1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. OLE TEADLIK! Olga Ivanova: Riiklik üüriturg aitaks lahendada tuhandete inimeste probleeme
OLE TEADLIK! Olga Ivanova: Riiklik üüriturg aitaks lahendada tuhandete inimeste probleeme

OLE TEADLIK! Olga Ivanova: Riiklik üüriturg aitaks lahendada tuhandete inimeste probleeme

Olga Ivanova4
Olga Ivanova

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon edastas sel nädalal ettevõtlusminister Liisa Oviirile arupärimise, millega soovitakse juhtida tähelepanu riikliku üürituru vajadusele Eestis. Keskerakondlase Olga Ivanova sõnul vajab Eesti ühiskond riiklikult toetatud üüripindu, sest paljud inimesed lihtsalt ei saa endale lubada kalleid üüripindu ning neile on välistatud ka laenu abil elupinna soetamine.

„Nõudlus riikliku üürituru järele on suur ning põhjus selleks on tegelikult väga lihtne. Inimestel puuduvad vahendid enda kodu soetamiseks ning eraisikute poolt pakutavad üüripinnad on paljude jaoks liialt kõrge hinnaga. Üüripinnad, mida toetab avalik sektor, oleksid aga turu keskmise hinnaga võrreldes kuni kolmandiku võrra soodsamad ning ka üürilepingud oleksid pikaajaliselt fikseeritud hindadega. Minu hinnangul peab Vabariigi Valitsus antud küsimuses järgima pealinna eeskuju ning pakkuma inimestele sääraseid võimalusi. Ministrile edastatud arupärimine annab meile parema ülevaate sellest, millises seisus on riikliku üürituru tegevuskava täna ning millal võiks oodata esimesi riiklikke üürikortereid Eestis,“ selgitas arupärimise tagamaid Olga Ivanova.

Saadiku sõnul elab Eestis ametlikult üüripindadel ligikaudu kümme protsenti inimestest. Seevastu teistes Euroopa riikides elab üüripindadel umbes 40-70 protsenti inimestest. Nendes riikides on aga tihtipeale suur osakaal just riiklikel üüripindadel.

„Riiklikult toetatud üüripinnad laiendavad inimeste võimalusi ja seda ennekõike suurte perede ning noorte, äsja iseseisvasse ellu astuvate inimeste seas. Noortel peredel on raske saada eluasemelaenu, sest tingimused, mida pangad noortele peredele pakuvad, käivad neile üle jõu. Riiklike üürikorterite loomine aitaks lahendada nende muresid. Ma tean, et Tallinna linnalt taotleb eluruumi üürimist 2016. aasta 1. märtsi seisuga 1289 noort pere. Loodan, et minister oskab meile öelda, milline on see nõudlus teistes piirkondades ja kuhu plaanitakse nõudluse alusel riiklikke üüripindu rajada,“ lõpetas Olga Ivanova.

Head Uudised GoodNews