1. Avaleht
  2. Loomad
  3. LINNURAHVAS KUTSUB ÜLES! Toeta Väikese väina seisundi parandamist!
LINNURAHVAS KUTSUB ÜLES! Toeta Väikese väina seisundi parandamist!

LINNURAHVAS KUTSUB ÜLES! Toeta Väikese väina seisundi parandamist!

Väikese väina tammil hukkunud luik Foto: Hannes Pehlak
Väikese väina tammil hukkunud luik
Foto: Hannes Pehlak

Väikese Väina Selts on algatanud allkirjade kogumise Väikese väina ja selle elustiku seisundi parandamiseks. Esiteks soovitakse Saaremaa ja Muhu vahel oleva teetammi sisse avade rajamist, mis tagaks veevahetuse väina eri osade vahel ja kalade vaba liikumise, teiseks mööda tammi kulgeva kõrgepinge õhuliini likvideerimist, kuna see tapab aastas sadu veelinde ja kolmandaks tammile reoveepuhastussüsteemi rajamist.

Saaremaa ja Muhu vahel asuv Väike väin kuulub rahvusvahelise tähtsusega Natura 2000 kaitsealade võrgustikku ning selle väärtuste kaitseks on moodustatud Väikese väina hoiuala. Väike väin on Eesti üks olulisemaid veelindude rände koondumis- ja peatuskohti ning tähtis veelindude pesitsusala. Kõige suurem mure lindude jaoks on seal piki väina tammi kulgev kõrgepinge õhuliin, mis on veelindudele kõige ohtlikum liinilõik kogu Eestis. Selle probleemi lahendamiseks tuleb elektriliin viia kaablina tammi sisse või mere põhja.

Väikese Väina Seltsi algatatud pöördumine edastatakse peale allkirjade kogumist Riigikogule, Vabariigi Valitsusele ja asjasse puutuvatele ametkondadele, et väina seisundi parandamine nimetataks prioriteetseks tegevuseks ja asjad liikuma hakkaks. Eesti Ornitoloogiaühing toetab seda algatust ja soovitab igaühel anda pöördumisele oma allkiri. Seda saab teha 28. juulini SIIN.

 

Head Uudised GoodNews