1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KUULA RAADIOSAADET! Heade uudiste saade läheb koos fotograaf Merike Kensiga südamest südamesse
KUULA RAADIOSAADET! Heade uudiste saade läheb koos fotograaf Merike Kensiga südamest südamesse

KUULA RAADIOSAADET! Heade uudiste saade läheb koos fotograaf Merike Kensiga südamest südamesse

Neljapäevane heade uudiste saade Kuma Raadios algab saatejuht Mati Palmeti poolt hea uudisega, et saade ilusast ilmast hoolimata ära ei jää. Teine saatejuht Monika Kuzmina tunnistab, et vahel tahaks töötamise asemel tõesti päikesega lähemalt tutvuda, aga Mati lihtsalt motiveerib teda Kumasse tulema.

Kuma raadiohääl nendib, et motivatsiooni hoiab tõenäoliselt üleval see, et raha pole mängus, sest tema on juhtimiskursuselt kuulnud, et palk ei ole motivatsiooni argument ja poole suuremat palka saama hakkav inimene hakkab kohe poole vähem tööd tegema. GoodNewsi esindajana lisab naisreporter, et temal on missioon ja ka külaline on seekord keegi eriline missiooniga, kena, vapustavalt särav ja imearmsa naeratusega imekena daam, keda nähes tahaks isegi meeste kombel vilistada. Meessaatejuht on nüüd rahul sellega, et teda hoiatati pikalikukkumise eest ning ta toetus õigel ajal aknalauale.

Merike Kens

Edasi tutvustab saatekülaline ennast ise: tema nimi on Merike Kens ja ta on fotograaf juba 7-8 aastat. “Olen nüüd ennast lõpuks tunnistanud fotograafina, enne tegin niisama nipet-näpet,” kõlab tutvustus. Monika kinnitab seepeale, et tegu on hea piltnikuga, kes on tööl käinud ka kaugel Itaalias, seljas vaid kott ning sellest saab lugeda, kui daami nimi portaali GoodNews otsingusse lüüa. “Juhus!” jääb Merike tagasihoidlikuks. Ta käis nimelt Kristiine keskuses valgustite ülespanekut pildistamas ja töö tellija kutsus ta endaga arhitektuurigalale, lubades tutvustada fotograafiaala inimesi.

“Võtsin siis oma seljakoti ja ei löönud ennast isegi lille,” alustab daam ja Monika uurib kohe Matilt, mida teab üks mees lille löömisest. “Seda võib mitmeti mõista, aga naiste puhul katsutakse ennast lilleliseks muuta,” arvab tugevam pool. “Õitsed ja särad, aga mina seda just ei teinudki, fookus oli suunatud muule,” täpsustab võluv fotograaf. Ta võttis tookord kaasa ka kohvri fotokolaga ja jõudis tema jaoks liiga suurde linna, teadmata sedagi, kuidas liikuda punktist A punkti B.

Merike Kens2

Galal sai Merike tuttavaks omapärase fotograafi Paolo Espositoga, kes tegi moefotosid, jutt hakkas neil jooksma ja lõpuks lepiti kokku, et eestlanna läheb itaallasele külla vaatama, kuidas too tööd teeb. Eestist pärit ja tagasihoidlik Merike tunnistab, et kohale jõudes läks kõik teisiti. “Arvasin, et vaatan kõrvalt ja õpin, aga seal pandi kohe assistendiks. Töötasime hommikul poole kaheksast õhtul 11-ni ja mul pole jalad kunagi nii valutanud,” meenutab ta. Ometigi oli see vahva kogemus ja tutvus, sest uks Paolo stuudiosse on talle ka praegu avatud.

Mati küsimusele, et mida see fotograafi elus muutis, vastab Merike, et see andis julgust juurde, sest 20 aastat fotograafiaga tegelenud Paolo Esposito nägi temas annet ja julgustas jätkama. Monika tahab eelmises saates kõlanu põhjal teada, et kas mujal ära käimine avab silmi ja kas Eesti siis ise ei oska oma inimesi tunnustada.
“Eestis ma arvasin, et tean kõike, välismaal käies aga taipasin, et palju on veel õppida. Hindan ennast nüüd teistmoodi – mida rohkem seda tööd teen, seda vähem oskan. Varem ma ei näinud oma vigu ja ei tunnistanud neid,” seletab piltnik. “Kunstis ju pole vigu?” küsib seepeale Mati ja Merikese vastus on, et kunstis küll mitte, aga tehnikas küll.

Head uudised2

Pildistamise korraldamisega palju kokku puutuv Monika uurib, kuidas saab Merike vormi need kaamera ees vaevlevad hirmunud inimesed, kes enda arvates pole fotogeenilised ja kelle värisevate käte taga on värisev hing. Fotograafi sõnul on paljudel tõesti madal enesehinnang ja kui nad ei julge poose sisse võtta, annab piltnik kaamera neile ning laseb ennast pildistada.

“Siis on sul endast palju häid pilte,” muigab Mati ja jutustab loo nüüdseks igavikuteedele läinud onu Raivost, keda ta eluloosaate ajal pildistas, kuid fotod tulid jubedad välja, kuni karismaatiline Raivo ütles: “Las ma teen nüüd õige näo!” Jutu mõtteks on küsimus, et kui sageli on probleemiks vähene fotogeenilisus? Merike arvab sepeale, et temal on alati õnnestunud inimesed enne pildistamist üles turgutada.

Head uudised3

Monika sõnul meeldibki talle Merikese oskus anda pildistatavale eneseusk, sest see teeb ka fotograafi suursuguseks. Merike jääb tagasihoidlikuks, väites, et ta ennast kõrvalt ei näe ja nendib, et on siiski liiga palju naisi, kes tahavad häid pilte, aga pole piisavalt rajud poseerimiseks. Mati sekkub, arvates, et siis ongi parimad kõrge enesehinnanguga Farmi-Gabrielid.

“Kui inimene on ilus ja ta teab seda, on ka kergem pildistada,” on Merike nõus. “Kes ennast ilusaks ei pea, see võtab sisse ebaloomulikke poose, näeb välja võlts ja pildid ei meeldi pärast endale ega teistele.”

Monika arvab, et pildistamissessioon võib olla üsna kulukas, kui sinna arvata lisaks jumestus, juuksur ja palju muud – miks peaks inimene vähemalt korra elus tegema kvaliteetfotod? Merikese sõnul olekski põhjuseks teha endast pildid, mida anda põlvest põlve edasi. Mati konstateering “Siis näevad ka Facebooki sõbrad, kui ilus sa tegelikult oled!” kutsub esile naeru, Monika arvamusavalduse suure karvase käpaga kirsikese tordile asetamisest ja Merikese “Sa pead siis hindama seda, mida näed!”

Merike Kens3Edasi tuleb jutuks külalise piltnikukarjääri algus ja selgub, et kõik algas laste pildistamisest vana Pentaxiga. “Milal sa said aru, et tahad pildistada, mitte liinil karpe kokku voltida?” tunneb Mati huvi. Merikesele meeldib töö ennekõike vahetu suhtlemise pärast erinevate inimestega. Küsimusele, et kas selles ametis peab pidevalt ideesid genereerima, looma ainulaadseid pilte ja leidma uusi variante, vastab fotograaf, et kõik sõltub projektist ja tellija mõtetest, mida temagi peab läbi seedima. Vaid perepildi mudel on enamasti üks, mille peale Mati nendib: “Kõik ilusasti ritta.”
Raadiomees teab, et ajakirjanikke on raske intervjueeritava rolli saada ja ta tahab teada, kuidas Merikest ennast pildile saab. Selgub, et professionaalist kaunitari tänasel päeval naljalt enam ei saa. Kuna saatekülalised käivad reeglina Kuma fotostuudiost läbi, siis uurib Mati edasi: “Kas täna saab?” ja saab põrutava vastuse “Kui ise pildistad!”

Merike Kens4

“Sa oled öelnud, et näed ka halvas head,” jätkab Monika. “Kirjelda mõnda keerulist olukorda, milles nägid head!” Külalisel ei tulegi sellist lihtsat ainult musta olukorda ette. Emotsionaalsusest rääkides meenub talle, et ta on ennast kunagi ka karjumisega välja elanud, nüüd aga sõnastab ta halva olukorra enda jaoks ümber ehk siis ei kuula vingumist, vaid võtab sellest mõtte välja ja selgitab asja teisele ära.

Mati arusaam positiivsusest on muutumatu: “Ma ei tunne kahju kaduma läinud marjulisest, vaid tunnen headmeelt kahaneva arvukusega pruunkarupere kõhutäie pärast.” Positiivne Merike lisab, et kui inimene on kadunud, pole vaja halada, vaid minna teda otsima.

See jutt viib Monika taas tõsisematele teemadele ja ta tahab kuulda Merikese uuest heategevuslikust projektist, mis näeb ette fotosessiooni ühe paljulapselise pere juures. See on fotograafile südamelähedane, sest ka tema on pärit 9-lapselisest perest, ta teab, kui sageli ei luba suurpere eelarve suuremat pildistamist ja seetõttu võttis ta ka ühendust Eesti Lasterikaste Perede Liidu presidendi Aage Õunapiga, et välja valida üks pere. Facebooki kaudu leitigi üks Põlvamaalt 11 lapsega, kelle juurde juunis minnaksegi. Loosimisest võttis osa üle poolesaja pere, Merike meenutab, kuidas Aage helistas talle ja palus lihtsalt öelda üks number, mille põhjal otsiti FBis üleskutset jaganute nimekirjas üks pere välja.
“See tuleb tihe päev, palju on eeltööd, ennekõike, et lapsed oleksid sel päeval kõik kohal,” arvab ta. Pildistamine toimub mõistagi kodus ja teemad tuleb eelnevalt läbi mõelda ja kohapeal paika panna.

“Mida annab sulle heategevus, kui sa lähed tegema midagi, mida pole sult palutud?” küsib Monika ja Merikese vastus on: “Ma tean, mis tunne see on, kui võtad 10-15 aastat hiljem perepildi ette. Inimesed on siis rõõmsad ja mina olen ka rõõmus.”

Mati küsib, et mida peab pere ette teadma ja saab vastuseks, et nad peavad seda perepäevana võtma ja olema rõõmsad. Saatejuht meenutab seepeale, kuidas praegune Paide linnapea poliitikasse läks, oli vaja temast pildiseeriat ja daam kadus koos fotograafiga algul päevaks, siis teisekski metsa. Tulid küll head pildid, aga kaks päeva metsas, rääkimata mõtetest naispoliitiku abikaasa peas.

“Oleneb sellest, kui kiiresti inimene avaneb,” paneb Merike fotosessiooni pikkuse paika. Mati uus küsimus on intrigeerivam: „Kas fotograafi ajakulu paneb paika mõte, et saan nii palju pappi ja võin ka pikemalt minuteid kulutada?“ Merike võtteaega rahas ei mõõda, tema silme ees on rahatähtede asemel see, millised peaksid fotod välja tulema. Monika tahab teada, kuidas tarmuka fotograafiga ühendust saab ja vastuseks on, et Merike liigub tööd tehes üle Eesti, tema stuudio kannab nime Sydamest Sydamessse ja sel aadressil saab temaga netis ühendust.
Järgmisena tahab Mati teada, keda meeldib kaunil külalisel kõige rohkem pildistada ja selgub, et nendeks on 40+ naised, sest nemad on fotograafile väljakutseks – sileda nahaga neide on alati kergem jäädvustada. “Kas üle neljakümnesed on raisus, et fotograaf peab vaeva nägema?” imestab Mati. Asi on siiski enesehinnangus. “Kahekümnestel on enesehinnangut küll, aga neljakümnestel sageli tänu elukogemusele enam mitte,” selgitab Merike.

Monika küsimused tulevad riburada: kui raske on fotograafi teekond olnud, millal sai sellest ka ära elatuda ja mis hoidis püsti, kui raske oli. Merike ütleb, et raskeid aegu on palju olnud ja viimased 2,5-3 aastat on see hobi kõrval ka töö. Jalul on teda hoidnud see, et pildistamine on talle kogu aeg meeldinud ja see annab võimaluse keskenduda kindlale, endale südamelähedasele alale.

Monika toob välja veel kauni piltniku moto: “Olla parem kui eile!” ja külaline selgitab, et paremaks olemine sõltub eilsest.

Mati võtab ette ühe erilise teema: miks peaks inimesed tellima fotograafi, kes teeb kümmekond head pilti, kui tänapäeval võib igaüks soetada tehnika, teha sellega 1000 pilti ja leida nende hulgast ka nii kümme head fotot. Merike nendib, et hea tehnika tuleb tõesti peale, kuid fotograafid näevad siiski asju tavalistest asjaarmastajatest erinevalt ja suudavad proffidena väga head tööd teha.

Mati leiab, et hea piltnik peab alati sammu ees olema, ta naaseb minevikku ja meenutab, et kunagi pidi fotograaf oskama keemiaga ümber käia ehk siis filmi ilmutada. Siis tuli tehnika, kus mõne kaamera üks vidin maksis terve varanduse ja üldse on keemikust, tehnikust ja investorist kokku panduna fotograafist saanud kunstnik. Edasi järgnebki kogenud pildistaja küsimus kaunile profile: “Kas oled kunagi filmi ilmutanud?” Järgneb tükk vaikust ja Mati: “Siis olen sinust kõvem!” “Oled minust kõvem küll, siis pildistadki täna mind!” pakub Merike ja kuulnud, et tollel pole aparaadis filmi sees, tuleb enesekindel:”Mina enam mälukaarti koju ei jäta!”

Nüüd tuleb jutuks GoodNewsi paremik ja Mati leiab kohe eest võiduka taipoksijanna Andra Aho. “Andra olla jälle kellelegi vägevasti üle koonu andnud!” hõiskab ta. “Eelmine kord oli temast suurim uudis, et ta oli laamendanud ja vastane viidi kanderaamil haiglasse, ega täna ometi ole hea uudis sellest, et ta viis vastasele haiglasse lilli.”
Monika teab taipoksist kohe mitut head uudist: Andra ja teine taipoksija Rain Kärkinen sõlmisid lepingu maineka K1 sarjaga King of Kings, selle sarja võistlusel Riias võitis ta oma vastast, tal on nüüd 10 võitu 10-st ja ta on saanud tiitli Võitmatu Tüdruk. “Vähe sõnu, palju tegusid!” iseloomustab ta tagasihoidlikku neidu. Merike on kohe nõus Andrat pildistama.

Veel räägib Monika Markko Moisari ilusaimaks matšiks tunnistatud fight`ist Riias ja sellest, et GoodNewsis on nüüd võitluskunstide rubriik, kus mõned videod pole nõrganärviliste jaoks. “Eesti kõige vägivaldseim lehekülg ineternetis – head uudis on see, et omad andsid, võõrad said!” kommenteerib Mati.

Jätkuvalt on populaarsed Veet Mano lood ja see legendaarne tervendaja on sel nädalal taas Eestis, läbi viimas seminare ja energeetilist laagrit “Muutuste energia” Taevakojas. Sinna võivad tulla kohale kõik, kel hing ja tervis tahavad muutusi ning minejateks on ka Monika ja oh üllatust! Õhtuleht.

Sellega on heade uudiste raadiosaade läbi ja läheb muusikaloo valikuks. Ajakirjale Golf pildistamas käinud Merike ja saatejuht Monika on selles juba kokku leppinud: laul olgu hispaaniakeelne! Seda lõbusat saadet saate kuulata neljapäeval kell 11.20 Kuma Raaadio eetris ja kordusena pühapäeval kell 15. Seni aga “Et teil juhe kokku ei jookseks!” nagu soovitas positiivitar Monika skeptik Matile lõpetuseks.

Merike Kens

KUULA MERIKESE ÜHTE LEMMIKUT LAULU!

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 28.mai 2015Fotograaf Merike Kens

GoodNews Top20

HEAD UUDISED SÕIDUTAB KUULAJATENI SAKSA TAKSO!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews