1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. KÕRBOJA PERENAINE! Ugala lisaks välja müüdud suvelavastusele ühe lisaetenduse
KÕRBOJA PERENAINE! Ugala lisaks välja müüdud suvelavastusele ühe lisaetenduse

KÕRBOJA PERENAINE! Ugala lisaks välja müüdud suvelavastusele ühe lisaetenduse

Ugala_Korboja_perenaine
Katku Villu (Ott Aardam) ja Kõrboja Anna (Kadri Lepp) lavastuses „Kõrboja perenaine“
Foto: Gabriela Liivamägi

Täna esietenduv Ugala viimaste aastate suurim suvelavastus „Kõrboja perenaine“ oli juba enne publiku ette jõudmist välja müüdud. Suurele publikuhuvile vastu tulles lisas teater ühe lisaetenduse 21. augustiks, mille piletid lähevad müüki täna kell 12.00. Ühtlasi on võimalik soetada endale pilet ka järgmiseks suveks, mil toimub kümme etendust augustikuus.

Urmas Lennuki näidend „Kõrboja perenaine“, mis on kirjutatud lavastaja Vallo Kirsile ja Ugala teatri näitlejatele, põhineb küll Tammsaare romaanil „Kõrboja peremees“, ent Ugala uusversioonis on Katku Villu kõrval kesksed just romaani naistegelased – Kõrboja Anna, Kuusiku Eevi ja Kõrboja Madli.

Lennuki tõlgenduses jääb kõlama küsimus: miks peab see just peremees olema, kes Kõrboja ja kogu Eesti uueks muudab? „Eelmise sajandi alguses oli see mõistetav, aga tänases päevas, kui naised on õppinud ära meeste vahenditega oma eesmärke saavutama, samas unustamata end ka naistena teostada? Kes teeb lõppude lõpuks ka Tammsaare romaanis selle raske otsuse, et väike Villu tuleb uueks peremeheks kasvatada? Tegelikult on see ju Anna – Kõrboja perenaine. Ehk siis ikkagi – naine! Samas kui Villu suudab vaid põgenemises oma pääsu ning lunastust märgata,“ ütleb Lennuk.

Lavastaja Vallo Kirs leiab, et tegemist on ajatu looga, mis kõnetab inimest ka tänasel päeval. „See on kvaliteet, mis on omane vaid kõige paremale ilukirjandusele, klassikale. Samas on tegemist vägagi kujundliku ja mitmetasandilise looga,“ lisab ta.

Suvelavastuses astub üles pea kogu Ugala trupp ja hulgaliselt külalisi – laval on üle 30 näitleja. Kõrboja Annat mängib Kadri Lepp, Kuusiku Eevit Adeele Sepp, Kõrboja Madli Luule Komissarov, Katku Villut Ott Aardam ja Kõrboja Reinu Egon Nuter. Kaasatud on tuntud pärimusmuusik Kulno Malva, muusikaline kujundaja on Peeter Konovalov, lavastuskunstnik Kristjan Suits, kostüümikunstnik Pille Küngas ja liikumisjuht Oleg Titov.

Ugala suvelavastus „Kõrboja perenaine“ etendub Tammsaare muuseumis Vargamäel 16 korral juulis ja augustis ning uuesti augustis 2017.

Tänavune Vargamäe teatrisuvi tähistab 20 aasta täitumist esimesest suvelavastusest Albu mail.

Head Uudised GoodNews