1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Lastehaigla andis välja elutöö- ja kolleegipreemia
Lastehaigla andis välja elutöö- ja kolleegipreemia

Lastehaigla andis välja elutöö- ja kolleegipreemia

Rein Viilu ja Ann Paal
Rein Viilu ja Ann Paal

Tallinna Lastehaigla elutööpreemia sai kirurg Ann Paal ja kolleegipreemia Põhja-Eesti Regionaalhaigla neurokirurg Rein Viilu.

Päev enne seda, kui Eesti Vabariik saab 98 aastat vanaks, peeti Tallinna Lastehaigla Laste Vaimse Tervise Keskuse saalis pidulik hommikuaktus, kus kõnelesid Tallinna abilinnapea Merike Martinson ja Riigikaitse komisjoni liige Madis Milling ning autasustati lastehaigla elutöö- ning kolleegipreemia saajaid.

Mõlema preemia nominendid pakkusid välja lastehaigla osakondade ja üksuste juhid ning valiku langetas preemiakomisjon, kes pidi valiku tegema suure hulga kandidaatide seast.

Elutööpreemia sai lastekirurg Ann Paal, Eesti Punase Risti III klassi teenetemärgi kavaler 2008 ja Eestimaa Uhkuse tunnustuse laureaat 2007. Dr Paal on vaieldamatu liider SpBHC-haigete ravimisel, kes alustas 30 aastata tagasi vesipea- ja seljaajusongaga laste probleemide lahendamist nullist. Aastatega on ta loonud ja ehitanud üles terve süsteemi nende patsientide abistamiseks, alustades läbirääkimistest haigekassaga, et oma seisukohti tõestada, kuni selle ala tippspetsialistide toomiseni Eestisse, et saada kogemusi „oma haigete“ elukvaliteedi parandamiseks. Lisaks on dr Paal loonud hüdrotsefaaliaga või seljaajusongaga sündinud lastele toetusgrupi ja seltsi. Patsiendid on temaga oma võitlusi võidelnud mitme aastakümne jooksul ja jäänud võitjaks.

Riigikaitse komisjoni liige Madis Milling
Riigikaitse komisjoni liige Madis Milling

Sel aastal esimest korda välja antava lastehaigla kolleegipreemia pälvis Põhja-Eesti Regionaalhaigla neurokirurg Rein Viilu, on alustas arstikarjääri konservatiivsel erialal ja muutis selle kirurgiliseks. Ta on Aasta Arst 2010, kes on öelnud, et vaatamata haruldaste haiguste harvale esinemisele pole tal kunagi igav hakanud. Lastehaigla arstide hinnangul on dr Viilu suure südamega kolleeg, kelle panus laste ravis on silmapaistev. Pikki aastaid on ta aidanud konsulteerida väga paljusid lapsi, sh raskete kesknärvisüsteemi kasvajate ravimisel. Ta on kuulanud alati rahulikult ja süvenenult ära probleemid ning tulnud appi siis, kui olukord on lootusetu – teiste jaoks.

Merike Martinson toonitas, et Tallinna Lastehaiglas tähistatakse vabariigi aastapäeva elutööpreemia kätteandmisega juba pärast Eesti taasiseseisvumist. „Iga traditsiooni saab aga alati uuendada ning tänavu oli erakordne korraga kahe preemia kätteandmine oma ala professionaalidele, kes oskavad suurepäraselt koostööd teha,“ ütles abilinnapea. „Minule on südamelähedane, et omal ajal oli mul au töötada koos nii lastekirurg Ann Paali kui ka neurokirurg Rein Viiluga. Hindan kõrgelt nende empaatilisust ja haigetele pühendumust.“

Merike Martinson, Rein Viilu (kolleegioreemia), Ann Paal (elutööprremia)
Merike Martinson, Rein Viilu (kolleegioreemia), Ann Paal (elutööprremia)

Statuudi järgi on elutööpreemia nominant suurema osa oma tööaastatest töötanud lastehaiglas, omandanud kõrge kvalifikatsiooni oma erialal, olnud eriala liider ning eeskujuks ja õpetajaks noortele kolleegidele. Preemia suurus on 3200 eurot.

Kolleegipreemia (1000 eurot) omistatakse aga väljaspoole lastehaiglat arstile, kes omab kõrget erialast kvalifikatsiooni, on aidanud kaasa innovatiivsete diagnostika- ja ravivõtete kasutuselevõtule lastehaiglas ning on oivaline kolleeg.

Head Uudised GoodNews