1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. KÜSK toetas esimesel poolaastal vabakonda 1,84 miljoni euroga
KÜSK toetas esimesel poolaastal vabakonda 1,84 miljoni euroga

KÜSK toetas esimesel poolaastal vabakonda 1,84 miljoni euroga

KYSK2014. aasta esimesel poolaastal toetas siseministri valitsemisalasse kuuluv Kodanikuühiskonna Sihtkapital (KÜSK) vabakonna esitatud algatusi 1,84 miljoni euroga, riigipoolse toe sai kokku 630 projekti.

„Senise töö tulemusel on KÜSK muutunud oluliseks kodanikuühiskonna arenduskeskuseks ning toetust taotlevate vabaühenduste arv kasvab hoogsalt,“ osutas KÜSKi juhataja Agu Laius. Tema sõnul on lisaks antavatele toetustele muutunud üha olulisemaks vabaühenduste arengut edasiviivad tugitegevused: arendusprogrammid, vajaduspõhine koolitamine, nõustamine, konsulteerimine ja mentorlus.

Vabaühenduste tegevusvõimekuse programmist said ennekõike toetust vabaühendused nende arenguvajadustest tulenevate eesmärkide saavutamiseks. Tänavu avas KÜSK arenguhüppe taotlusvooru, mille raames toetatakse projekte, mis keskenduvad vabaühenduse tegevusvõimekuse suurendamisele, saavutamaks ühenduse eesmärkide elluviimisel ja tegutsemisel olulist
arenguhüpet. See taotlusvoor osutus väga populaarseks: kokku esitati 199 taotlust. Toetusi jagati 350 000 euro ulatuses ja seda jagus 24 piirkondlikule ja 17 üleriigiliselt tegutsevale vabaühendusele. Toetust said omatulu teenimise ja avalike teenuste pakkumise käivitamise projektid. Mitmed projektid olid suunatud ühingute suuremale koostööle nii omavahel kui ka avaliku võimuga. Samuti toetati vabaühenduste kommunikatsioonioskusi ja -suutlikkust ning sotsiaalse ettevõtluse äriplaanide koostamist edendavaid projekte.

Heade ideede konkursi kaudu toetas KÜSK kolme innovaatilist kodanikuühiskonda edasiviivat projekti kokku üle 50 000 euroga. MTÜ Hooandja plaanib välja arendada spetsiaalselt kodanikualgatuslikele projektidele mõeldud liidesplatvormi praegusele portaalile. Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liit valmistab ette strateegilise filantroopia fondi asutamist, mille eesmärgiks on inimestelt kodanikualgatuste toetamiseks mikroannetusi koguda. MTÜ Raplamaa Noored innustab Eesti noori rohkem vabatahtlikus töös osalema.

KÜSKi tulemusliku toetuse kaubamärkideks on jätkuvalt enam kui 40 000 osalejaga „Teeme Ära“ talgud, vabakonna ajakiri Hea Kodanik ja Kodukandi projekt „Suur Peeter ja väike Peeter“, millega võimestatakse kogukonnaliidreid – aleviku- ja külavanemaid. Kohaliku omaalgatuse programmi taotlusvoorudest said toetust 517 kogukonnaühendust, toetuse maht
oli ligi 736 000 eurot. Šveitsi Vabaühenduste Fondi avalike teenuste äriplaanide käivitamise taotlusvooru esitati 26 taotlust. Toetati 11 projekti kogusummaga ligi 315 000 eurot.

KÜSK asutati siseministeeriumi valitsemisalas 2008. aasta jaanuaris eesmärgiga suurendada vabaühenduste tegevusvõimekust ning luua kodanikuaktiivsust soodustav keskkond. Lisaks rahastamisele tegeleb KÜSK infopäevade ja koolituste korraldamisega ning kodanikuühenduste nõustamisega.

Kõik toetust saanud vabaühendused ja nende projektid on leitavad KÜSKi veebilehelt.

Head Uudised GoodNews