1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Kunst valitseb
  4. KUNSTI SÜGAVAD SÕNUMID! Lucas Cranach vanema “Bacchuse Müsteeriumid” viitab alkoholi kahjulikkusele ning selle liigtarbimisest tulenevale ebasündsale käitumisele
KUNSTI SÜGAVAD SÕNUMID! Lucas Cranach vanema “Bacchuse Müsteeriumid” viitab alkoholi kahjulikkusele ning selle liigtarbimisest tulenevale ebasündsale käitumisele

KUNSTI SÜGAVAD SÕNUMID! Lucas Cranach vanema “Bacchuse Müsteeriumid” viitab alkoholi kahjulikkusele ning selle liigtarbimisest tulenevale ebasündsale käitumisele

"Bacchuse Müsteeriumid" Lucas Cranach vanem Kronach 1472 – Weimar 1553
“Bacchuse Müsteeriumid”
Lucas Cranach vanem
Kronach 1472 – Weimar 1553

Lucas Cranach vanem kehastab renessansiaja inimese ideaali. Ta oli äärmiselt tegus nii maalikunstniku ja graafikuna kui ka ettevõtja ja poliitikuna. Cranachit peetakse üheks juhtivamaks kunstnikuks ning olulisemaks ja mõjukamaks loojaks 16. sajandi Saksa kunstis üldse. Tema arvukate märkimisväärsete maalide ja puulõigete seas on altarimaalid, portreed õukondlastest ja protestantlikest reformaatoritest ning mitmed motiivid nii piiblist kui mütoloogiast tuntud naistest, olles enamasti kujutatud väljavenitatud aktimaalidena või moekalt riietatud daamidena.

Lucas Cranachil oli aktiivne ateljee õpilaste ja kaastöötajatega, mis kandis edukalt autori loomingusuundi ka pärast tema surma, mil ateljeed juhatas tema poeg Lucas Cranach noorem, kes lõi mitmeid hilisemaid versioone isa tuntud töödest.

Teos veinijumalaga „Bacchuse müsteeriumid” on dateeritud 1530 ning signeeritud kunstnikule omase väljasirutatud tiibadega draakoniga. Maal on loodud Cranachi kõige viljakamal perioodil, mil kunstnik oli keskendunud eelkõige antiikajast ja mütoloogiast pärit ainesele ning tutvunud ka Lutheri ja humanistliku kultuuri ideoloogiaga. Stseen kõneleb veiniorgiast, mida provotseerib Bacchus ja kus suure tünni ümber on kogunenud vallatud Putod, kes on lasknud end veininaudingust laastavalt haarata. Mütoloogiast tuntud bravuurse veinijumala kujutamine ja kunstniku fantaasias sündinud liialdatud stseen Putodega teenib ühiskonda kui kombekusele manitsev ettekirjutus, mis viitab alkoholi kahjulikkusele ning selle liigtarbimisest tulenevale ebasündsale käitumisele ja moraalsele allakäigule. Sel teosel on Cranach kasutanud ka ühte oma meelismotiividest, milleks on nümf maastikul.

Tööd võib pidada Cranachi puhul unikaalseks ebatavalise fakti tõttu, et kompositsiooni ei ole kunagi korratud, kuigi kunstnikul oli kombeks oma hoolega seadistatud töödest hiljem õpilaste abil variante luua.

Selle suurepärase saksa meistri teosed on esindatud muuseumites nagu Kunsthistorisches Museum, Viin, Austria; A. Puškini nim. Riiklik Kujutava Kunsti muuseum, Moskva, Venemaa; Riiklik Ermitaaž, Sankt-Peterburg, Venemaa; Musée du Louvre, Pariis, Prantsusmaa; Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden, Saksamaa; Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brüssel, Belgia; Alte Pinakothek, München, Saksamaa; Museum der Bildenden Künste, Leipzig, Saksamaa jt.

Kuni 5. oktoobrini saab Lucas Cranach vanema teost “Bacchuse Müsteeriumid” näha Tallinna Raekojas näitusel „Kunst valitseb“.

Rohkem infot näituse kohta leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews