatud
  • teosed peaksid lähtuma teemast „Roheline heli“. Kontseptsiooni tõlgendus on vaba, kuid peab jääma jälgitavaks.
  • noot ja/või salvestus tuleb kolmes eksemplaris ja kinnises ümbrikus saata hiljemalt 14. märtsiks 2016 kl 18.00 Eesti Heliloojate Liidu aadressile A.Lauteri 7c, Tallinn, 10145, kirja pealkirjaks „Noor helilooja 2016”.
  • noot või salvestus peab olema anonüümne ning tähistatud vaid osavõtja märksõnaga; noodi või salvestuse juurde lisada kinnises ümbrikus helilooja andmed (nime, e-posti aadress, telefon, kool, juhendaja) ning tähistada see sama märksõnaga, mis teoski.
  • konkurss toimub kahes voorus ning teoseid hindab 3-liikmeline heliloojatest koosnev žürii koosseisus Olav Ehala, Märt-Matis Lill ja Timo Steiner.
  • 1. vooru tulemused tehakse teatavakse Eesti Heliloojate Liidu kodulehel (www.helilooja.ee) 21. märtsiks 2016
  • lõppvoor toimub 10. aprillil 2016 Eesti Heliloojate Liidu majas Lauteri 7c 2. korruse saalis.
  • osavõtjad vastutavad ise teoste esitajate leidmise eest

Konkursi “Noor helilooja 2015” võitis G. Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli õpilane Kristel Kolkanen  palaga “Kuma”, mis on kirjutatud saksofonile ja akordionile. Ühe auhinnana pälvis laureaat võimaluse kirjutada teos tänavuse Eesti Muusika Päevade festivali programmis esinevale nüüdismuusika ansamblile Una Corda. Kristel Kolkaneni uudisteos kõlab Eesti Muusika Päevade raames 7. aprillil.

Head Uudised GoodNews