1. Avaleht
  2. Kunst
  3. KUNSTINÄITUS HAUS GALERIIS! Maarit Murka “Hide and Seek” on kui peitus kanga varjus
KUNSTINÄITUS HAUS GALERIIS! Maarit Murka “Hide and Seek” on kui peitus kanga varjus

KUNSTINÄITUS HAUS GALERIIS! Maarit Murka “Hide and Seek” on kui peitus kanga varjus

Murka
Maarit Murka “Hide and Seek”

Haus Galeriis avatud Eesti maalikunstnike Liidu aastanäitusel “30×40 DUUBEL 2” on kunstipubliku ette toodud poolsada tänaste kunstnike just selleks näituseks valminud teost ning üks salapärasemaid on kindlasti Maarit Murka “Hide and Seek”, loodud õli, lõuendi, puidu ja kanga koosmõjus.

Maarit Murka (1981) nimega seostatakse enamasti maalikunsti ja fotorealismi, aga peale maalide on kunstniku näitustel näha olnud veel ka installatsioone ning video- ja fotoprojekte. Nii nagu tema maaliloomingus on film ja filmilikkus/seriaalsus tihtipeale teemaks ja teoste ajendiks, nii on ka Maarit Murka elus lisaks maaliõpingutele Tallinnas ja Helsingis järgnenud teise magistrikraadi omandamine Balti Filmi- ja Meediakoolis.

Kui Eesti Maalikunstnike Liidu näituse “30×40 DUUBEL 2” reglemendis kindlaksmääratud mõõtmetega lõuend kunstnikuni jõudis, tahtis ta esimese hooga selle üldse lihtsalt musta kangasse pakkida ja niimoodi ka näitusel lasta välja panna. Veidi aja pärast otsustas ta, et kasutab päris riidematerjali asemel siiski maalitud kangast ja mustast sai hall, mis tema sõnutsi iseloomustab kõige paremini hetkeolukorda nii ühiskondlikus, kultuurilises, poliitilises, isiklikus ja nii edasi plaanis. Kunsti ülesandeks peetakse tihtipeale küsimuste esitamist ja pilt on teadupärast kujutis. Antud teosega ujutab kunstnik meid küsimustega üle: “Mida ma kujutan, mida sa tahad et ma kujutaksin, mida sa usud et ma võisin kujutada, mida sa tahaksid et ma kujutanud oleks… ?” Nii nagu elu, nii on ka kunsti puhul oluline saada nii-öelda “ühele lehele” kokku teadmine sellest, et mida ma näen ja mida ma usun ja see, mida mulle näidatakse, kujutab harva tegelikkust. “”Hide and seek” on alles väike mõtteseeme, katsetus”, ütleb kunstnik ise, “Ma ei saa lugu rääkida ainult ühe pildiga, selleks on vaja ikkagi mitut pilti või tervet seeriat”. Peitusemäng jätkub.

Näitus ootab huvilisi aadressil Uus tänav 17, seda saab külastada 16. detsembrini ning sellel välja pandud maalid on ühtlasi ka müügis.

Rohkem infot leiab Haus Galerii koduleheküljelt!

Järvi Pust

Head Uudised GoodNews