1. Avaleht
  2. Inimene
  3. OLED OODATUD! Tauno Kangro toob skulptuuride suurnäituse Vabaduse väljakule
OLED OODATUD! Tauno Kangro toob skulptuuride suurnäituse Vabaduse väljakule

OLED OODATUD! Tauno Kangro toob skulptuuride suurnäituse Vabaduse väljakule

Foto: Rasmus Kooskora
Foto: Rasmus Kooskora

Eesti üks tuntumaid skulptoreid Tauno Kangro, kellele pronksi valatud kell lööb 25. mail poolsada eluaastat, korraldab sel puhul 23. maist viiepäevase suurnäituse Vabaduse platsil.

Sinna toob ta oma suured kujud ja esinejad, keda ta modelleerib ning Vabaduse väljakule on püstitatud telk koos punase vaibaga. “Sünnipäev on ettekääne, ärme sellest välja tee!” muigab skulptor, kes alles hiljuti avas rahvusraamatukogus oma näituse “Tehtud ja tegemata monumendid”.

Seekordse näituse kohta on tal öelda: “On mida näidata!” ja kogu ürituse motoks võiks häälestada “Kalevipoeg kündmas vabaduse väljakul”. Nii skulptor ütlebki: “Seal on graniiti, nägusid, tegusid, mõned inimlikud jooned loomades ja Kalevipoeg kui eepose traagiline sümbol.”

Näituse avamine toimub esmaspäeval, 23. mail kell 16.00. Üritus toimub kõigil viiel päeval kell 17-19 ja on täitsa prii, nagu üks tõsine sünnipäev ikka.

Foto: Rasmus Kooskora
Foto: Rasmus Kooskora

Tauno Kangro ütleb, et näitus on nii kunstihuvilistele kui ka neile, kes pole kunstiga enne kokku puutunud. ”Arvan, et kui inimene läheb punktist A punkti B, näeb teel skulptuuri, suhestub temaga ja kui meeldib, siis ta süveneb sellesse,” lisab ta.

Skulptor arvab, et praegusel ajal on kõik hästi ja läheb paremaks, tal on häid ja põnevaid ideid ning heas mõttes on tema korraldatav nagu skulptuuri propageerimine, sest see on pikka aega nišis varjunud. “Nõukogude ajal oli ta nagu löök vastu hambaid, igalt poolt paistis Matrossov automaadiga või Lenin,” arutleb ta. “Teine äärmus on kunstisaalide elitaarsus, mille tõttu on inimesed jäänud kunstikaugeks.” Näituse toomine Vabaduse väljakule ongi kui rahva sekka tulek.

Foto: Rasmus Kooskora
Foto: Rasmus Kooskora

Tauno Kangro arvates võiks skulptuurid olla linnaruumi loomulik osa, mis teeks selle inimlikuks ja intiimseks — näiteks keegi kallistab kedagi, vanahärra on lapselapsega, vanaproua koerakesega ja nii edasi. Muidu tavainimene skulptuuri juurde ei satugi, tal on niigi palju teha ja olmemured, aga näitusel ta näeb, et miski polegi vastuvõetamatu ja on tuttav. “Olen juba siis õnnelik, kui mu kunst tekitab emotsiooni, kas head või halba, peaasi, et ükskõikseks ei jäta,” ütleb Tauno.

Tauno Kangro graniiti raiutud ja metalli valatud näitus koos uue poolesaja eluaasta täitumisest tingitud looming, muusika ja akrobaatidega leiab aset Vabaduse väljakul 23.-27. maini.

VAATA GALERIID!
Fotod: Rasmus Kooskora

Head Uudised GoodNews