1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Kunst valitseb
  4. KUNST VALITSEB! Kunstiteadlane Helena Risthein tutvustab loengul vanade meistrite kunsti tõlgendusvõimalusi
KUNST VALITSEB! Kunstiteadlane Helena Risthein tutvustab loengul vanade meistrite kunsti tõlgendusvõimalusi

KUNST VALITSEB! Kunstiteadlane Helena Risthein tutvustab loengul vanade meistrite kunsti tõlgendusvõimalusi

Helena Risthein
Helena Risthein

Tallinna Raekojas on lõppemas menunäitus “Kunst valitseb”, mille raames on toimunud erinevaid kunstiloenguid. Sarja viimane loeng leiab aset neljapäeval, 1. oktoobril kell 18.00 raekoja kodanikesaalis.

Eesti kunstiteadlane ja Kumu lektor Helena Risthein kõneleb tollaste maalide ja graafika teostusest õlimaali ja vaselõike näitel. Juttu tuleb stiilidest nagu põhjamaine renessanss, manerism ja barokk, samuti värvide ja motiivide tõlgendusvõimalustest. Tutvustatakse harduspilte, vaikelusid ja olustikumaale, mis iseloomustavad ajastut ja koolkonda kõrgel tasemel ning seostuvad mõneti ka Eesti Kunstimuuseumis leiduvaga.

Lektor kõneleb lähemalt valikust näitusel eksponeeritud autoritest nagu Aelbrecht Bouts, Albrecht Dürer, Jan Brueghel ja Clara Peeters. Ta peatub ka monogrammistil AG ja teistel tinglike nimedega meistritel — on ju näitusel huvitavaid töid ka nendelt, näiteks Ümarapõsksete Madonnade meistri nime all tuntud kunstniku altarimaal. Vestlusele järgneb ringkäik näitusel, kus Helena Risthein pöörab tähelepanu kõnealuste kunstiteoste nüanssidele; seejärel saavad külastajad jätkata näitusega tutvumist iseseisvalt.

Helena Risthein on olnud tegev vanema kunstiga muuseumites ja uurimiskeskustes, avaldanud artikleid nii erialastes väljaannetes kui ajakirjanduses, pidanud loenguid kõrgkoolides. Tema uurimisvaldkondadeks on Madalmaade, eesti ja baltisaksa kunst ning ta on rahvusvahelise kuraatorite organisatsiooni CODART liige.

Loengu tasu on 10 eurot, mis sisaldab ka näituse külastust. Piletid on saadaval enne loengut raekoja kassas. Kohtade arv on piiratud.

Näitusele saab eelregistreerida: http://artlife.ee/

Head Uudised GoodNews