1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. MAA AARDED! Energia avastuskeskus avab Maa aarded
MAA AARDED! Energia avastuskeskus avab Maa aarded

MAA AARDED! Energia avastuskeskus avab Maa aarded

Energia avastuskeskuse kristalli mäng
Energia avastuskeskuse kristalli mäng

Energia avastuskeskus avab 16. veebruaril kell 17.00 teadusnäituse „Kihilise Maa aardelaegas“. Näituse avamisel esilinastub samanimeline planetaariumifilm ning tutvustatakse mitmeid temaatilisi töötube.

Näitus on loodud koostöös Eesti muuseumidega ning selgitab, millise ehitusega on Maa sisemus, kuidas see mõjutab elu Maal ning milliseid aardeid maapõu peidab. Avastuskeskuse loodud võimsa uue planetaariumifilmi eestikeelsele versioonile on oma hääle andnud Tõnu Kark ning venekeelsele Eduard Toman.

Ehtegalerii Aurum tunnustatud gemmoloog Heli Kuulman on toonud näitusele kalliskivid. Tartu Ülikooli geoloogiamuuseum eksponeerib aardeid nagu mineraalid, kristallid ja kaunid kivimid. Selgitame

nende omadusi, leiukohti, keemilist koostist ning kasutust läbi ajaloo ja tänapäeval. Avame „Kristallide võlutoa“, kus näitame, millised vääriskivid helendavad sinises UV-valguses hoopis teistmoodi, kui päevavalguses.

Aare Baumer on loonud 3000ndest klaaskristallist koosneva unenäolise valguse- ja muusikainstallatsiooni „Kristalli mäng“, mida saab avastusekeskuse mitmelt korruselt korraga jälgida.

Eesti Loodusmuuseum eksponeerib näitusel dinosaurusi ja ligi 540 miljonit aastat tagasi elanud lülijalgsete trilobiitide kivistisi. Pakume ka võimalust kehastuda arheoloogiks ning puhastada ise liiva alt välja ehtne dinosaurus. TTÜ Geoloogia Instituudist toome suveks näitusele kuni 400 miljonit aastat vana kõhrkala ehk rüükala kivistise.

Näituse staareksponaadid vahetuvad ning erinevatel kuudel saab avastuskeskuses näha erinevaid Eesti muuseumide aardeid. Esimese staareksponaadi toob näitusele Eesti Ajaloomuusem ning staariks on 1000 aastat vana Eesti hõbeehteaare.

Näitust täiendame kolme uue töötoaga erinevas vanuses lastele. Väiksematele lastele pakume töötuba „Kristallidest tähtkujud“; põhikooli lastele töötuba „Kristallide korrapärane maailm“ ning igas vanuses õpilastele töötuba „Kui Maa väriseb“.

Head Uudised GoodNews