1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Nii näeb välja uus Eesti 8-eurone meenemünt
Nii näeb välja uus Eesti 8-eurone meenemünt

Nii näeb välja uus Eesti 8-eurone meenemünt

Eesti Panga kokku kutsutud žürii valis hansalinn Viljandile pühendatud hõbedast meenemündi konkursi võidutööks Elisabeth Juusu kavandi.

Võidutööl „4 sümbolit“ on kujutatud keskaegsele kaubavahetusele pühendatud sümbolit, mis ühendab endas vilja, kala, küünla ja koge kujutised.

Kujunduskonkursile esitatud 22 kavandi seast pälvis teise koha Syret Kärdi ja Villem Sarapuu kavand „Lina“ ning kolmanda koha Elvo Jakobsoni „Roos“.

8-eurose nimiväärtusega hõbemünt jõuab ringlusse kevadel. Müntide tiraaž on 4000.

Kujunduskonkursi kuue parima kavandi autorile makstakse pärast müntide emiteerimist autoritasu.  Võidutöö autoritasu on 1300 eurot. Ülejäänud auhinnaliste tööde tasu jääb vahemikku 150-600 eurot.

Mündi kujunduskonkursile said töid esitada vaid üliõpilased, kes osalesid mullu sügissemestril mündikavandamise kursusel EKA-s. Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve sõnul võib projektiga igati rahule jääda.

Meenemündid ei ole mõeldud ringlusse laskmiseks ja need kehtivad seadusliku maksevahendina üksnes mündi emiteerinud riigis. Väärismetallist meenemüntide müügihind on enamasti kõrgem mündi nimiväärtusest.

Praegu müügil olevaid numismaatilis-bonistilisi tooteid saab osta näiteks Eesti Panga muuseumipoest.

Head Uudised GoodNews