1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KUMA, TRE JA GOODNEWS! Heade uudistes saates on ajakirjanik, kes on pidanud 40 ametit
KUMA, TRE JA GOODNEWS! Heade uudistes saates on ajakirjanik, kes on pidanud 40 ametit

KUMA, TRE JA GOODNEWS! Heade uudistes saates on ajakirjanik, kes on pidanud 40 ametit

Kuma Raadio ja portaali GoodNews heade uudiste saade algab eriliselt, sest kohe alguses tutvustatakse saatekülalist Üllarina ning raadiomees Mati Palmet arutleb, et kas kuulajad saavad kohe aru, kes võiks olla see Üllar. Portaali Goodnews esindav saatejuht Monika Kuzmina palub külalisel häält teha, kostub: “Tere, kaunis päev täna!” ja sealtmaalt on selge, et mikrofoni ees on ajakirjanik Üllar Luup. Mati on rahul, et stuudios on nii mitmekülgne külaline ja ei pea rääkima jääkarudest, kuigi Üllaril on väidetavalt seljas valge kampsun.

Üllar kinnitab siiski, et see kampsunivärv tuleb lumeootusest, sest tema maakodus on kaev juba kaks aastat tühi ja lumerikas talv tooks selle kevadel vett täis. Mati nendib, et maakohas tähendab talv pigem mõistatamist, kas lund lükkav traktorist on hommikul kaine ja külaline täpsustab, et tema maakodu on koht, kuhu ta alles tahab ennast sisse seada. Ehk siis tegu on platsiga, kus on kasvuhoone, grillkoda ja lindistamispäevalgi oli tal kavas sinna minna. Kuigi Monika vedas ta häid uudiseid tekitama, ütleb Üllar, et ega maakoht kuhugi kao.

Alustuseks tuleb jutt sellest, et saatekülaline on tavaliselt ise küsija, kuid mehe sõnul tahab eriti kollane ajakirjandus ka tema varjukülgi piiluda. “Kas neil on õnnestunud midagi näha?” pärib Monika ja Üllari sõnul ta suurt midagi ei varjagi. “Mina räägin kõik ära, sest kui nad tahavad, leiavad nad jamad nagunii üles, parem räägin ise kõik ära,” selgitab ta.

9360

“Kas sul küsitlejana on seda ette tulnud, et intervjueeritavas on palju huvitavat, mis rahvast ei huvita, aga üks käkk ka, mis tuleks välja kiskuda, et saate reitingut tõsta”? küsib Mati. Üllar ütleb, et selline asi tuleb efektselt välja otse-eetris ja tema lasebki mõnikord inimesel ennast soojaks rääkida sellest, mida too tahab rääkida, ja esitab siis küsimuse: aga kuidas selle asjaga on? Tavaliselt satub intervjueeritav sel kombel äkitselt vette ja peab seal välja rabelema.

Mati tahab teada, et kas on olemas võimalus, kus saatejuht tahaks külalisele öelda, et too on oinas, aga eetiliselt seda teha ei saa ja laseb siis jutu sees tollel ise seda välja näidata? Üllari sõnul ei saa ta ajakirjaniku või uudistetoimetajana oma hinnangut anda, aga uudise sees saab seda näidata küll.

9368

Raadiomehe uus küsimus käib eelistuste “juhhei ja väkk” kohta ehk siis, kas ajakirjanikul on inimesi, kellele tahaks head ja kellele hoopis käkki keerata. “Mõtlen, et kas on selliseid inimesi, kellega juttu ajades tahaks enne maha sülitada?” küsib ta, täpsustades, et näiteks Savisaarest rääkides on paljudel reporteritel kohe tunnetatav ärapanemistoon, millest nad ise ilmselt aru ei saagi.

Üllari sõnul püüab ta seliseid teemasid vältida, aga kui mingil hetkel on vaja, siis ta ennast tagasi ei hoia. “Kui pintsel on käes, millega maalida, siis ma maalin ka,” lisab ta. Savisaarest rääkides märgib ta, et linnapea ei meeldi paljudele ajakirjanikele ja Üllari puhul on näiteks autoritaarsus ja mõned võtted need, mis talle selle poliitiku juures ei meeldi, kuid ta püüab olla õiglane, et mehele liiga ei tehtaks. Ebameeldivate poliitikute puhul ei tooda nimelt sageli välja seda, mida nad on head teinud, vaid laksatakse seda ühte halba külge ning tasakaal kaob. “On asju, mida Savisaar on lubanud ja on ära teinud,” täpsustab ta. Seepärast kipubki Üllar Luup sageli Keskerakonna liidrit kaitsma.

9361

Positiivitar Monika tahab teada, kas Üllar peab ennast positiivsuse ja headuse poole vaatajaks või hüppab väike kurat sageli õlale? Vastaja jutu järgi püüab ta eelkõige näha head ja teha lugusid, kus pole sees neid, kellele kaikaga lajatada tahaks. “Leian ka s…s inimestes head, sest peab ju põhjuse leidma, et väljakannatamatuid inimesi välja kannatada,” seletab ta. Monika küsib selle peale väljakannatamise nippi ja Mati pakub: “Peksad seni kuni kahju hakkab?”

Üllar püüab oma sõnutsi kõigepealt mõista, miks inimene on just selline, nagu ta on, püüda tema hingemaailmas ära käia ja kui on seda teinud, siis vähemalt teab, miks inimene nii mõtleb — kuigi ei pruugi temaga nõus olla.

9355

Kuna jutt on teise inimese hingemaailma minekust, siis meenutab Mati Ringmikrofoni saadet, kus ta püüdis koos ajakirjanik Tiit Reinbergiga Priit Toobali sisemusse minna ja kujutleda ennast lapsi nillimas. Matil olevat selle peale paha hakanud ja Tiidul tulnud naer peale. Saatekülalise sõnul sõltub, mis teemaga sisse minna — tema on enda teadmata töötanud pedofiili alluvuses ja sinna hingemaailma minna on kõigile vastukarva. Kuna jutt läheb selliste inimeste äratundmisele, mis vahetus suhtlemises pole kerge, nimetab Mati ennast vana kooli meheks, kes nimetab pervertideks ka neid, kes tänasel päeval on sellest seisusest välja toodud ehk siis nagu ta tunnistab, ta suuda ta homoseksualiste mõista ja toetab Kersnat, kes on öelnud, et oskab meeste ja naistega suurepäraselt suhelda, aga nende kolmandatega ei saa hakkama. Üllar meenutab seepeale ühes baaris käimist, kus üks mees tegi talle lähenemiskatseid ning kogu selle jutu peale tunnistab Monika, et tal on suu lahti, pea käib vasemale ja paremale ning ta mõtleb, et kas mitte panna lõpulaulu kõlama. Kõnealusest baarist on tal meeles “Millimallika”-nimeline jook, mis oli tõesti jube. Saates osalejad nendivad, et ajakirjanikutöö viib kokku igasuguste inimestega ja Mati meenutab Urmas Otti, kes suutis tema sõnutsi “leida ka KGB rotis inimese”. Üllar jutustab ka sellest, et tema esimene abikaasa ei saanud aru, kuidas ta suudab igasuguste inimestega suhelda, kuid tema ise leiab, et igas inimeses on midagi vahvat.

Edasi läheb vestlus Üllari kui ajakirjaniku eksperimentide peale. Nimelt väitnud minister Andres Lipstok krooni aegadel, et miinimumpalga ehk 5000 krooniga elab lahedalt ära. Kui ta kahe aasta pärast uuesti sama jutuga lagedale tuli, viskas Üllaril üle ja ta otsustas pere kõrvalt järele proovida ehk siis pere elas tema kõrval oma elu. Kõigepealt arvestas eksperimenteerija summast maha kõik kommunaal- ja muud kulud ning järelejäänud raha jagas nelja nädala peale ehk 25 krooni päev. Kuna ta tõi mängu ka tavatud asjad, nagu maalt õunte ja kartulite otsimise, siis tuli rahaga välja küll, aga neli kilo võttis mees kaalust maha. Kuigi pereliikmed olid soovitanud nende kõrvalt süüa, sest keegi ju ei näe, jäi Üllar põhimõtete juurde ja tegi katse õiglaselt lõpuni.

9373

Edasi selgub, et Üllar on ajakirjanikuametile lisaks ka meelelahutaja ja sellega alustas ta juba lapsena. Kaheksandas klassis oli tema sooviks saada kitarr, sest poisina nägi ta milline mõju on kitarrimängijal naistele. Selle nimel lõpetas kolmeline õpilane klassi peaaegu puhtalt viitega, oli vaid üks “neli”. Kitarri oodates harjutas ta mustkunsti. Ühe näitena oma oskustest toob Üllar nipi, kus sidrun lõigatakse pooleks noaga, mille tera varjatud poole külge on plastiliini abiga kinnitatud münt ja see surutakse hiljem lõhki lõigatud sidrunisse näitamaks, kuidas raha puuvilja sisse võluda saab.

Üllar mainib ära ka selle, et koolis ta polnud eriti popp, puhtalt lehelt sai esinemistega alustatud õpilasmalevas, kust on pärit ka tõdemus: “Kui sinusse suhtutakse normaalselt, siis sa oledki normaalne!”

9366

Järgneb pikk ülevaade sellest, kuidas saatekülaline kitarri selgeks sai ja siis toob Monika välja fakti, et saatekülaline on elus pidanud üle 40 ameti, mis on raha sisse toonud, ajakirjanik ja saatejuht on vaid ühed neist, aga on ka koristaja, karjane ning üks eriline amet —  seltsimees propaganda- ja agitatsiooniinspektor riiklikus autoinspektsioonis.

Kuna Üllar oli 1984. aastal lõpetanud ülikooli ajakirjanduse alal ja tema abikaasa töötas Viljandis, oli tal vaja mingit suunamist, et saada just Viljandisse — vastasel juhul oleks teda läkitatud Kohtla-Järve ajalehe juurde. Sõbra kaudu ta sellise ameti leidiski, töötingimused tundusid head ja edaspidi tuligi tal pidada liiklusalaseid loenguid töökollektiivides. Mees ise ütleb, et teha tuli ka võmmitööd ja artiklid, mis pidanuks olema põhitöö, jäid kõrvallõbuks. Kuna aga see koht varsti koondati, sai järgmiseks ametiks teedeinspektor ehk mees, kes reguleeris teetööde tegemist. Kõik need ametid olid ohvitseriametid ja neis töötamine oleks lubanud minna 48-aastaselt pensionile. Siinkohal segab saatejuht Mati vahele ja tahab teada, kuidas läks tibidega ehk siis, kas kitarr aitas naisi saada. Seepeale lähevad Üllari silmad selliseks nagu koeral, kes tuleb kuumal suvepäeval veest ja asub ennast raputama, nagu Monika kirjeldab, ja ta kinnitab, et kõik töötas väga hästi. “Mitmed naised, kes mulle ette on sattunud, olid mu häälest võlutud,” räägib ta ja naissaatejuht ennustab talle seepeale eksidelt keretäit.

9357

Ühe eksperimendi on Üllar Luup veel teinud — ta on elanud kodutute keskel. Tema jutu järgi on tegu kogukonnaga, kes on selle tee teadlikult valinud, sest seal on nad vabad kõigest — laenumakstest, alimentidest ja nii edasi. Kuna jutt läheb enda kasimise võimalustest, siis meenutab eksperimenteerija, kuidas ta käis Lasnamäel sotsiaalkeskuses ja seal oli pesemiseks ainult jääkülma vett. Monika nendib, et selliseks eksperimenteerimiseks peab olema sellekohane hing. “Ma otsin elus uusi kogemusi, et oleksin nagu veerev kivi — kuna kõike ise kogeda ei saa, siis teen seda läbi teiste, nende rollidesse minnes ja näen maailma teistmoodi,” selgitab Üllar.

Monika on märganud, et vestluskaaslasel pole energeetilisi kõikumisi ega järske emotsioonide vahetumisi. Üllari sõnul on see õpitud, sest nii, kuidas maailmale vastu lähed, nii tuleb ka maailm sulle vastu — kui naeratad, naeratatakse ka sulle, kui karjud, siis karjutakse vastu. Üllar nendib, et endast välja minekust pole elus suurt kasu, saad küll emotsiooni välja paisata, aga see teeb endale kahju. Mati sõnul näeb ta esmakordselt sedavõrd kasuahnet inimest, kes isegi ei vihasta, kui sellest kasu pole.

“Ma püüan emotsioonid kiiresti läbi elada ja siis edasi minna, sest see positiivsusruum, mille enda ümber lood, kiirgab sulle vastu,” seletab saatekülaline.

Monika järgmine küsimus puudutab ajakirjaniku empaatiavõimet, et asju õigesse vakku ajada. Üllari arvates on see oskus vajalik, et mõistaksid, miks mõtleb inimene just niimoodi nagu ta mõtleb. Raskeks teeb selle aga olukord, kus teed loo kahest erinevast vaatest ja leiad, et mõlemal on omamoodi õigus ning pead olema nagu kukk kahe terakuhja vahel. Empaatiavõime annab ajakirjaniku arvates oskuse paremini suhelda, kontakti saavutada ja keerulisi olukordi lahendada. Ta meenutab üht lugu mõrvapaigast, kus mõrvatu sõber ja mõrvarite isa üritas operaatorile kallale minna, tema aga suutis mehe maha rahustada ja sai isegi intervjuu.

Lõputeema puudutab jõuluvanasid ja selgub, et saatekülaline paneb piltlikult poolest detsembrist kostüümi selga ja võtab alles kuu lõpus ära, käies nii tuttavates peredes kui ka lasteaedades. Sel ajal on ta Jõuluvana Juhan, mitte Üllar Luup, kuigi teda on ka Gustav Adolfi koolis ära tuntud. Kui Mati küsib, et kas tegu on sissetulekusüsti või lustiga, seletab saatekülaline, et raha pärast ta seda küll ei tee. Kuigi Mati sõnul liiguvad jutud müütilistest tuhandeeurostest sissetulekutest, mille puhul tekib küsimus — kes on nii loll, et nii palju küsib ja teine, kes on samasugune, kuna maksabki

“Näen nende perede juures, kus ma juba aastaid käin, seda, kuidas lapsed kasvavad, kuidas pere ühte hoiab, kuidas nad minu tulekuks on valmistunud — see on imeline tunne ja hingesoojendav kogemus!” jutustab ta. “Lasteaias tormab justkui hullunud lastekari ümber, kõik tahavad rääkida — seda head tunnet kogeb ainult jõuluvana!”

Kuna stuudios on kõik jõuluvagaseks jäämas, otsustavad saatejuhid lõpetada ja raadiomees uurib külalise muusikaeelistust. Üllar teadustab, et talle meeldib Tanel Padari versioon laulust “Nagu merelaine” ja jõulusoovide saatel saade lõpebki. Seda võib kordusena kuulata Tre Raadios pühapäeval kell 11 ja Kumas kell 15. Seni kuulake neid kahte vahvat raadiojaama, külastage portaali GoodNews ja nähes teleekraanidel reporter Üllar Luupi ohake: seda lahedat meest ma tean!

9372

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 26.november 2015Ajakirjanik Üllar Luup

GoodNews Top20

Head Uudised GoodNews