1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Kunstioksjon
  4. OSA SUUREMAST KUNSTIPROTSESSIST! Haus Galerii sügisoksjon kõneleb kaasa kunstiväärtuste hoidmisel
OSA SUUREMAST KUNSTIPROTSESSIST! Haus Galerii sügisoksjon kõneleb kaasa kunstiväärtuste hoidmisel

OSA SUUREMAST KUNSTIPROTSESSIST! Haus Galerii sügisoksjon kõneleb kaasa kunstiväärtuste hoidmisel

Haus
Haus Galerii

Eesti ühe mainekama näitustepaiga ja vanima oksjonimaja Haus Galerii sügisoksjon koondab suurepärase valiku teoseid, mis lisavad värve meie kunstipilti — see on paremik nii varasema perioodi kui ka moodsa kunsti klassikast, mille galerii väärikalt publiku ette toob.

Kunstioksjon pakub suurepäraseid võimalusi nautida ja soetada meie väärtkunsti, mis ei ole jäänud üksnes selle kultuuriruumi pärusmaaks, nagu see esmalt tunduda võib. Osana Ida- Euroopa kultuuriruumist, kuhu meid määratletakse, kuigi me omas mentaliteedis asume kusagil Ida ja Lääne ning Põhjamaade vahel, on Eesti kunst ka rahvusvahelises huviorbiidis. Eriti selle hiline nõukogude periood, mis omas nähtavat seost suures maailmas toimuvate kunstiprotsessidega, väljendades nii avangardi kui ka popkunsti jooni.

Kultuuripiiride avardumine ja erinevate riikide aktiivsem lävimine ühelt poolt ähmastab rahvuskunsti piire, teisalt aga annab sellele võimalusi laiemat tuntust saada. Juba mõnda aega tagasi moodustati Londoni Tate Gallery juurde Ida-Euroopa kunstiostu komisjon, kuhu kuulub ka Eesti esindajaid. Professionaalid näevad kunstistseenide kulissidetaguseid ja selle järgi võib pigem otsustada üldist kunstilõimumise aktiviseerumist kui hääbumist. Stiilid ja perioodid kunstis on heas mõttes segunemas ning ostjad pööravad rohkem tähelepanu kogu kunstispektrile tervikuna. Vanu meistreid on hakanud koguma ka noored ja kaasaegne motiiv on julgelt kõrvuti klassikalisega, milles kõik kajastab lõppeks ühte ja sama. See protsess kajastab ka väga võimast kunstirevolutsiooni, peegeldamaks inimest ja tema arenevaid, muutuvaid ja jäävaid maailmavaatelisi väärtusi laiemalt.

Haus Galerii kunstioksjonid on üks osa suuremast kunstiprotsessist, hääl, mis kõneleb kaasa meie kunsti väärtuse hoidmisel, toetamaks investeeringuid sellesse emotsionaalsesse valdkonda. Kunst ongi emotsionaalne investeering, filantroopia on teadlik annetamine ühiskonna heaks ja selle huvides. Kunstiga suheldes ja sellesse investeerides hoiame me elus ühiskonna jaoks olulisi loomingulisi protsesse, mis tasakaalustavad majanduspoliitilist sfääri. Ühelt poolt me vaatame kunstiostudele kui oma meelevaldsele valikule, otsustades kunsti omada ja sellega oma elule lisaväärtusi luua, kuid teisalt on see osalemine palju suuremas ühiskondlikus protsessis, seda ka siis, kui me seda endale otseselt ei teadvusta.

Haus1

Kunst ja professionaalsete loojate loomingulised püüdlused kaardistavad meie ajastut, kannavad sõnumeid, mille olemasolu annab võimaluse ühiskondi ja nende inimesi analüüsida. Kunstiprotsessides osalemine on vastutuse võtmine ühiskonna parema tasakaalustamise eest. Nii suurelt kui see siinkohal ka ei kõla, on see lähemalt vaadates ometigi nii. Iga teos, mis jõuab kunstnikult vaatajani, ostetuna kellegi koduseinale, fondi või muuseumisse, annab võimaluse uue teose loomiseks või millegi olulise märkamiseks, mida maaliruum endas kannab, mõtestatud sõnumid võivad oluliselt avardada meie arusaamu meid ümbritsevast maailmast.

Haus Galerii on seoses käesoleva kunstioksjoniga avaldamas sarja pildilugusid — need on kerged ja emotsionaalsed lugemised, mis avavad nende piltide tagamaid ja sõnumeid, mis on esitletud galerii sügisesel kunstioksjonil, intrigeerides lugejat ja vaatajat süvenema sellesse niivõrd mitmetahulisse maailma.

Kunstioksjon toimub Haus Galeriis 30. oktoobril kell 18. Kataloogiga saab tutvuda juba praegu.

Kauneid kunstielamusi soovivad Haus Galerii ja selle looja Piia Ausman!

Lisainfot leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews