1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. OOTAMATU! Heade uudiste saade teeb suveüllatuse
OOTAMATU! Heade uudiste saade teeb suveüllatuse

OOTAMATU! Heade uudiste saade teeb suveüllatuse

Kuma Raadio ja portaali GoodNews ühine heade uudiste saade otsustas korraks suvepuhkuselt tagasi eetrisse kalpsata ja sestap on stuudios taas saatejuht Mati Palmeti mehise hääle kõrval kõlamas tema kolleegi Monika Kuzmina positiivne hääleke ja seda hoolimata karmist faktist, et teel Järvamaale purunes häid uudiseid vedava auto rehv.

„Täna üllatame teid – oleme varem eetris, kui ootasite,“ alustab Mati ning Monika väidab seepeale, et ei suutnud ennast kuidagi Paidest eemale hoida. Tema tänusõnad kaassaatejuhile selle eest, et too talle tee peale järgi tuli, lõpevad Mati jahmatusega, et keegi suudab temas ka inglit näha.

Heade uudiste saade teeb suveüllatuse5

Nagu enamikul juhtudel, nii on ka erisaates külalised ja nendeks on seekord lapsed: Monika 12-aastane poeg Marco ja 10-aastane õetütar Tatiana. Tütarlapse tervitus „ola“ lubab oletada, et osa saatest kulgeb hispaania keeles ja nii ongi – kuigi Tatiana ütleb eesti keeles ka „Tere!“, on Monika rolliks olla saates eesti-hispaania tõlk. Alustuseks selgitab tädi Monika, et tema õetütar jälgib teda pidevalt Facebookis ja on ka raadiosaate fänn, seetõttu viib ta ellu tüdruku unistuse sattuda saatesse.

Edasi läheb jutt elu võimalikkusele ehk sellele, kuidas saavad lapsed ja Monika olla õnnelikud ning töö tehtud ja seda kõike koos. Mati tõmbab paralleele söönud huntide ja tervete lammastega ning leiab, et asi on võimalik vaid jäneste olemasolu korral.

Esmalt tuleb jutt erinevatest suhtlustasanditest ja Monika selgitab, et lapsed suhtlevad omavahel inglise keeles, tema ise räägib Tatianaga hispaania keeles. Esmalt formuleerib Mati eestikeelse küsimuse, mis kõlab umbes nii, et kui eestlased sõidavad lõunamaale päikese kätte, on nad rõõmsad, tagasi tulles kurvad – kuidas tunneb väike Hispaania neiu ennast põhjamaa jaheduses? Järgneb Monika pikk võõrkeelne ettelugemine ja vastus on lihtne: Hispaanias on praegu palav, siin Eestis ongi hea olla. Nii arvab Tatiana.

Heade uudiste saade teeb suveüllatuse10

Siit saab Mati mõttelend tuult: me peaks panustama jahedusturismi ehk siis tulevikus oleksid siinsed hotellihinnad laes, kui sooja on vaid 10-12 kraadi, eriti hea on, kui sellega kaasneb rahe ja puhkajad arutavad, et mõni päev puhkusest läks ka hukka, sest siis säras päike. Ka Monikale meeldib uus võimalik turundussuund jahedusturismi näol.

Jutt jätkub Monika suvepere teemal ja selgub, et Tatianale on esimene nädal Eestis meeldinud ning ta tahaks siia jääda oma sünnipäevani augustis. Mati tahab seepeale teada, miks noorel daamil siin meeldib.

„Siin on pool minu perekonda, töö, mida saan Monikaga kaasa teha ja me saame palju koos olla,“ vastab tütarlaps. Nüüd tuletab saatejuht noorhärrale ehk Marcole meelde, et ajakirjanikuga ei tohi õllekannu taga avameelitseda. Seda muidugi piltlikult. Nimelt on poiss varem Matile öelnud, et närvid löövad juba läbi ning nüüd tuleb noorel mehel selgitusi anda.

„Kui räägime teine teist keelt, vaja on midagi kiiresti öelda, läheb sassi, siis tülitseme ja igaüks läheb oma tuppa,“ kirjeldab Marco üht olukorda. Edasi selgub, et lapsed saavad inglise keelt rääkides oma vanuse kohta normaalselt hakkama ning Mati soovitab Marcol veel rõhuda sellele, et ta käib ringi Hispaania tüdrukuga.

Ka Monika tunnistab, et tuliseid arusaamatusi tekib, siis on igaüks veidi aega oma toas ja pärast saavad kõik jälle kokku. „Saab vahepeal teistest puhata,“ täpsustab Marco ja teenib Matilt otsekohesuse eest tunnustuse.

„Oleks poliitikas ka nii, aga nüüd tahab valitsus meid üksmeelselt valetama õpetada, ainult et loll rahvas ei võta õppust!“ ohkab Mati päevapoliitiliselt.

Heade uudiste saade teeb suveüllatuse8

Lapsevanem Monika ütleb, et on juba lapsepõlvest saati püüdnud olukorrad ära klaarida, aga kui ta praegu näiteks olukordi ise pealt ei näe, siis ta ka ei hinda midagi, laseb asjaosalistel endil klaarida ja olukorral ise selguda.

Pärast lapsi tuleb jutuks Monika enda õnn ja lapsevanemast saatejuht leiab selle kõigi oma tegemiste harmoonias. Ehk siis kõigi tegemiste sidumises. Praegu käib ta näiteks koos lastega Tai poksi trennis, Tatiana on sellest vaimustuses ning tahab ka kodus trennis käima hakata, kuid üksi oma treeneri juures, et tollel oleks vaid tema õpetamisega tegu.

„Hispaanias on ta printsessi tüüpi tüdruk, tagasi saadame sõdalase,“ muigab Monika.

Kuna Mati on ka ise tüdruku kodulinnas Valencias käinud, tahab ta teada, kas seal on vaja osata luid purustavaid lööke. Tatiana ei saa algul tõlkest aru ja saatejuht sõnastab küsimuse Türi moodi: kas sellest on kasu, kui oskad molli anda. „Võib-olla natuke,“ ütleb tüdruk seepeale.

Monika selgitab, et erinevalt Eestist, kus Marco näiteks käib üksi koolis, Hispaanias 10-aastane nii vabalt ei tegutse – buss viib maja eest ja toob sinna, ema on bussil vastas, kool on kinnisel territooriumil, nii et ohtlikku olukorda on raske leida.

Naissaatejuht võtab kokku lastega trennis käimise head küljed. Esiteks ühistegevus. Teiseks söögile kutsumine – pärast trenni ollakse alati näljased. Kolmandaks – trennis käies on vanemad lastega võrdsed, ema pole treeneri palge ees targem, tugevam ja parem. „Olen neile visadusega eeskujuks,“ lisab Monika.

Ja nüüd töö. Mati võtab kätte ajakirja Golf värske numbri Rita Rätseppaga esikaanel ja leiab, et see on formaadilt nagu paremate aegade Burda. Tema küsimuseks on see, et kas jätkates ei taandu see vallalehe formaati.

Heade uudiste saade teeb suveüllatuse13

Ajakirja vastutav väljaandja Monika ütleb, et värskel ajakirjal on 130 lehekülge pluss kaaned ja see on poole paksem kui algusnumbrid. Seitse numbrit tagasi oli Golf veel nagu 1980. aastate ajakiri, nüüd aga on Monika tulemusega igati rahul.

„Miljonäriks selle väljaandmisega ei saa ja kaks aastat väljaandmist pole mingi mõõdik,“ arutleb ta. „Majanduslikult on kõik keeruline, ajakirja minevik on raske olnud, enne mind on see mitu korda omanikku vahetanud. Aga golfimaailm on mind omaks võtnud ja kuigi töö on keeruline, olen sellele sõrmed, käe ja hinge andnud.“

Edasi tuleb aruteluks intervjuu kaanepersooni Rita Rätseppaga, kus jutuks olid lisaks golfile vähifondi tegevus, milles see daam kaasa lööb, samuti suhted, võitlus õigluse eest ja muud teemad. Monikat liigutas väga Rita jutt sellest, kuidas inimesed haigetele annetasid, nii et emotsioonide väljapaiskumise tõttu tuli koguni intervjuus paus teha. Kuigi ajakirjanikuna oli Monika kuulnud, et Rita Rätsepp on intervjuudest tagasi tõmbunud, avas mõiste „golf“ selle kauni golfidaami südame ning ta nõustus ajakirja tarvis vestlema.

Ajakirja toimetaja jutustab veel kahest golfiajakirja persoonist, kellest esimene on Jõelähtme golfikülade looja Mait Schmidt. Monika rääkis temaga golfikülas jalutades poolteist tundi mehe elutööst ja ta iseloomustab vestluskaaslast kui suursugust härrasmeest, kel ei jää tähelepanuta pisemadki peensused. Teise isiksusena on ajakirjas jutt golfiõpetajast PRO Rein Auväärtist, kelle juures Monika läbis green card’i kursuse. „Golfis on koos tõelised härrasmehed!“ võtab saatejuht toredate inimeste teema kokku.

Kuna ajakirjas on kirjeldatud veel kolme blondiini golfimängu, meenutab Monika ühte neist, otsekohest Liina Randperet, kes kohe jutu alguses ladus välja oma eelarvamused: golf pole minu jaoks, see on rikaste ja laiskade ala, aga mina pole rikas, mugav ega laisk. Golfiga sidus seda kaunist daami vaid minigolfi kogemus Pärnu rannahoone taga. Selline jutt meeldib Matile, kellele golf on alati meenutanud Puhhi ja Notsu päta-päta-tatsamist murul ning ta tahaks anda Liina toetuseks allkirja. Monika loeb seepeale ette daami arvamuse pärast mängu: sellega võib kaloreid kaotada, lööke on raske teha, sain teada, et mängu ajal ei tohi müts peas ja prillid ees olla ning see polegi vanade ja laiskade mäng. Nii ütleb naine, kes on ise sportlane ja ka treener.

Heade uudiste saade teeb suveüllatuse5

Meessaatejuhi mõttemaailm jääb endiseks – tema golfikärus oleks jahutuspakikesed parimate õlledega ja kui ta on lõpetanud mõttetute pallide löömise mõttetutesse aukudesse, tahab ta koos treeneriga endale parimat õlut lubada.

Nüüd räägib Monika põneva loo sellest, kuidas ta mobile.ee ja Erkki Sarapuuga katsetas erinevate autode peal, kas ja kuidas nendesse golfivarustus sisse mahub. Autosid oli päris palju ja päris erinevaid ning katsetus käis umbes nii, et kuhu mahub caddie ilusasti, kuhu vaevu, milline auto pole üldse golfivarustuse jaoks mõeldud. Lugu sai tehtud ja oli minemas trükki, kui Monika üle lugedes avastas suure vea, mis võinuks ajakirja mainele suure paugu panna. Nimelt pole caddie mitte golfikäru, vaid isik, kes abistab mängijaid, kannab keppe ja nii edasi. Seega käis tutvustus reaalselt nii, et sinna pagasiruumi mahub üks inimene ehk ekslikult caddie, sinna kaks caddie’t pluss õllekast.

„Kui see oleks läbi läinud, oleks ajakirjaga lõpp,“ naerab Monika. „Kaheksal leheküljel hoolega tehtud tööd oleks meid põhja viinud.“ Ühe variandina olukorra päästmiseks võinuks lasta lugejatel leida üles vead ja nende leidmisel anda soodustusi või midagi muud.

Nüüd avastavad jutuhoos saatejuhid, et lapsed on vait jäänud, kuid nood on ametis tahvelarvutiga. „Vanasti laps vingus, nüüd on vait ja kratsib ekraani,“ muigab Mati.

Monika meenutab, et 9. juulil on legendaarne tervendaja Veet Mano taas Eestis ja Türil ning Mati kutsub kohale kõiki, kel on materiaalsed probleemid, suitsetamine, alkohol ja muud ebamugavad harjumused, raskused sugulastega, kehv tervis – ühesõnaga, kohale tulgu kõik hädalised. Monika selgitab, et tervendaja annab kätte õige suuna, aitab teha õigeid valikuid, õpetab suhete klaarimist ja ravib selja- ning kaelahädasid. Kui ta mainib tervislikku toitumist, tulevad Matile meelde Monika poolt energialaagrisse kaasa võetud tuunikalakonservid ning too pareerib meenutamist faktiga, et neljast purgist kolm jõudsid koju tagasi.

Heade uudiste saade teeb suveüllatuse11
Kuna saade läheneb lõpule, tutvustab Monika kiirkorras veel uut konkurssi – nimelt tuleb juulikuu lõpuni jäädvustada pilt suve erilisemast hetkest. „Mina ja Volli puuriida taga ja ainus hetk suve jooksul, kui päike välja tuli!“ pakub Mati. Monika sõnul võib siiski jäädvustada mistahes sündmust – pulmi, lapse sündi, jaanipäeva, tuntud artisti kontserti, ühesõnaga, kõiki erilisi hetki.

Lõpuks tänab Kuma saatejuht heade uudiste portaali esileedit, et too raatsis suve raadios toredamaks muuta ning küsib ka lastelt: „Kas teile meeldiks natuke rohkem, kui Monika muutuks normaalseks inimeseks ja õpiks puhkamise kunsti?“ Ehk ümber mõtestatuna, et kas Monikaga oleks lõbusam, kui ta oleks normaalne ega rabeleks nii palju?

Tatiana leiab, et Monikaga koos tehtavad asjad on nagunii lõbusad ja Marco lisab, et on hea, kui ema vahepeal tööd teeb, sest kui 24 tundi ainult lõbutsetaks koos, siis väsiks ära, nüüd aga saab vahepeal puhata.

Suvine erisaade lõpeb ühe noore Eesti verd hispaanlanna auks Enrico Iglesiase looga ning uus saade ootab heade uudiste nautijaid ees tõenäoliselt augustis.

Heade uudiste saade teeb suveüllatuse

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 02.juuli 2015Monika Kuzmina ja lapsed

TOP 20

HEAD UUDISED SÕIDUTAB KUULAJATENI SAKSA TAKSO!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews