1. Avaleht
  2. Kunst
  3. KUNSTINÄITUS HAUS GALERIIS! Lembit Sarapuu jagab oma maalil heldelt kõhutäidet
KUNSTINÄITUS HAUS GALERIIS! Lembit Sarapuu jagab oma maalil heldelt kõhutäidet

KUNSTINÄITUS HAUS GALERIIS! Lembit Sarapuu jagab oma maalil heldelt kõhutäidet

Lembit Sarapuu „Kodanik sööb vabas looduses õhtusööki“
Lembit Sarapuu „Kodanik sööb vabas looduses õhtusööki“

Haus Galeriis avatud Eesti maalikunstnike Liidu aastanäitusel “30×40 DUUBEL 2” on kunstipubliku ette toonud poolsada tänaste kunstnike vastvalminud teost ning üheks neist on Lembit Sarapuu intrigeeriva nimega õlimaal lõuendil.

Lembit Sarapuu (1930) lapsepõlv ja olulisemad kujunemisaastad jäävad rahututesse aegadesse, kus maailmapoliitika tungis iga viimse kui inimese igapäevaellu. Keskkooli lõpetas ta alles 1951. aastal  ja Kunstiakadeemiasse (tollal ERKI) astus ta 1955. aastal, mille lõpetas 1961. Oma õpetajatest meenutab ta kõige parema sõnaga Ilmar Kimmi ja Evald Okast ning tänab oma kooli sellegi eest, et tänu neil aegadel õilmitsenud sotsrealismile pöörati erakordselt suurt tähelepanu joonistusoskuse arendamisele ning kujutatava reaalitruule edasi andmisele.

Sellise suurepärase pagasiga varustatult sisenes Lembit Sarapuu eesti kunstiilma ja on juhtinud oma publikut aastakümneid läbi enda loodud mütoloogilise maailma, kus toimetavad jõulised arhetüüpsed mehed ja naised, poolinimesed-poolloomad, kelle teod ja väljanägemine liigituvad mõne õrnatundelisema kodaniku meelest ka pornograafia valdkonda. Erudeeritud naivist, süütu looja, „kammimata habemega imik“ (V. Künnapu) – nimetatagu teda kuidas tahes – Lembit Sarapuu oli ja on eesti kunstis üks paraja suurusega müsteerium.

Eesti Maalikunstnike Liidu näitusel „30×40 DUUBEL 2“ eksponeeritud teosel näeme küllaltki hillitsetud stseeni mererannas suppi söövast mehest, ent omajagu veidrat tunnet sigineb vaataja kõhukoopasse ka seda rahumeelset vaatepilti silmitsedes. Näeme, et kodaniku tool ja laud on pea ühesuurused, et supikauss võiks oma suuruse poolest mõnel muul ajal ka pesukausi ülesandeid täita (mis jälle ühest küljest annab tunnistust sellest, et kodaniku kõht saab korralikult täis), ent võib ka arvata, et hele päev saab enne ööks, kui kõik see supp helbitud saab.

Näitus ootab huvilisi aadressil Uus tänav 17, seda saab külastada 16. detsembrini ning sellel välja pandud maalid on ühtlasi ka müügis.

Rohkem infot leiab Haus Galerii koduleheküljelt!

Järvi Pust

Head Uudised GoodNews