1. Avaleht
  2. Inimene
  3. KUMA.FM! Ründo Mülts pälvis kodanikupäeva aumärgi
KUMA.FM! Ründo Mülts pälvis kodanikupäeva aumärgi

KUMA.FM! Ründo Mülts pälvis kodanikupäeva aumärgi

Ründo MültsNeljapäeval tähistati Eestis Kodanikupäeva. Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones anti sel puhul üle kodanikupäeva aumärgid. Järvamaalt pälvis kõrge tunnustuse ajakeskuse Wittenstein/Järvamaa Muuseum teadusjuht Ründo Mülts, kirjutab Kuma.fm.

Ründo Mülts on juba aastaid kogunud ajaloolise väärtusega esemeid. Oma kollektsiooni põhjal rajas ta 16 aastaselt oma kodukülla Päinurme isikliku koduloomuuseumi, kus on mitu tuhat eksponaati. Kuigi Ründo Mülts on noor mees, on ta juba aastaid vastutustundlikult panustanud ühiskonnaellu ning võtnud enda kanda Päinurme küla ja laiemalt Kesk-Eesti pärandi tutvustamise.

Tema erilisteks uurimisobjektideks on 110 aastat tagasi toimunud Vaali Vabariigi sündmused ja selle eestvedajad. 29. septembril toimus tema eestvedamisel Koigi ja Koeru vallas ajaloopäev ning – konverents „Vaali vabariik 110 – Eesti omariikluse mõtte eellugu.“

Mülts on avaldanud ka mitmeid publikatsioone ning on koostanud uurimusi, tänavu ilmus raamat „Isamaa teenistuses“, mis räägib August Jürmani (Jürimaa) rollist Eesti riigi loomisel ja edendamisel. Ta aitab vedada Kesk-Eesti vaimse kultuuripärandi programmi koostamist.

2008. aastal võitis ta Eesti Hea eeskuju 2008 vabariikliku konkursi, 2010. aastal eripreemia Eesti õpilaste ajalooalaste uurimistööde võistlusel teemal „Meie ühine kodu Eesti“ Vabariigi Presidendi auhinnale. 2012. aastal sai ta Kultuurkapitali aastapreemia ajaloopärandi kogumise eest ning 2013. aastal omastati talle tiitel „Järvamaa aasta kultuuripärandi hoidja. Ründo Mültsi esitas autasustamiseks kodanikupäeva aumärgiga Järva maavanem.

Kodanikupäeva aumärgiga tunnustab siseministeerium vastutustundlikke ja hoolivaid inimesi, kes edendavad kodanikukasvatust, väärtustavad kodanikuteadvust või teevad vabatahtlikku tööd oma kogukonnas. Aumärki antakse välja alates 1998. aastast.

Allikas: Kuma.fm 

Head Uudised GoodNews