1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KUMA, TRE JA GOODNEWS! Aasta viimane saade sukeldub ajakirjanduse lehekülgedele
KUMA, TRE JA GOODNEWS! Aasta viimane saade sukeldub ajakirjanduse lehekülgedele

KUMA, TRE JA GOODNEWS! Aasta viimane saade sukeldub ajakirjanduse lehekülgedele

Käes on aasta viimane heade uudiste saade ning stuudiosse kokku tulnud Kuma Raadiohääl Mati Palmet, portaali Goodnews peatoimetaja Monika Kuzmina ja assistent Joanna Müür otsustavad, et retrospektiivsetest saadetest on siiber ning tagasivaadet aastale ei tule. Selle asemel on Monika bensiinijaamast kaasa krabanud ahvatlevaid ajakirju, et heita pilk aastavahetuse meediamaastikule ehk siis põhimõtteks on leida lehekülgedelt midagi head. Kuigi Mati esimene pilk jääb pealkirjale Ieva Kupce teise lapse saladusest, on posiivitar Monika tähelepanu köitnud hoopis Swedbanki emateresalik reklaam, kus kutsutakse aitama keskkonda “Ma armastan aidata”. Selle keskkonnaga seotud organisatsioone tutvustas jõulude ajal ka GoodNews.

LVB_8366
Mati Palmet

Joanna on leidnud ajakirjast “Psühholoogia sinule” loo, mis väidab, et punane värv ajab kõike pöördesse, kui tegu on suhete loomisega, olgu seda värvi siis riietus, kohtumispaiga mööbel või miski muu. Artikli juures asuv Heimar Lengi pilt on toetava taustaga — nimelt olevat elupõline poissmees jõudnud abieluranda tänu oma punasele lipsule. Muide, ka kaunis Joanna kannab punast keiti, kuigi see eetris nähtav pole.

Monika jätkab Eesti Ekspressiga ja selle kolmandal lehel on terve rodu palveid ehk ajalehe uue aasta soove, sealhulgas head soovid uuele presidendipaarile, kes peagi paari heidab. Mati ette on muide pandud just naiselikumad ajakirjad nagu Cosmopolitan, Buduaar ja Tiiu. Tähelepanuta ei jää ka aastahoroskoobid ja erinevalt Monikast Mati kohta käiv raadiomeest eriti positiivses meeleolus ei näita. Siiski soovitab see horoskoop Kaladel oma halamised ruttu läbi teha ja siis tegutseda! Edasi naastakse heade uudiste juurde ja Monika leiab neid Järva Teatajast.

“Õnnelikud vanemad jõudsid jõulubeeebiga koju” on kahtlemata ilus uudis nagu ka see, et politseinikel ja päästjatel möödusid jõulud rahulikult. Mati silma on jäänud aga lood Buduaarist, mis selgitavad, miks naised pole enam tõelised naised, miks nad meest ei leia ja miks bitch`id on moes. “Vajalikud ja toredad lood!” nendib Mati ja keerab asja kohe pahupidi: “Kes loeb 4 korda aastas sellist jama?”

Monika asub naistekaid kaitsma ja teatab, et tema loeb selliseid ajakirju tavaliselt lennukis ja on märganud, et paljudki naised loevad lennates ajakirja “Anne ja Stiil” — selles on paljude edukate naiste innustavad karjäärilood kirja pandud. Joanna on Õhtulehest leidnud loo 1990. aastate menuansamblist Push Up ja sellest selgub, et “Ämblikmehe” loo meeshääle laulis sisse Mihkel Matiisen.

Monika käes on ajakiri Sensa, mille peatoimetajaks on joogafestivalide korraldaja Merit Raju, kes on varemgi heade uudiste saates käinud. Monikat see ajakiri inspireerib ja ta juhib tähelepanu artiklile, mis soovitab tasakaalu leidmiseks valmistada ise hingekaarte. Naissaatejuht tunnistab, et sai jõulukingiks kauaoodatud inglikaardid, mis pole muidugi hingekaartidega sama, ja ta on juba kolmele inimesele ka ennustanud.

Raadiosaade_headuudised

Cosmopolitani lehitsenud Mati arvab, et selle lugemiseks peaks olema Mart Juure naljasoont ja siirdub edasi ajakirja Tiiu juurde, leides sealt tervisehoroskoobi. Tema ette loetud jutt Monikat eest ootavast räägib paljudest jõledatest haigustest ja paneb paika ka kuupäevad, millal kolleeg on suures ohus. “Kui kõikide ajakirjade tervisenõuanded läbi teha, oled järgmisel hommikul surnud,” arvab saate mehelik pool. Kui Monika puhul jäid meelde sisesekretsioonihäired, siis Matit kimbutavad järgmisel aastal jamad immuunsussüsteemiga ja saatejuht nendib, et teab vaid üht haigust, mis seda süsteemi ohustab. Monika tõdemus on, et kõigesse halvasse peab suhtuma huumoriga.

Monika Kuzmina ja Joanna Müür

Monika on leidnud erilisest ajakirjast “Direktor” erilise ja mitte eriti positiivse loo, millest oleks siiski palju õppida. See on “ebaõnnestumiste eri” ja edasi on antud tuntud inimeste lausete algused. Siim Kallas: “Kui tunned ära, et on oma, raba ära!” Margus Karu: “Ela nagu Ameerika mägedel!” Jüri Ojasaar: “Ettevõtlus on pidev läbikukkumine!” Martin Plaser: “Emad, laske noorel mehel kordki haiget saada!” Hans H. Luik: “Mu uhkus läks mulle maksma 55 miljonit!” ja Tanja Mihhailova: “Olen rõõmus, et mu elus on olnud nii palju takistusi!”

Joanna on käsile võtnud oma väidetava lemmikajakirja, mida ta väidetavalt igapäevaselt lehitseb — see on “Kalale!” ja sealt on ta leidnud hea nipi: “Kulinaarselt on kõige parem enne kudet püütud luts!” Mõistagi tekitab see koosolijates elava diskussiooni, mis lõpeb tõdemusega, et kui endal on kudenud olek, tuleb minna lutsu püüdma.

Monika võtab taas ette ajakirja “Direktor” ja loeb ette 10 asja, mida peaks arvestama enne, kui oma restorani looma asud. Ühes neist, “Kui oled restorani omanik, ole kogu aeg restoranis kohal!” leiab Mati äratundmise, et üldjuhul omanik lööbki ise restorani käima ja kaob poole aasta pärast palmide alla, jättes asutust juhtima inimesed, kes pole julgenud talle kunagi vastu vaielda ja lahendavad olukordi makaroniroogadega menüüs. Raadiomees proovib läbi ka vastusoovitused — näiteks “Julge teistes erineda!” peale “Sörgi teistel sabas!”

Monika räägib edasi sellest, et ta pani järgmiseks aastaks kirja 10 unistust ja peres on nad 2016. aasta nimetanud elamuste aastaks. Ehk siis nende pere ei pühendu mitte sedavõrd materiaalstele asjadele, vaid töötavad ja näevad vaeva, et palju reisida. Mati leiab seepeale Cosmo horoskoobist kolleegi kohta käiva rea “Sel aastal saad kõike, mida ihkad” ja see lõpeb sõnadega “…kandideerida võivad kõik armsad ja mõistlikud mehed!” “Cosmo ei saa valetada, see on naiste Piibel!” nendib ta Monika kahtluste peale viimase rea osas. Tema ise kavatseb vastavalt horoskoobile hakata igal hommikul ennast haletsema ja vajuma auku, kuigi Monika sõnul peab orienteeruma lõpulausest “Saa sellest üle!”

Edasi läheb jutt sellele, et kas vajadus horoskoopide järgi on suur? Monika neid päriselt siiski ei usu, Mati aga on just hakanud uskuma ning ta uurib Joannalt, kas too pole kunagi horoskoope teinud — nimelt õpetati neid TPI-s, et kõige suurem andmebaas peitub lae vasakus pimedas nurgas, mis tähendab, et vaatad sinna ja paned kirja kõik, mis pähe tuleb. Joanna loobki kiiresti meessaatejuhi aastahoroskoobi: “Matil tuleb pask aasta!”

Monika naaseb siiski positiivsusesse ja soovitab kõigil oma tõed paberile kirja panna, neid kaasas kanda ja aeg-ajalt endale ette lugeda — “Oma järgmise aasta loome endale ise!” leiab ta. Rääkides lõõgastumisevajadusest tunnistab ta, et tema enda laps on teda nimetanud töökuningannaks.

Monika üheks uue aasta sooviks on hakata heade uudiste portaalis tegema professionaalseid videointervjuusid. Algus sellega on juba tehtud koos kosmeetikafirmaga DeSheli ja videotes räägivad neli naist endast. Üks neist pole kordagi elus kuulnud mehelt sõnu “Ma armastan sind!”, kuid on see juures väga sõbralik ja südamlik naine. Teine daam teeb ennast ilusaks ka siis, kui läheb prügi välja viima, sest prints valgel hobusel võib mööda kapata just sel hetkel ega pruugi teda märgata, kui ta pole enda eest hoolitsenud. Selle naise mälestustes on ka see, kuidas ta kahe lapsega ja tööta jäädes tegi ennast ilusaks, läks istus kohvikusse ja tundis sel hetkel, kuidas elu tema juurde naases.

Mati soovitab seepeale muidugi järgida uuringu tulemusi, mille järgi elavad kauem need inimesed, kes tarbivad mõõdukalt ja regulaarselt alkoholi — nimelt loob kärakas sotsiaalsust ehk siis naine, kes pole kuulnud armastusavaldust, peaks minema ööklubisse.

Muidugi ei saa saates puududa ka osalejate uueaastasoovid. Joannal otsesid unistusi pole, ta tahaks, et kõik jätkuks samamoodi, sest mööduv aasta täitis tema unistustest paljud ja ta sooviks vaid perega rohkem olla.
“Et seda kuradi tõmblemist vähem oleks!” ütleb Mati ja soovitab noortel elluastujatel hakata tegelema millegagi, mis on vastik, näiteks hakata tehases kilurappijaks. Jutu mõte on selles, et meeldivat tööd tehes on inimene sellega 24 tundi seotud ja kannab tööd pidevalt endaga kaasas. Ta soovitab ka külmkappi osta neid asju, mis eriti sööma ei tõmba.

Õrnem pool vaidleb vastu: Monika soovitab just tegeleda sellega, mida südames tahate ja Joanna lisab : “Kui teed seda tööd, mis sulle meeldib on iga päev vaba päev!” “See läheb aastatega üle!” nendib Mati, seostades töörügaja peas pidevalt keerlevad mõtted varase infarktiga.

Monika nendib, et tema tahe südamelähedast tööd teha pole üle läinud, kuid ületöötanud on ta siiski ja Joanna assistendina on õpetanud teda rohkem vabalt võtma. Kuna saate lõpp hakkab liginema, märgib Mati, et vastavalt uue aasta horoskoobile on ta juba pool päeva ära halanud ja samuti võib vabalt võtta. Monika tuletab kõigile meelde, et ilutulestiku ajaks tuleks lemmikloomad plehkupanemise vältimiseks kinni panna ning kuna lõpuloooks saab laul headest lastest, kes kasvavad vitsata, siis tuletab ta meelde, et meist kõigis on ikka veel peidus laps. Psühholoog ja näitleja Rita Rätsep on soovitanud, et lapsi ei tohiks halvaks isegi mitte nimetada, sest see tähendab, et peategi neid juba halvaks.

Seega on siis 2015. aasta Kuma Raadio ja portaali GoodNews heade uudiste edastamises lõppenud ning saate kordust kuuleb juba pühapäeval kell 11 Tre raadios ja kell 15 Kumas. Ilusat vana aasta lõppu ja head uut aastat!

Joanna Müür ja Monika Kuzmina

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 31.detsember 2015Monika Kuzmina ja Joanna Müür

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews