1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Kunstisõprade selts kinkis Eesti Kunstimuuseumile Jüri Arraku „Takso“
Kunstisõprade selts kinkis Eesti Kunstimuuseumile Jüri Arraku „Takso“

Kunstisõprade selts kinkis Eesti Kunstimuuseumile Jüri Arraku „Takso“

Arrak_Takso_1966
Reproduktsiooniga teosest „Takso“

Eesti Kunstimuuseumi Kunstisõprade Selts andis eile õhtul muuseumile sünnipäeva puhul üle seltsi liikmete annetuste toel soetatud Jüri Arraku õlimaali „Takso“ (1966), mida muuseum oli oma kogudesse soovinud. „Takso“ on Eesti Kunstimuuseumi Kunstisõprade seltsi viies maaliannetus Kunstimuuseumi kogusse.

„„Takso“ on selline maal, mida olen pikka aega endale hoidnud, sest see on minu jaoks olulise ANK-64 rühmituse perioodi näitusetöö. Ainus omanik ja hoidja, keda sellele noorpõlvetööle ette kujutan, on Eesti Kunstimuuseum ning siia see nüüd ka jõudis,“ ütles teose autor, kunstnik Jüri Arrak.

„Takso” on Jüri Arraku väga varase perioodi töö, millega omal ajal Leningradis taksojuhina leiba teeninud Arrak teeb ekspressiivse, märkinimesi kujutava sissevaate takso-olustikku.

Eesti Kunstimuuseumi Kunstisõprade Seltsi juhatuse esimees Enn Kunila ja EKMi peadirektor Sirje Helme Foto: EKM
Eesti Kunstimuuseumi Kunstisõprade Seltsi juhatuse esimees Enn Kunila ja EKMi peadirektor Sirje Helme
Foto: EKM

Eesti Kunstimuuseumi Kunstisõprade selts on muuseumi toetamiseks loodud mittetulundusühing, kelle jaoks on Jüri Arraku teos „Takso“ (1966, õli, lõuend, 100 x 100 cm) viies kunstiannetus Eesti Kunstimuuseumile. Varasematel aastatel on tänu kunstisõprade annetustele EKMi kogudesse kingitud Eerik Haameri „Merepõhi” (1964), Michael Ludwig Clausi „Peter August Friedrich von Koskulli portree” (1770), Märt Laarmani „Laud” (1928) ja Enn Põldroosi „Keksumäng“ (2009).

Head Uudised GoodNews