1. Avaleht
  2. Kunst
  3. KUNSTINÄITUS HAUS GALERIIS! Einar Vene on suutnud keelitada inglit poseerima
KUNSTINÄITUS HAUS GALERIIS! Einar Vene on suutnud keelitada inglit poseerima

KUNSTINÄITUS HAUS GALERIIS! Einar Vene on suutnud keelitada inglit poseerima

ingel
Einar Vene “Istuv ingel”

Haus Galeriis avatud Eesti maalikunstnike Liidu aastanäitusel “30×40 DUUBEL 2” näeb poolesaja just aastanäituseks loodud Eesti kunstnike teose seas ka Einar Vene omapärast ja pilkupüüdvat akrüülmaali “Istuv ingel”.

Einar Vene (1952) planeet, millelt ta meile oma maalide kaudu teateid toob, on kindlasti kõvasti “hullem” kui Lembit Sarapuul või Jüri Arrakul. Alates 1987. aastast, mil ta lõpetas ERKI monumentaalmaali eriala ja hakkas esinema näitustel, on tema looming pannud ühtviisi hämmeldunult nihelema ja sõnu otsima nii kriitikuid kui ka näitusekülastajaid. Einar Vene on üks eesti maalikunsti eriskummalisemaid jutuvestjaid, tema maalid on servast servani täidetud vihjete ja tsitaatidega küll piiblist, antiikmütoloogiast, kunstiajaloost ja sinu viimasest unenäost. Tema kujutuslaad on küll realistlik ja naivismi poole kaldu, ent tema maale asustavate tegelaste toimingud ja omavahelised suhted on kõike muud kui igapäevaelulised – aga vaatamata ilmselgele irooniale, millega ta kujutatavat teemat käsitleb, on ta alati siiras ja kaasaelamisele kutsuv.

“Istuv ingel” on ilmselt valminud teiste, suuremate ja rohkem tegelasi sisaldavate maalide valmimise vaheajal, kui kunstnik Vene palus ühel talle päev otsa poseerinud inglil õhtu saabudes veel viivuks ateljeesse jääda. Sellest õhtust on meie ees veetlev portree poolküljetsi istuvast inglist, kelle üle õla heidetud kuraasikast pilgust saab valgustatud kogu maaliruum. Ingli uljas juukselõikus võib küll viidata tema teismelise ellusuhtumisele, ent tema mõtlikult õlavarrele toetuv lõug veenab meid selles, et tegelikult ületab tema elukogemus terve meie dokumenteeritud esivanemate oma kokku.

Näitus ootab huvilisi aadressil Uus tänav 17, seda saab külastada 16. detsembrini ning sellel välja pandud maalid on ühtlasi ka müügis.

Rohkem infot leiab Haus Galerii koduleheküljelt!

Järvi Pust

Head Uudised GoodNews