1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuriöös kohtuvad traditsioon ja uudsus
Kultuuriöös kohtuvad traditsioon ja uudsus

Kultuuriöös kohtuvad traditsioon ja uudsus

Pae Kollektiivi  Foto: Renee Altrov
Pae Kollektiiv
Foto: Renee Altrov

29. augustil Tallinnas esmakordselt toimuv Kultuuriöö haarab sündmusteskaalat nii klassikalisest muusikast ja ajaloost kui ka uusima tänavakunsti ja interaktiivsete osalusetendusteni.

Kultuuriööd korraldava Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti juhataja Aini Härmi sõnul väljendab sündmuse programm kultuuri mitmenäolist olemust. „Tänapäeval tulevad esinejad sõnumi edastamiseks vaatajate juurde, ootamata, kuni publik leiab tee kontserdisaali või näitusele. Esinetakse ebatraditsioonilistes paikades, kas siis otse tänaval või kontsertideks ja etendusteks kohandamata kohtades. Improvisatsioonilisus ja ebatraditsioonilisus loob eelduse intiimseks dialoogiks esinejate ja vaatajate vahel, muutes edastatava sõnumi mõistetavaks laiale publikule. Samas pole me Kultuuriöö kava koostades unustanud ka eksperimentaal- ja tänavakunsti aluseks olevat traditsioonilist kultuuri,“ kinnitas Härm.

Miljardid Foto: Stina Kase
Miljardid
Foto: Stina Kase

Lisaks kodumaistele esinejatele saab näha ka välismaiseid artiste. Kell 19.00 esineb Estonia kontserdisaalis Hongkongi Hiina orkester. Orkestri näol on tegemist koosseisult klassikalist sümfooniaorkestrit meenutava muusikakollektiiviga, mis kasutab hiina instrumente. Viiulite asemel on erhu’d, eksootilise kõlapildi annavad tsitrid või kannelt meenutavad zheng’id, samuti hiina puhkpillid ning rahvuslikud löökpillid. Eestisse saabub orkester Helsingi Juhlaviikolt. Kontserdile on võimalik broneerida tasuta pileteid meili teel: marianne.pisukov@concert.ee. Kohtade arv on piiratud!

Koostöös kaasaegse tsirkuse festivaliga Circus Tree on õnnestunud Tallinna tuua üks tänavakunsti kuumemaid nimesid Magic Thor Rootsist. Kahel korral, kell 17.30 ja 19.45, annab artist Raekoja platsil intrigeeriva etenduse. 21.00 võib Gustav Adolfi Gümnaasiumi võimlas (Suur-Kloostri 7), elada kaasa prantsuse kaasaegse tsirkuse tunnustatud esindajale O Ultimo Momento’le  etenduses “Contigo”.

Hiina orkester
Hiina orkester

Kultuuriöö kirevast kontsertprogrammist väärivad eraldi äramärkimist kell 17.00 Taani kuninga aias algav kontsert „Lilled juustes“, mis saab teoks koostöös festivaliga „Tallinna tornid“. Muusikat teevad seal Liisi Koikson, Erki Pärnoja, Marti Tärn ja Ahto Abner. Algusega kell 18.00 avaneb koorimuusikasõpradel võimalus nautida Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis Tallinna Kammerkoori esinemist. 18.30 esinevad Tallinna Kunstihoones Pae Kollektiiv ja Ivars Arutyunyan. Kell 21.00 toimub Rootsi-Mihkli kirikus, samuti koostöös „Tallinna tornidega“, kontsert „Kadunud ehted“. 22.00 annavad PADAs kontserdi Marten Kuningas ning ansambel Miljardid.

Sellega Kultuuriöö üllatused ei piirdu. Rahvarinde muuseumis naerutab publikut improkomöödia trupp Ruutu10. Ajaloolise Tallinna parim tundja Jüri Kuuskemaa tutvustab huvilistele Mustpeade maja varjatumaid soppe. Ühes Jaak Juskega saab külastada Tallinna kummitustega seotud paiku.

Tallinna Kultuuriväärtuste Ametit aitavad Kultuuriööd korraldada Tallinna Linnamuuseum, Tallinna Filharmoonia, Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum, festival „Tallinna tornid“ ja kaasaegse tsirkuse festival Circus Tree.

Kultuuriöö kavaga saab lähemalt tutvuda aadressil www.tallinn.ee/kultuurioo.

Head Uudised GoodNews