1. Avaleht
  2. Toode
  3. Kumb on järgmine hitt – Quantum Dot või OLED teler?
Kumb on järgmine hitt – Quantum Dot või OLED teler?

Kumb on järgmine hitt – Quantum Dot või OLED teler?

LG_CES2015_4K ULTRA HD TV zone 2OLED ja Quantum Dot telerite vastasseis on 2015. aasta üks olulistest teemadest. Debati keskmeks on küsimus, milline tehnoloogia asendab järgmisena maailmaturul LCD telerid. Kuigi OLED telerid on selgelt üle oma pildikvaliteedi poolest, on Quantum Dot telereid odavam toota ning ka nende pildikvaliteet on märkimisväärselt parem kui LED teleritel. Seega on tegemist OLED telerite olulise konkurendiga. Hetkel on LG ainus, ettevõte, mis pakub tarbijatele kõiki erinevaid suure ekraaniga telerite tehnoloogiaid – sealhulgas LCD, OLED, 4K Ultra HD, nõgus 4K OLED ning uusim Quantum Dot tehnoloogia.

Lühidalt on Quantum Dot tavalise LCD teleri tehnoloogia modifikatsioon. LG Quantum Dot tehnoloogia kasutab 2-10 nanomeetri suurusi nanokristalle, mis kõik olenevalt oma suurusest eraldavad erinevaid värve. Quantum Dot kihi lisamisel LCD taustavalgusele paraneb võrreldes tavalise LED teleriga oluliselt teleri värviproduktsioon ja üldine eredus.

LG_CES2015_4K ULTRA HD TV_ColorPrime series 1OLED aga on täiesti uus tehnoloogia – tõeline alternatiiv LCD-le. Kasutades orgaanilisi valgust eraldavaid dioode, paneb OLED helendama iga pildielemendi eraldi, ilma LCD ekraanidel kasutatavat taustvalgust vajamata. Sellega on OLED teleril veeldi eredam ja värvilisem pilt, kui ühelgi teisel turul oleval teleril. Painduvatest materjalidest valmistatud OLED ekraan on ka veidi nõgus, et tekitada kaasahaarav vaatamiskogemus iga nurga alt. LG’l on aga õnnestunud tõsta veelgi OLED pildikvaliteeti, tutvustades WRGB tehnoloogiat, millel on lisaks kolmele peamist värvi pikslitele (punane, roheline ja sinine) lisatud ka valge piksel. Tänu sellele, et OLED telerid ei vaja taustvalgustust, on võimalik toota eriti õhukesi telereid.

OLED telerite hinnad on alates nende tutvustamisest langenud keskmiselt rohkem kui 70%, seega on ka nende müük kasvanud. Eksperdid ennustavad, et järgmisel aastal saab OLED teleritest üks telerituru tegijatest.

LG_CES2015_OLED TV zone 6Kuid kuna OLED on täiesti uus tehnoloogia, mis vajab ka uut tootmisprotsessi, on seda kallim toota. Quantum Dot tehnoloogia eeliseks on aga see, et tehnoloogia täiustab olemasolevaid LCD ekraane, ilma et tööstuses oleks vaja suuri muudatusi teha. Quantum Dot telereid saab valmistada olemasolevates tehastes, tehes tootmisprotsessis vaid väikeseid muudatusi. Seega on Quantum Dot telereid odavam ja lihtsam toota, muutes ka telerite hinnad odavamaks.

Kuid kallis hind, mis on alati olnud OLED telerite puudus, alaneb samuti pidevalt. OLED telerite liider LG langetab hindu igal aastal. Näiteks 55-tolline Full HD OLED teler maksis möödunud aastal turule tuleku ajal 15 000 dollarit, samas juba septembris 2014 müüdi sarnast mudelit vaid 4000 dollariga. Järgmisel aastal ennustatakse hinnalangust juba kuni 2000-3000 dollarini, mis on peaaegu sama hind, kui suurematel LED teleritel.

Siiski tundub, et tulenevalt erinevatest toodetest ja nende võimalustest, kalduvad tarbijad siiski pigem OLED telerite poole. OLED ekraanidel on LCD ees mitmeid eeliseid. Pikas perspektiivis tulevad tehased peagi tootmisprotsessiga kaasa ja uuendavad süsteeme OLED telerite tootmiseks, seega alaneb ka nende hind. OLED teleritel on kirkam ja värviintensiivsem pilt, nad on paindlikud ja neid võib toota isegi läbipaistvaid. Seega pakub see tehnoloogia tõelist ekraanitehnoloogia evolutsiooni ning OLED teleritel ei ole oma turul ideaalsete mustade toonide, kontrastisuhte ning Art Slim õhukese disaini osas vastast.

Saab näha, kas Quantum Dot tehnoloogia jätkab LCD telerite võidukäiku ning jätab OLED telerid oma tootmisprobleemidega seljataha või seljatab uus võimas OLED tehnoloogia kõik teised ning toob teleritehnoloogiasse uue ajastu.

 

Head Uudised GoodNews