1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. PALJU ÕNNE! Volikogu nimetas Tartu aukodanikud
PALJU ÕNNE! Volikogu nimetas Tartu aukodanikud

PALJU ÕNNE! Volikogu nimetas Tartu aukodanikud

Foto: Matti Zirk
Foto: Matti Zirk

Linnavolikogu otsusel said Tartu aukodaniku tiitli kardioloog Jaan Eha, ajakirjanik Mart Kadastik ning lastekirjanik Tiia Toomet. Teenetemärgi Tartu Täht pälvisid balletiartist Elena Poznjak-Kõlar, ettevõtja Väino Põllumäe ja kliinikumi juhataja Urmas Siigur.

Professor Jaan Eha juhib alates 2002. aastast Tartu Ülikooli Kliinikumi südamekliinikut. Ta on andnud väga olulise panuse kardioloogia arendamisesse, olles Eesti moodsa invasiivkardioloogia rajaja. Jaan Eha on nii kolleegide kui üliõpilaste seas tunnustatud ja armastatud õppejõud, edukas doktoritööde juhendaja. Ta on avaldanud kokku üle 300 teadustöö ning on üks Eesti enim tsiteeritud teadlasi.

Mart Kadastik on kauaaegne ajakirjanik ning ajakirjandusjuht. Ajalehega Edasi/Postimees on ta olnud seotud 1977. aastast, töötades nii toimetaja, peatoimetaja kui juhatuse esimehena. Mart Kadastik on olnud meediakontserni Eesti Meedia looja ja juht ning on oluliselt panustanud sõnavabaduse, meediavabaduse ning Eesti kvaliteetajakirjanduse arengusse. Tema eestvõttel on Tartusse rajatud Jaan Tõnissoni ausammas, samuti algatatud Tartu linnavalitsuse ja Postimehe ühine konkurss “Aasta tegu”.

Tiia Toomet on kirjanik ja Tartu Mänguasjamuuseumi looja. Temalt on ilmunud tosin lasteraamatut, kaks luulekogu ja jutukogu „Isamaa suvi“, samuti raamatuid nukkudest ja kaisukarudest. Lasteraamatute juurest jõudis Tiia Toomet laste- ja mängukultuuri uurimiseni, mis kulmineerus Tartu Mänguasjamuuseumi asutamise ja tööga selle esimese direktorina aastatel 1994–2007. Suuresti tänu Tiia Toometile on mänguasjamuuseum tänaseks muutunud ülipopulaarseks lastekultuuri keskuseks ja üheks Tartu linna tõmbenumbriks.

Kauaaegne priimabaleriin ja tantsupedagoog Elena Poznjak-Kõlar on Vanemuise teatris töötanud ligi 60 aastat. Pikki aastaid olid tema kanda Vanemuise balletilavastuste kõige nõudlikumad rollid. Pärast tantsijakarjääri lõppu on Elena Poznjak-Kõlar töötanud repetiitori ja lavastaja assistendina ning juhtinud alates 1994. aastast Vanemuise tantsu- ja balletikooli.

Ettevõtja Väino Põllumäe pani aluse Astri Grupile, mille silmapaistvaim arendus Tartu linnas on 2001. aastal avatud Lõunakeskus. Väino Põllumäe tegevus on loonud Tartusse suure hulga töökohti ning aidanud Tartu teenindus- ning kaubandussektoril arendada tänapäevasele tasemele.

Urmas Siigur on alates 2002. aastast Sihtasutuse Tartu Ülikooli Kliinikum juhatuse esimees. Eesti suurima raviasutuse juhina on ta kindlustanud kliinikumi juhtrolli Eesti meditsiinis. Euroopa tipptasemel rajatud Maarjamõisa meditsiinilinnak on pälvinud au ja tunnustust laiemalt kui Tartus. Urmas Siigur on loonud head tingimused teadustööks ning seisnud igakülgselt arstiteadusüliõpilaste huvide eest.

Aukodaniku nimetused koos sellega kaasneva Tartu Suurtähega ja Tartu Tähed antakse üle 23. veebruaril Eesti Vabariigi 98. aastapäevale pühendatud aktusel Vanemuise kontserdimajas.

Tartu linna aukodaniku nimetus on auavaldus Tartu linnale elutööna osutatud väljapaistvate teenete eest. Tartu Täht antakse Tartu linnale osutatud eriliste teenete eest.

Head Uudised GoodNews