1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Neljapäeval avatakse Tartus folkloorifestival BALTICA 2013
Neljapäeval avatakse Tartus folkloorifestival BALTICA 2013

Neljapäeval avatakse Tartus folkloorifestival BALTICA 2013

Baltica 2007

4. juulil kell 19 algab Vanemuise kontserdimajas XXVI rahvusvahelise folkloorifestivali Baltica 2013 avapidu, kus esinevad folkloorirühmad ja rahvamuusikud Eestimaa erinevaist paigust ja raja tagant. Keskpäevast alates oodatakse tartlasi kesklinna festivali maapäevale.

Õhtusel festivali avapeol tutvustavad oma maa ja rahva folkloorset pärimust lauljad ja tantsijad, jutuvestjad ja pillimehed Itaaliast, Leedust, Lätist, Prantsusmaalt (Bretagne), Sloveeniast ja Venemaalt.
Külalistega saab tutvuda juba keskpäeval algaval X Tartumaa trallamil, mis on üks folkloorifestivali Baltica maapäevadest. Kesklinnas tegutseb kuus festivalipesa ja kaks õpituba, kus soovijad saavad ise kaasa laulda, tantsida, mängida, meisterdada ja külalistega vestelda.

Keskpäeval rõõmustab Raekoja platsil suvekohvikutes einestajaid Väägvere külakapell. Kesklinna parki, kaubamaja mänguväljaku juurde LASTEpessa oodatakse linnas suvepuhkust veetvaid lapsi kella 12st kella 17ni. Laste folkloorirühm Taaderandi tähesõel näitab, kuidas lapsed vanasti lustisid ja meisterdasid. Esimene tund pesas on laulumängude päralt, teisel on tähelepanu tantsudel ja kolmandal kaalutakse osavust ja katsutakse rammu. Kella kolmeks oodatakse LASTEpessa titemängudele päris pisikesi. Viimases pesatunnis õpitakse matkima linnuhääli ja mängima karjalaste loomamänge.

Muusikasõpru oodatakse PILLipesas kella kahest viieni Werneri välikohvikus  ja tantsusõpru TANTSUpesas Antoniuse õuel.

Kell 15-18 saavad noored lustida NOORTEpesas Kesklinna pargis ning kell 17-18 avatakse meeste- ja naiste laulude saladused MEESTElaulupesas Pirogovi platsil ja NAISTElaulupesas kesklinna pargis.

Kell 14 linna seltsimajades algavatele õpitubadele eelnevad kontserdid. India tantsu õpitoale “Kõnelevad käed” Tiigi Seltsimajas eelneb tantsutrupi Amrita tantsuetendus ja vene rahvalaulude õpitoale vene rahvalauluansamblite kontsert Tartu Seltside Majas.
Kõik Tartumaa trallami kavas pakutav on osalustasuta.

Tartumaa trallam on alates 1991. aastast Baltica festivali osana Tartus toimuv pidustus, kus näeb-kuuleb rahvamuusikat, rahvatantse, rahvarõivaid ja rahvuslikku käsitööd nende ajaloolistes vormides.

Rahvusvaheline folkloorifestival BALTICA on Balti riikide suurim ühisprojekt, mis sai alguse 1987. aastal Leedus ning toimub kordamööda kõ?kides Balti riikides. BALTICA on CIOFF®i folkloorifestivalide maailmakalendris olev festival, mille aluseks on rahvusliku kultuuripärandi säilitamine ja maailma kultuurilise mitmekesisuse pōhimōtte austamine.

Rohkem infot leiab siit http://kultuuriaken.tartu.ee/

Head Uudised GoodNews