1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KUMA, TRE & GOODNEWS! Head uudised mediteerivad kuulajaid sisemise tasakaalu seisundisse
KUMA, TRE & GOODNEWS! Head uudised mediteerivad kuulajaid sisemise tasakaalu seisundisse

KUMA, TRE & GOODNEWS! Head uudised mediteerivad kuulajaid sisemise tasakaalu seisundisse

Järjekordne Kuma raadio ja portaali GoodNews heade uudiste saade algab raadiomehe Mati Palmeti uudistega selle kohta, et tema kolleegil saatejuhina Monika Kuzminal on oma Julius ja ta ise on nüüd loomaaias. Järgneb pikk jutt krokodill Genast, kes töötas loomaaias krokodillina ja jõudis seetõttu multikasse ja siis saab naissaatejuht pikemalt selgitusi jagada. Selgub, et võitluskunstide sarja King of Kings meediajuht Monika käis nädalavahetusel sarja Vilniuse etapil, kus 12 poksimatši oli vaatamas üle 9000 fänni ja tema tähelepanu ning sümpaatia pälvis Leedu võitleja Julius Mocka. Oma teistmoodi iseloomu, emotsionaalsuse ja hea võitlusoskusega jäi Julius Monikale nii südamesse, et tema käsi lausa värises võitjast pilti tehes.

Loomaaialoo selgituseks räägib Monika, et tema juhitav MediaMarketing teeb meediakajastust ka projektile “Jääkaru uus kodu”, ning lisaks presidendi üleskutsele toetada seda ettevõtmist, otsustas ka Tallinna linn eraldada 1,25 miljonit uue polaariumi ehitamiseks, mis tähendab, et jääkarud jäävad Eestisse. Teadupärast oli oht, et kui mõmmikutele paremaid elamistingimusi ei looda, viiakse nad Tallinnast minema. Kolmas projekt “Aitame Antsul aidata”, mille kaudu kogutakse raha Põlvamaa mehele Ants Väärsile uue invatakso hankimiseks, on kokku toonud küll vaid neli tuhat eurot, kuid loodetavasti aitab asja edasi viia see, et Ants ja teda toetavad omavalitsused saavad tunnustuse toimiva koostöö tegijatena. “Selleks, et miljon saada, peab sul olema ilus valge kasukas ja sa pead elama Tallinna äärelinnas puuris,” nendib Mati seepeale.

LVB_9180

Edasi läheb jutt teemale, mida Mati nimetab progressiivseks molutamiseks ehk siis mediteerimisele, sest stuudios on selle ala õpetaja Brenda Randroo. Skeptik Matil tuleb meelde, et sel teemal on saadetes juba räägitud ja ta tahab endiselt teada, miks on päevakorral tegevus, mis on Idamaades küll päeva osa, kuid Eestis tegeleb sellega kindlasti all 10% inimestest. Brenda teada on huvi siiski tõusmas, Osho raamatuid ostetakse üha enam ja Mati soovile vastu tulles räägib ta, kes on Osho — tegu on mehega, kes lõi tänapäevase teaduse inimese transformatsiooni kohta ehk õpetab, kuidas tuua endasse muutusi läbi erinevate tehnikate. Monika rääkis just enne saatesse tulekut tuntud golfitreeneri Rein Auväärtiga, kes soovitab samuti meditatsiooni ja joogat, sest see aitab keskenduda. Edasi lähebki jutt sellele, et kas meditatsioonis on midagi praktilist, et tänapäeva kiirustavas maailmas sellele oma niigi nappi aega pühendada.

Brenda selgitab, et on olemas ka kolmeminutilisi tehnikaid, mille peale ütleb Mati: “Jobutad ruttu ära!”, kuid samuti ettevõtjana töötanud Brenda lisab, et Osho meditatsioon on ka füüsilises mõttes trenn. “Oluline on see, mida näiteks ettevõtja või golfimängija on sellest saanud,” räägib ta. “Sa liigud meditatsiooniga enda tasakaalu suunas, sa pole enam emotsioonides, peas pole tuhat mõtet, tööalaselt oled rahulikum, muutud efektiivsemaks ja ka golfis suudad olla kohal, olla mängus sees”, kirjeldab ta.

LVB_9186

Monika meenutab seepeale hetke, kui ta kuulsa King of Kingsi poksija Maxim Vorovsi trennis käis ja see mees, kes King of Kingsi lõpumatšis oma ürgsed jõud valla päästis, ütles talle: “Ära rahmelda, mediteeri vahepeal!” Lisades sinna ka populaarse golfitreeneri soovitused, leiab saatejuht, et midagi peab selles head olema.

Mati meenutab üht tõsielulist asja nõukaajast: nimelt olevat tollal soovitatud õpetajatel korra-kaks aastas end tõsiselt purju juua, sest see pidavat kõik peas korda panema — kumb soovitus on sedaviisi mõeldes odavam ja kasulikum?  Brenda arvates on meditatsioon kindlasti parem, sest see on efektiivne igas olukorras, hoolimata sellest, mida sa teed, kuid alkoholilt vaeval sellist efekti oodata on.

Monika tahab teada, kuidas üks eestlane meditatsioonini jõuab. Brenda sõnul on paljud lugenud raamatuid ja tahavad ise kogeda, teised on külstanud seminare — ja siit tulebki tema soovitus kõike ise järele proovida, mitte aga öelda kohe, et see pole minu jaoks.

Kuigi Mati pole ise Oshot lugenud, teab ta, et raamatupoodides on neid rohkemgi kui omal ajal Lenini kogutud teoseid. “Kuidas on võimalik sellest asjast kirjutada kümneid raamatuid?” küsib ta.

LVB_9185

Brenda selgitab, et Osho meditatsioon pole see, mis ta on olnud traditsiooniliselt sadu ja tuhandeid aastaid — tollal see istumine ja mõmisemine toimis, sest inimestel polnud vaja panna nii palju energiat oma mõtetesse, polnud vaja pidevalt mõelda. “Et saavutada tänapäeval sisemist vaimset tasakaalu, peab minema kaugemale, et mõtted tulevikust ja minevikust ei kisuks sind tagasi, et saaksid olla hetkes,” selgitab ta. “Osho on oma tehnikad loonud just tänapäeva inimese jaoks ja neid meetodeid on üle tuhande.”

Selle peale tahab saatejuht küll teada, et kas ta peab need kaks meetrit raamatuid läbi lugema ja endale sobivat meetodit otsima. Brenda sõnul tunnetab inimene mediteerimist proovides enda jaoks sobiva kohe ära, see efekt on kohene. Mati palub kirjeldada seda, milline näeb välja üks ehtne meditatsioon ja saatekülaline võtab ette tunnise kundalini versiooni, milles on 4 staadiumi, igaüks neist 15 minutit. Esimeses staadiumis laseb inimene püsti seistes lõdvestunud kehal rappuda. Tegu on teaduslikult väljatöötatud tegevusega, mida saadab spetsiifiline muusika, mis on samuti loodud muusikute abiga. Mati uurib, et kas see muusika sobib igasuguse muusikamaitsega inimesele või on tegu primitiivse juraga. Brenda sõnul on tegu väga erilise kvaliteetmuusikaga, selles on ka helisid, mis võivad mõnele mediteerijale olla liig, kuid need peavad sees olema.

Teises veerandtunnises staadiumis laseb mediteerija kehal liikuda nii nagu see ise tahab, kolmandas ta istub ja kuulab muusikat ning neljandas on ta selili.

Paljudel seminaridel käinud Monika märgib, et tegelikult pole selles tegevuses midagi esoteerilist, mediteerimine annab mõnusa tunde ja selle tõdemuseni jõudis ta alles Veet Mano energialaagris. Rääkides varasematest saadetest tuttavast karjumisest ja rullumisest, mida Monika läbi tegi, selgitab Brenda, et nende näol on tegu energiaharjutustega, mida Osho tehnikates tavaliselt pole.

Mati arendab teemat edasi, küsides usuvooludele ja trendidele mõeldes, et kas Osho meditatsiooniga tegelemiseks peab olema eelnevalt puhas ja pühendunud, kas on mingid eelnõuded, mida peab endas tegema — näiteks loobudes igapäevastest õlledest ja süües singi asemel idusid. Brenda sõnul pole selleks vaja mingeid loobumisi ega ka ettevalmistust. Monika nendib, et me pühendume oma elus tavaliselt kellelegi või millelegi, näeme seda, mis on väljas ja tavaliselt mitte seda, mis on sees — kas kohtumine iseendaga võib olla kohutav. “Olen näinud ka nutmisi — kuidas sellest üle saada?” küsib ta.

Brenda sõnul polegi sellest vaja üle saada, vaid tuleb läbi minna. Tema jutu järgi on inimese käitumises 92% tingitud alateadvusest ja ainult 8% on teadlikku käitumist. “Alateadvus on nagu pime kelder, kus me paneme mediteerides tule põlema, et varjud kaoksid,” kirjeldab ta. “Me ei pea tegelema sellega, mis on juhtunud, see on psühhoteraapia teema, me puurime läbi alateadvuse, et jõuda iseendani, puhta leheni. Alateadvus paneb meid asjadele reageerima, kohtumine iseendaga ei pruugi olla lõbus, aga kui sa läbi lähed, siis kõik muutub, selles pole enam konksu sees”.

Saatejuht Mati vaatleb iseendaga kohtumist läbi Indoneesia nõidade korraldatavate rituaalide, kus inimene joob tassi lehejooki, oksendab, kohtub manustatu kaudu iseendaga ja see on nii jube pilt, et võib lausa otsad anda. “Kas on võimalik iseennast näha ja ehmuda?” küsib ta.

Brenda sellesse ei usu, sest on ise praktiline inimene ja Osho tehnikad on samuti praktilised. Tema sõnul inimene ei jõua mediteerides koledusteni, vaid puhta lehe teadlikkuse ja intuitsioonini — näiteks ärimehed oskavad seekaudu sisetundest lähtudes õigeid otsuseid teha.

Monika küsimus puudutab inimesi, kes mediteerides siiski nuatavad ja Brenda sõnul on tegu puhastumisega, kus alateadvuse keldrist kaovad hirmud. Mati uurib, et ka alateadvuse keldris kolada on võimalik absoluutselt igal jorsil ehk siis kui treeningule tulnu teeb seda, mis kästakse, kas siis hakkabki kõik toimima? “Ma annan juhised ja kui inimene teeb kaasa, siis juhib protsess ta sinna,” vastab saatekülaline.

Edasi läheb jutt tavalise soovituse peale “Ära mõtle!” ja Mati kirjeldab, kuidas see peale tekib kohe mõte, kuidas näeb välja mittemõtlemine ja kui siis küsitakse, et kas toimib ka, siis hädas mittemõtleja vastab: “Midagi jah!” Brenda sõnul need lihtsalt mõteteta istumised tänapäeva inimesele ei toimi — ka Osho on öelnud, et võib minna mägedesse ja aastatega midagi saavutada, kuid uued tehnikad võivad su kohe kohale viia.

Monika tunneb huvi, et kas meditatsiooniga peab kogu aeg tegelema või leides õige seisundi, jääb see sinusse püsima? Brenda teadmist mööda ei pea eesmärk olema ühele tehnikale truuks jäämine, sest kui oled tunde saavutanud, siis inimene ei lähegi enam sellest kontaktist välja.

Naissaatejuht uuribki nüüd, et mida teeb külaine ise vihastudes — või kas ta üldse vihastabki? Külalise sõnul pole see emotsioon talle võõras, kuid vihastudes ta teab, millest see tuleb ja teab iseenda tagapõhja. “Kui miski mulle ei sobi, julgen seda välja öelda, mitte ei suru seda alla ega tulista ka negatiivselt kohe välja, mul pole selleks vajadust,” räägib ta. “Meditatsiooniga saan ma endast teadlikumaks, tean, miks ma reageerin või käitun niimoodi — ma ei taha elada pimeduses, tahan saada teadlikuks iseendast.”

Järmiseks teemaks saab: mis on julgus? Brenda jaoks tähendab julgus seda, et elad oma olemuse järgi, jäädes iseendaks. Tänases maailmas tuunevad paljud inimesed Brenda sõnutsi oma sisemuses midagi teisiti, aga ei julge selle järgi toimetada. Inimestes on hirm olla ühiskonna poolt tõrjutud, tahetakse kuuluda kuhugi ja mitte olla üksi. Kuulumist kuhugi peetakse normaalseks, aga see viib sageli iseendast eemale, sest pannes energia mõistusesse, tekivad mingisse keskkonda kuulumisest tulenevad piirangud ja kontakt iseendaga kaob.

Monika uus küsimus kõlab olulisena — kas Brenda on läbi mediteerimise saanud oma unistusi ellu viia? Saatekülalise sõnul elas ta varem tulevikuunistustes või minevikus, mõeldes, miks on asjad nii või teisiti, kuid praegu elab ta hetkes ja talle meeldib see, millega ta tegeleb, seega ei pane ta erilist rõhku eesmärkidele ja unistustele. Mati jutu järgi on meestele hetkes elamine see, kui ta avab külma õlle pudeli.

Brenda täpsustab, et hetkes elamine ei tähenda lillelapse elu, kus unustad kohustused. “Mul elu jätkub samas rütmis, mul on endiselt kohustused, aga suhtumine on teine ja ma jõuan rohkem,” selgitab ta. “Mu mõistus on vabam ja kui ta teeb trikke, viib tulevikku, siis ma kutsun ta tagasi.”

Siinkohal tuletab Monika meelde, et detsembris on taas Eestisse tulemas Osho tehnikaid kasutav Veet Mano ja kes soovib tulla tema energialaagrisse, saab rohkem teada aadressil veetmano.eu. Kuna saade on otsakorral, küsib Mati, et kas mediteerimisega ülepingutamine võib tekitada püsivaid kahjustusi nagu see spordis sageli juhtub. Brenda sõnul tuleb ka sellel alal leida endale sobivad tehnikad — näiteks tegeleb sellega ka tema 82-aastane vanaisa. Siin on koht, kus Mati teatab, et stuudiorahvas on nüüd sügavas meditatsiooniseisundis ja äratamise plõks toimub nädala pärast. Heade uudiste saadet kuuleb kordusena Kuma Raadios pühapäeval kell 15 ja Tre Raadios samal päeval kell 11. Olge meiega ja jääge meiega!

LVB_9179

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 19.november 2015Osho meditatsiooniõpetaja Brenda Randroo

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews