1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. MUST KAST! Must Kast tähistab oma teist sünnipäeva suurejooneliselt
MUST KAST! Must Kast tähistab oma teist sünnipäeva suurejooneliselt

MUST KAST! Must Kast tähistab oma teist sünnipäeva suurejooneliselt

Müüri-PLAKATTÜ Viljandi Kultuuriakadeemia teatrikunsti 10. lennu vilistlastest koosnev teater Must Kast loodi Tartusse Genialistide Klubisse 27. märtsil 2014. aastal. Teatri tegevuse teist aastapäeva tähistatakse sel pühapäeval mitmekesise programmiga, millest silmapaistvaimaks võib pidada viipekeelse lavastuse „Müür“ esietendust.

„Müür“ on sõjavastane füüsilise teatri lavastus, kus ühe lihtsa loo ja idee jutustamiseks ei kasutata ühtegi väljaöeldud sõna. Lavale jõuavad kahe rindel viibiva sõduri igatsused ja igapäevaelu teiste väljendusvahendite kaudu: teater seguneb tantsuga, akrobaatika objektiteatriga ning viipekeel muusika ja liikumisega.

Oliver Tallec’i teosel „Waterloo ja Trafalgar“ põhineva näitemängu lavastaja on Jaanika Tammaru, laval astuvad üles Kaarel Targo, Märt Koik, Birgit Landberg ja Kaija M Kalvet. Teostada aitavad Jari Pärgma, Regina Paabo (Eesti Viipekeeletõlkide Kutseühing) ja Kaire Papp (Eesti Kurtide Liit). Pärast etendust toimub avatud vestlusring etendusega seotud teemadel. Lavastust toetavad Eesti Kultuurkapital ja Tartu Linn.

27. märtsile, oma sünnipäevale, on Must Kast kavandanud ka mitmesuguseid teisi üritusi. Hommikut alustatakse „Sünnimissaga“. See performance saab alguse kl 11 Tartu linnaruumi erinevaist paigust ja jõuab kl 11.15 Raekoja platsi, osalevad Musta Kasti liikmed ja sõbrad teistest organisatsioonidest.

Õhtul pärast esietendust on kavas mitu kontserti, muusikat esitavad Marten Kuningas, Tõnis Kirsipu ja Tanel Siimann. Hiljem saavad külalised end proovile panna meelelahutuslikes seltskonnamängudes nagu teatriviktoriin ja näidendikaraoke. Tantsumuusikat mängib alates südaööst Tartu Levimuusika Orkester.

Sünnipäeva peakorraldaja Kaarel Targo sõnul on suurejoonelisele sünnipäevaüritusele oodatud kõik Musta Kasti tegemistest huvitatud inimesed. “See päev on üks võimalus, kuidas Must Kast oma publikule lähemale tuleb. Kogukonnateatrina soovime oma sünnipäeva just oma praeguste ja tulevaste vaatajatega koos tähistada,” ütles Targo.

Head Uudised GoodNews