1. Avaleht
  2. Haridus
  3. MAGISTRIÕPINGUD VÄLISMAAL! Skype ja HITSA viivad Eesti noored mainekatesse välisülikoolidesse
MAGISTRIÕPINGUD VÄLISMAAL! Skype ja HITSA viivad Eesti noored mainekatesse välisülikoolidesse

MAGISTRIÕPINGUD VÄLISMAAL! Skype ja HITSA viivad Eesti noored mainekatesse välisülikoolidesse

Ksenia Niglas Foto: HITSA
Ksenia Niglas
Foto: HITSA

Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus (HITSA) ja Skype Eesti valisid välja loodus- ja täppisteadusi õppivad noored, kes saavad 8000 euro suuruse stipendiumi magistriõpinguteks välisülikoolides. Tänavused stipendiaadid on Ksenia Niglas ja Ants Remm.

Skype’i välisõpingute stipendiumi eesmärk on edendada teadmussiiret reaal- ja humanitaarvaldkondade vahel, samuti suurendada Eesti tudengitele magistriõppe kättesaadavust välisülikoolides. „Stipendiumiga tahame aidata andekatel noortel uusi teadmisi omandada, silmaringi laiendada ning kohtuda uute inimestega, et seda kõike hiljem Eestis rakendada ja erialainimestega jagada. Toetades noori nende eesmärkide saavutamisel ja ühiskonnale millegi kasuliku loomisel, soovime omal moel tõsta Eesti üldist haridustaset,“ ütles Skype’i vanemtootejuht Filipp Seljanko. „Igal aastal tuleb konkursile järjest enam tugevaid kandidaate ja nende kõrge tase hämmastab mind ikka ja jälle.“

Ksenia Niglas on lõpetanud matemaatika magistrantuuri Tartu Ülikoolis ja Cambride’i Ülikoolis, Skype’i stipendiumi abil jätkab neiu õpinguid Michigani Ülikoolis USA-s. Niglase uurimisvaldkonnaks on matemaatiline haridus, keskendudes tõestuste õpetamise metoodikale koolis. Tõestamine on matemaatika põhiline tööriist ning paljud uuringud on näidanud, et tõestuste õppimine mõjub positiivselt õpilaste edukusele matemaatika mõistmisel – sellele vaatamata Eesti koolides tõestusi hetkel ei õpetata. Ksenia Niglase suur eesmärk on tuua tõestused Eesti koolidesse, et seeläbi tõsta õpilaste matemaatikapädevust.

Ants Remm Foto: HITSA
Ants Remm
Foto: HITSA

Ants Remm jätkab Skype’i stipendiumi toel magistriõpinguid ETH Zürich’is, tegeledes edasi eksperimentaalse kvantinfotöötlusega. Remm uurib koostöös professor Andreas Wallraffiga ülijuhtidest kvantbittide süsteeme. Eesmärgiks on täiendada katseseadmeid, mida kasutatakse Rydbergi aatomite ja ülijuhtivate kvantbittide hübriidsüsteemide uurimiseks. Alates 2011. aastast on Ants Remm Eesti füüsikaolümpiaadi žürii liige ning aitab Eesti koolinoorte esindusmeeskonnal valmistuda iga-aastasteks rahvusvahelisteks füüsikaolümpiaadideks.
„Mõlemal stipendiaadil on tugev huvi oma valdkonna vastu, suur soov saada tipptegijaks oma valdkonnas ning imetlusväärne missioonitunne panustada pikas perspektiivis tagasi Eesti ühiskonda,“ ütles HITSA projektijuht Marily Hendrikson.

Skype’i välisõpingute magistristipendiumit on välja antud alates 2006. aastast ning selle abil on mainekates välisülikoolides teadmisi kogunud 12 Eesti noort. Stipendiumide maksmist koordineerib HITSA IT Akadeemia programmi raames.

Head Uudised GoodNews