1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. MUUSEUMIROTI AUHIND – mõõtu võtavad hõbevalges käsitletud teemad
MUUSEUMIROTI AUHIND – mõõtu võtavad hõbevalges käsitletud teemad

MUUSEUMIROTI AUHIND – mõõtu võtavad hõbevalges käsitletud teemad

“Hõbevalgeim. Rävala hiilgeaeg”
“Hõbevalgeim. Rävala hiilgeaeg”

Loovagentuur Pult kujundas mullu Viimsi Rannarahva Muuseumile näituse “Hõbevalgeim. Rävala hiilgeaeg”, mis pistab rinda Eesti suurimate muuseumihaidega Muuseumiroti auhinnale.

President Lennart Merile pühendatud näitus avati märtsis ja on pühendatud meie riigimehe 85. sünniaastapäevale ning kulgeb radadel, kus käis ka meie kuulus filmi-ja rännumees. Näitus hõlmab olulisimaid ”Hõbevalges” ja ”Hõbevalgemas” käsitletud teemasid ning tutvustab nn läänemeresoome majanduslikku kõrgaega ehk kuulsusrikkaimat ajajärku meie esivanemate elus, mis peegeldub muuhulgas Eestist avastatud hõbeaarete ülisuures hulgas. Külastaja leiab väljapaneku aardeleidudest, leiukohtadest, kaupmeeste teedest ning 10.-11. sajandi ajalookäsitlusest.

Näituse kujundas loovagentuur Pult, kujunduse autor on disainer Jüri Lõun.

Erika Saks, Puldi loovjuht: “Oleme uhked, et oleme nomineeritud. Seda kahel põhjusel. Esiteks, võib ju arvata, et Eesti on väike ja mis suuri eksposid siit kah leiab, aga Eesti mäluasutused teevad tähelepanuväärset tööd. On ju kõik see, mida me täna teeme seotud sellega, kust me tuleme, ja loob aluse selleks, kuhu me läheme. Teiseks aga seetõttu, et ekspo tegeleb nii olulise teemaga nagu seda on eestlastele omase madala enesehinnangu tõstmine. Nimelt saab leitud aaretehulga järgi väita, et hilisel rauaajal on eestimaalased oma ajaloos juba kuulunud viie rikkaima riigi hulka. See on fakt, mis vajab väärikat esitlust ning laiemat kajastust, sest tõstab meie eneseusku.”

Näituse ideeautor on Rannarahva Muuseumi juht Riina Aasma, sisu on koostanud Mauri Kiudsoo koostöös Tallinna Ülikooli Ajaloo Instituudi arheoloogiakogude osakonnaga.

Rannarahva Muuseumi juhataja Riina Aasma: „Oleme väike Viimsi muuseum, ent tänu viimsilasele Lennart Merile ning meie muuseumi temaatikale – kajastada kõike, mis seondub meie kui rannarahvaga – tuli idee kulgeda veelkord hõbevalgetel radadel.”

Jüri Lõun, Puldi disainer: “Tahtsin kujundada seda näitust nii, et kõik oleks ehtne. Seetõttu said näitusekujunduses läbivateks elementideks meie endi aladelt leitud aaretelt leitud mustrid ning nende maagilisusest saadud inspiratsioon. Õnneks pole ekspo loomisega meie tegevus lõppenud, vaid oleme samal „Hõbevalgel” teemal loonud ka kingituste- ja meenetesarja: hõbeehted, kalendrid, sõbad ja muud. Võib siis öelda, et kuna toodetel kasutatud motiivid on laenatud Eestimaa mullast avastatud viikingiaegsetelt aarde- ja ehteleidudelt: muuhulgas sõlgedelt, rinnanõeltelt, Araabia müntidelt ja ripatsitelt, peitub neis esemetes eestlaste muinasaegne vägi ja rikkus – meie hõbevalgeim minevik.”

Meenesari on leidnud tunnustust Eesti muuseumimeene konkursil, näituse graafiline lahendus on pärjatud Eesti Disainiauhindade konkursil graafilise disaini kategoorias pronksmedaliga.

Aasta Muuseumirotile parima näituseprojekti eest kandideerivad Eesti Meremuuseumi näitus «Meri riidekapis. Näitus merest ja moest», Rannarahva Muuseumi näitus «Hõbevalgeim. Rävala hiilgeaeg» ja Tartu Ülikooli muuseumi näitus «Pea asi: maailm õlgadel».

Loovagentuuri Pult kompetentside hulka kuuluvad turunduskommunikatsiooni tarvis uute ideelahenduste loomine, kampaaniate teostamine, turundustegevusi ja müüki toetavate materjalide valmistamine. Kaubamärgi Müüt alt turundab Pult oma kingituste- ja meenetesarju.

Head Uudised GoodNews