1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Mängufilm “Risttuules” valiti maineka Toronto filmifestivali programmi
Mängufilm “Risttuules” valiti maineka Toronto filmifestivali programmi

Mängufilm “Risttuules” valiti maineka Toronto filmifestivali programmi

Foto: Mardo Männimägi
Foto: Mardo Männimägis

Režissöör Martti Helde mängufilm “Risttuules” rahvusvaheline esilinastus toimub septembri algul Toronto rahvusvahelisel filmifestivalil (TIFF). Tegu on esimese Eesti mängufilmiga, mis jõudnud festivali põhiprogrammi.

4.–14. septembrini toimuv 39. Toronto rahvusvaheline filmifestival (TIFF) kuulub A-klassi filmifestivalide hulka ning on Põhja-Ameerika kõige olulisem festival. Ühtlasi sillutab see sügisene suurfestival teed uutele Oscari-nominentidele. Läinud nädalal avalikustati kogu tänavune võistlusprogramm, teiste hulgas jõuab sealse publiku ette ka Martti Helde mängufilm “Risttuules”, mis linastub koos 55 teise filmiga festivali kaasaegse maailmakino (Contemporary World Cinema) alaprogrammis. Tegu on esimese Eesti mängufilmiga, mis jõudnud TIFF-i põhiprogrammi.

Filmi esitlevad Torontos lisaks režissöör Martti Heldele produtsent Pille Rünk ning filmi rahvusvaheline levitaja Heino Deckert (Deckert Distribution), kavas on neli linastust.

“Risttuules” põhineb 1941. aasta juuniküüditamise sündmustel. Poeetilises filmikeeles, tableau vivant-stiilis jutustatud loo sõlmib tervikuks helilooja Pärt Uusbergi originaallooming. “Risttuules” on režissööri ja stsenaristi Martti Helde esimene täispikk mängufilm. Osades Laura Peterson, Tarmo Song, Mirt Preegel, Ingrid Isotamm ja Einar Hillep. Kunstnik on Reet Brandt, operaator Erik Põllumaa ja kostüümikunstnik Anna-Liisa Liiver. Produtsendid on Piret Tibbo-Hudgins ja Pille Rünk, tootja Allfilm, rahvusvaheline müügiagent ja levitaja Deckert Distribution.

Filmi jõudmist rahvusvahelisele areenile toetasid Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, kultuuriministeerium, kaitseministeerium, Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu ja Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides.

Head Uudised GoodNews