1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuripeegel
  4. KUNSTIPLAHVATUS! Täna esitleb Rael Artel Pärnus raamatut Pärnu kunstiplahvatusest
KUNSTIPLAHVATUS! Täna esitleb Rael Artel Pärnus raamatut Pärnu kunstiplahvatusest

KUNSTIPLAHVATUS! Täna esitleb Rael Artel Pärnus raamatut Pärnu kunstiplahvatusest

Täna esitleb Rael Artel Pärnus raamatut Pärnu kunstiplahvatusestTäna kell 16.00 esitleb Tartu Kunstimuuseumi direktor Rael Artel Pärnu kunstnike majas (aadress Nikolai 27) oma raamatut “Plahvatus Pärnus / Explosion in Pärnu” 1990.-2000. aastatel Pärnus aset leidnud kunstirevolutsioonist. Rohkete illustratsioonide ja eksklusiivintervjuudega eesti- ja ingliskeelne teos dokumenteerib Pärnu kunstiplahvatuse kulgu Sütevaka kooli kunstiosakonnast Academia Non Grata sünni, surma ning kohaliku kunstiuuenduse vaibumiseni.

“1990ndatel Pärnus õide puhkenud kunstielu ja eksperimentaalkunsti kallakuga kunstiharidus olid tähtsad kogu Pärnu kultuurielu jaoks,” ütles raamatu autor Rael Artel. “Pärnu kunstiloos pole kunagi olnud teist kümnendit, millesse oleks mahtunud nii palju pulbitsevat loomingulisust, mis paistis silma ka rahvusvahelisel tasandil. Püüdsin raamatus anda võimalikult tervikliku ülevaate,kõrvutades erinevaid nägemusi, mälestusi ning dokumenteeritud loomingut. Loodetavasti jõuavad kunstiajaloolased edaspidi Pärnu kunstikoolkonna põhjalikuma analüüsini.”

“Plahvatus Pärnus” koosneb neljast osast, millest keskne on “Plahvatuse kroonika”, mis mitmekesise arhiivimaterjali toel seostab ajajoonele paigutatud Pärnu kunstisündmused poliitilise ja kultuurilise kontekstiga aastail 1991–2012. Plokid “Maalid ja assamblaa˛id” ning “Performance’ite ja aktsioonide dokumentatsioon” illustreerivad Pärnu uue kunsti laines loodut reproduktsioonide, fotode ja videokaadrite abil. Mahukas intervjuude peatükk esitab sissevaated toonasesse kunstiliikumisse osalejate ja kõrvalseisjate pilgu läbi. Raamatus on ka autori pikem saatesõna ja bibliograafia.

Trükise idee autor, koostaja ja toimetaja on Rael Artel, kujundanud Jaan Evart, tõlkinud Angela Adamson, Peeter Talvistu, keeletoimetanud Dana Karjatse, Ali MacGilp. Eesti ja inglise keeles, 320 lk, ISBN 978-9949-38-588-1.

Pärnus toimuvale esitlusele järgneb 1. oktoobril kell 18.00 Tartu Kunstimuuseumis (Raekoja plats 18), kavas on ka kolmas esitlus Tallinnas.

Lähipäevil jõuab “Plahvatus Pärnus / Explosion in Pärnu” müügile Eesti suurematesse raamatukauplustesse, samuti Kumu ja Tartu Kunstimuuseumi poodi. Esitlustel müüakse raamatut soodushinnaga 18 eurot, kaubandusvõrgus kujuneb raamatu hinnaks umbes 25 eurot.

Veebis saab dokumentaalraamatu kohta lähemalt lugeda ja raamatut tellida kodulehelt: www.publicpreparation.org

Samuti on raamatul leht Facebookis: https://www.facebook.com/plahvatusp2rnus

Head Uudised GoodNews