1. Avaleht
  2. Kirjandus
  3. Külaliikumine kutsub maal elavaid inimesi saatma küladest lühikesi lugusid
Külaliikumine kutsub maal elavaid inimesi saatma küladest lühikesi lugusid

Külaliikumine kutsub maal elavaid inimesi saatma küladest lühikesi lugusid

Eesti Külaliikumine Kodukant kutsub maal elavaid inimesi saatma küladest lühikesi lugusid.

“Igas külas on ju teadagi pajatada kõikvõimalikke lugusid: romantilisi ja südamlikke, ahhetamapanevaid, teinekord aga ka õudseid, lausa verdtarretamapanevaid, nii tõestisündinud kui ka lihtsalt muhedaid  rahvajutte,” rääkis Eesti Külaliikumise Kodukant juhatuse liige Krista Habakukk. Kõigi lugude vahel lähevad loosi auhinnad ja valik lugudest kantakse ette 2019. suvel toimuval Eesti Külade Maapäeval. “Praegusel aastaajal sobib saatmiseks ka mõni vahva ja südamlik jõululugu.”

Idee sai alguse külaraamatute rohkusest, mille tõi kaasa EV100 juubeliaasta. “Külades anti välja nii palju vahvaid külaraamatuid, et meil tekkis mõte: miks mitte kutsuda inimesi üles noppima sealt välja kõige erilisemaid lugusid. Need võivad olla näiteks sündmused või isikud, kes midagi erakordset korda saatnud.  Või lihtsalt põneva saatusega külaelanikud, veidrad juhtumused külla sõitnutega või mõni muu jutustamist vääriv seik – hea võimalus näiteks koduloohuvilisel õpilasel oma kodukoha külaraamatuga tutvust teha ja see eriline lugu välja otsida,”  rääkis Habakukk. “Mine tea, mida koduküla kohta teada saate – näiteks, et seal on elanud tõeline kangelane või hoopis palgamõrvar! Pole aga ka võimatu, et mõnest külapajatusest sünnib inspiratsioon sama legendaarsele loole kui Juhan Smuuli “Suvitajad”,” arvas Habakukk. “Võivad aga olla ka lood, mis tänapäevased ja pole raamatusse jõudnud.”

Lugusid ootab külaliikumine kuni 24. veebruarini 2019 aadressile press@kodukant.ee. Võivad olla tekstifailid (kuni 10 000 tähemärki), fotodega täiendatud lood või veebi üles laetud videod. Lood  avaldatakse ka Eesti Külaliikumise Kodukant kodulehel, sotsiaalmeediakanalites jm. Infot saab ka Kodukandi lehelt Facebookis.

MTÜ Eesti Külaliikumine Kodukant on juriidiliste isikute ühendus, mis liidab Eestimaa maapiirkondade tasakaalustatud arengut taotlevad ja edendavad ning külaelu väärtustavad organisatsioonid. Liikumise eesmärgiks on kogukondliku tegevuse edendamine Eesti maapiirkondades, väärtustades ja arendades külaelu, pärimuskultuuri ja vabatahtlikku tegevust.

Head Uudised GoodNews