1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Nüüdsest saab ka volitatud isik e-teeninduses toiminguid teha
Nüüdsest saab ka volitatud isik e-teeninduses toiminguid teha

Nüüdsest saab ka volitatud isik e-teeninduses toiminguid teha

Maanteeameti iseteenindusKui enne pidi volitusega toimingu tegemiseks liiklusregistribüroosse jooksma, siis nüüd saab volituse alusel näiteks autoostu või -müügi vormistada ka e-teeninduses. Volituste süsteem lihtsustab toimingute sooritamist just juriidilistel isikutel, kellel tuleb volitusi tihemini ette. Lisaks sellele on toimingu tegemine e-teeninduses 20% odavam.

Maanteeameti klienditeenindusjuhi Tatjana Portnova sõnul tuli varem täita paberkandjal volitus, viia see liiklusregistribüroosse või saata see sinna e-kirjaga. „Kui volitus teha aga e-teeninduses, siis kehtib volitus autoostu vormistamisel nii e-teeninduses kui ka büroos,“ selgitas Portnova, kelle sõnul saavad volitusi anda ainult need isikud, kes on sõidukite omanikud. Uue süsteemiga on liitumas ka liisingfirmad ning see teeb elu lihtsamaks nii liisingfirmade kui ka nende klientide jaoks.

Volituste tegemine e-teeninduses on lihtne ja kiire – volituse andmiseks tuleb sisse logida e-teeninduse keskkonda, mida saab teha ID-kaardi/Mobiil-ID-ga või läbi pangalinkide (Swedbank, SEB, LHV, Krediidipank, Nordea Pank, Danske Bank). Volitused vajavad digiallkirjastamist ehk kui klient logib sisse läbi pangalinkide, peavad tal siiski olemas olema ID-kaart/Mobiil-ID ning PIN-koodid. Portnova rõhutas, et tänu digiallkirjale on e-teeninduses volituste andmine ka turvalisem. „Paberkandjal volitusel ei saa kunagi kindel olla, et allkiri pole võltsitud,“ selgitas Portnova. Lisaks saab e-teeninduses antud volitusi hiljem ka muuta ja tühistada.

E-teeninduses volituste andmiseks peab teadma volitatava isikukoodi, määrama volituse perioodi ning valima antavad õigused etteantud valikust. Volituste tüüpe on kaks – üldvolitus ning sõiduki volitus. Üldvolikirja puhul võib volitatu antud õigustega teha toiminguid kõigi volitaja sõidukitega, kuid sõiduki volikirja puhul vaid ühe konkreetse sõidukiga.

Juriidiliste isikute puhul on olemas ka edasivolitamise õigus. Kui juriidilise isiku puhul on õigus volitusi anda ainult juhatuse liikmetel, siis e-teeninduses saab juhatuse liige anda alluvale ka edasivolitamise õiguse ehk siis volituse saanud alluv saab tulevikus anda omakorda volitusi oma kolleegidele, kui selleks vajadus tekib – seega pole vaja alati oodata, et juhatuse liige allkirja annaks.

Juriidiliste isikute puhul on oluline see, kas juriidilisel isikul on Äriregistris esindusõiguste erisusi. Kui juriidilisel isikul Äriregistris erisusi pole, siis juhatuse liige saab siseneda otse e-teenindusse ja seda kasutama hakata; kui tal aga on erisusi, siis tuleb teha taotlus e-teeninduse kasutamiseks. Taotluse blankett on kodulehel aadressil http://www.mnt.ee/index.php?id=24915. Riigiasutused ning hallatavad asutused peavad e-teeninduses toimingute tegemiseks esitama Maanteeametile vastava taotluse, mille blankett on kodulehel samal aadressil.

Volituste andmine e-teeninduses on tasuta. Küll aga on teiste e-teeninduses tehtavate toimingute riigilõivud 20% soodsamad – nt kui liiklusregistribüroos maksab mootorsõiduki omanikuvahetus 61 eurot, siis e-teeninduses 48 eurot.

Praeguse seisuga saab liiklusregistri e-teenindus aadressil www.eteenindus.mnt.ee teha järgmisi toiminguid:

  • sõiduki omanikuvahetus ja uue registreerimistunnistuse postiga tellimine;
  • kasutajate muutmine ja uue registreerimistunnistuse postiga tellimine;
  • sõiduki ajutine liiklusregistrist kustutamine;
  • sõiduki taustakontroll enne ostu sooritamist.

Ainuüksi käimasoleva aasta jooksul ulatub liiklusregistri toimingutega seotud ühekordsete volituste arv 16 000ni.

Head Uudised GoodNews